Pino Familia

Pino Familia

Architect
Moon Hoon
Location
373-7, Junggye-dong, Nowon-gu, Seoul, Korea | View Map
Project Year
2016
Category
Art Galleries

Museums
Namgoong Sun

Pino Familia

Moon Hoon as Architects

The 300 pyong irregular shaped piece of land near the outskirt of north eastern Seoul simultaneously faces forests and the dense urban conditions. The boundary that faces the city is walled up according to wishes of the client, who is both an avid collector of Pinocchio dolls and artifacts from around the world, and owner of a private kinder-garden. The client had a programmatic vision for a museum and galleries where her Pinocchio collections and related collections and designs could be enjoyed and experienced. 

 

The first building was envisioned as mainly as a Pinocchio doll museum with some seating areas for watching performances. There was a request for an outdoor hall where make shift arena could take place. The second building was to house many other character designs related to Pinocchio, with an emphasis on interactive program and a larger auditorium for movies, concerts and other congregational uses.

 

The third building needed to accommodate a museum shop with a cafeteria, and some workshop space. Even though the plot of land is not small, placing three buildings, including a large underground parking and service area, prompted 2 buildings to situate around the boundaries facing the city, and one facing the forest.  The buildings provide a nice ample grassed inner court where a sky-train, a pond, and large Pinocchio statue all mingle in a spacious manner.

 

The 1st building- (Wave and whale) attempts to express a space and form which is somewhat inspired from the Pinocchio story where a large storm and whale appears. The plan is curve linear reminiscent of a fetus crouching in the womb, the plan grows out to become a mix of whale and wave mixing and becoming one entity, a very narrow crawl space between large and small stepped seats attempts a space of playfulness and adventure, unfortunately though, it is closed for the time being. The sky open, concave crater like space enclosed within the structure can become an extension of indoor space in good weather, since all windows can be folded and pushed to the sides, many interior concepts and designs were pushed to the limit, but it had to be met in the middle grounds due to program and safety issues.

 

The 2nd building-(Whale Tale) is a figurative building, standing and holding strong like a large whale. The tail space aspires and let in the sun and moonlights in at the right moments, while the body space boasts both the heights and the double deck upheld by steel hanging columns. This is where many activities take place with large character dolls and accompanying tables and seats. The head boasts a curved and high ceiling auditorium space for shows and performances for children and adults alike.

 

The 3rd building-(The nose fountain) is adjacent to the pool and sky train. The stainless nose is a water fountain that provides active sound and movements to the still environment. The form assimilates to the overall curve linear tone, with windows following suit, but with Morse code symbols If you look at them carefully and try to read them, you will figure out few simple words. The balcony in the second floor can be open at both sides, encouraging visual connectivity to the forest. This connectivity in visual and spatial terms was a most important factor in the design of the building. The 2nd floor café provides good view of the court and two other buildings.

 

The three dimensional curve of the two buildings required many intensive section drawings, which carpenters needed in order to build proper and accurate scaffoldings, The prior cost estimate for a clean and immaculate finish turned out too expensive, so a rough hand built quality of the surface was expected from the beginning, the patterns of those two building relied heavily on the esthetic and functional eye of the carpenters. The final products flash many different regions of texture, it somehow seems resembles the space ship from the movie Prometheus.

Read story in DeutschItalianoEspañolFrançais and Português

Featured Projects
Latest Products
News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More