Patel Residence

Patel Residence

Architect
Creative Arch
Location
Epsom, New Zealand
Project Year
2015
Category
Housing

Private Houses

Patel Residence

Creative Arch as Architects

The clients' brief requested that the design be visually appealing and cater for a couple starting a family.


They required large open plan living spaces, two separate cooking areas, three living spaces and a number of ensuites and bathrooms to service the five bedrooms. Some outdoor entertaining spaces and landscaped areas were also requested.


A key part of the design was creating a compact and efficient layout for the small site. This was achieved by creating a central axis running south/north containing the two storey entry, floating stair and access routes on both levels. Radiating out from either side of the central axis are the living spaces, kitchen and dining on the lower level and bedrooms/bathrooms on the upper level. On the upper level two distinct cedar clad box forms run either side of this central axis.


To the rear of the house two north facing decks were created for entertaining - one off the kitchen being a suntrap during the morning linking with the other deck off the living capturing the afternoon sun.

Share or Add Patel Residence to your Collections
Project Credits
Lapa Apartment
next project

Lapa Apartment

Apartments
Lisbon, Portugal - Build completed in 2018
View Project