Parking in Soissons

Parking in Soissons

Architect
Ferrier Marchetti Studio
Location
Soissons, France | View Map
Project Year
2010
Category
Car Parks

Parking in Soissons

Ferrier Marchetti Studio as Architects

Above ground parking structure


Located in Soissons close by the famous Saint Jean-de-la Vigne abbey, the new 600 space capacity “Les Yeux Verts” multi-storey car park is fundamental to the project redeveloping the Gouraud barracks into a modern business park.


Its presence contributes to the transformation of the site and is one of its federating landmark elements. With its concrete structure, galvanised steel framework and timber cladding, the car park takes the form of a contemporary yet highly restrained urban infrastructure.


The architectural style of the building is based on a clearly affirmed structure overlaid by a pleated openwork timber envelope that lightly and delicately clads the entire car park. On each level, a slit opens up in the envelope to provide views from the inside over the urban landscape of the town. From the outside, these “green eyes” open widely to reveal hanging gardens that delicately spread into the surrounding façade.


Subtle visual variations have been created using a single retified spruce slat module. This is achieved by adjusting the rhythm and angling of the slats, stepping away from the façades, using solids and voids, and incorporating light and transparency into the construction. These elements create dynamic, vibrant façades that give the car park a strong image within the town’s urban fabric.


The signage takes the form of a series of ten photographic images (one per half-level) that, borrowing from the “memory” game used by Charles Eames, allows users to mentally associate the area where their cars are parked with an atmosphere, a sensation and a visual reference point.

Share or Add Parking in Soissons to your Collections
Project Credits
Westlake Dermatology - Bissonnet
next project

Westlake Dermatology - Bissonnet

Offices
Houston, TX, United States - Build completed in 2019
View Project