Princess Máxima Center

Princess Máxima Center

Designer
MMEK'
Location
Heidelberglaan 25, 3584 CS Utrecht, Utrecht, Netherlands
Project Year
2018
Category
Hospitals

Wellness Centres
Ewout Huibers
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
ManufacturersFSBFSB PLUG-IN HANDLE FOR DOORS
FlooringForbo Flooring Systems
FurnitureGispen
Outdoor furniturePicnixx
Permanent establishmentVerschuren interieurbouw

Product Spec Sheet
Furniture
by Gispen
Outdoor furniture
by Picnixx
Permanent establishment

Princess Máxima Center

MMEK' as Designers

In May 2018, the Princess Máxima Center in Utrecht opened. From that point onwards, all healthcare, research and training in the Netherlands related to children with cancer is concentrated in one place. 


Every year 600 children aged anywhere up to 18 are diagnosed with cancer. Fortunately, the treatment options are getting better all the time and more than 75% of patients can now expect to be cured. Nevertheless, there is still room for improvement. The proportion of patients cured must be raised to 100%, the side effects and late effects of treatment need to be reduced and by 2020 the Princess Máxima Center aims to be one of the world’s top five paediatric oncology research institutes in the world. 


The Princess Máxima Center will offer development-centred healthcare. Despite their illness, young patients are still growing and it is important to encourage their cognitive, socio-emotional and motor development. This means that the hospital’s organisation, interior layout and facilities must meet high standards. MMEK’ involved all stakeholders, such as patients, parents, interest groups, healthcare professionals and building management in the design process to ensure that these standards could be fulfilled. 


All aspects of the new center have been designed based on a single philosophy and are devoted to development-centred healthcare. The Science Discovery Center, the Building site and the Park all form part of a seamless concept and contribute to a stimulating environment centred on children and their ongoing development. 


The brand identity of the Princess Máxima Center is expressed in all elements of the interior. Its rooms, furniture and toys form part of an integral design. The interior is styled in a uniform manner, which is recognisable throughout the building, making it an understandable and familiar environment. 


The center aims to be a safe and stimulating place for patients and their parents where everyday family life can continue as much as possible. MMEK’ designs unforgettable spaces that combine digital, physical and spatial elements into unique experiences. Spaces for healthcare, museums and brand experience centers. Its architects, interior designers, industrial designers and multimedia developers spent a great deal of time working together on the design for the Princess Máxima Center. Their reversed design approach created a holistic interior. In reversed design, it is not the architectural construction, but instead the needs and wishes of the users that are most important. 

 

The result is a strong, harmonious design centred on patients, their families and healthcare professionals. During the design process for this integrated design, MMEK’ deployed mock-ups and virtual reality. This made it possible to realistically visualise various areas and facilities at an early stage, allowing them to be discussed and assessed by the stakeholders. This meticulous approach is the only way to produce a result supported by all stakeholders.

Share or Add Princess Máxima Center to your Collections
Project Credits
Designers
Interior construction including play lines
Construction combination
Products used in this project
Galaxy SOHO
next project

Galaxy SOHO

Offices and Commercial Landscape
Bejing, China - Build completed in 2012
View Project