R Houilles

R Houilles

Architect
Florence Gaudin Architectes
Location
Houilles, France | View Map
Project Year
2016
Category
Residential Landscape
Rebecca Topakian, Cendrine Robert

R Houilles

Florence Gaudin Architectes as Architects

The existing house lies on a generous lot and has a typical 30's style. Despite the state of degradation, its original architectural language was kept intact: two colours decorating bricks (...), stone basement, apparent metallic lintels, etc.

The house also has features and proportions witch are to be found in any family house of that era.


In the client's program the existing housing surface had to be tripled.


The extension consists in an original form attached to the pre-existing house, showing a contemporary free adaptation of the house pattern. It is used as a mean for two major purposes:


On the one hand, the project keeps the pre-existing house intact, preserving its own original typology.


On the other hand, it generates two specifics, independents entities with their own volumes and design expressions, and creates the in-between part as an architectural transition space.


This architectural transition space is a real metaphor of one of the leading concepts of the agency's work: This is the place where the two worlds melt together and creates the unification of the architectural pieces of the entire new building, in terms of linking rooms together, allowing to combine and enhance use of the different spaces of the different parts of the building, managing the fusion of the two specific times of building attached to another, etc.


On the urbanistic side, despite an important amount of housing surface created, this distinction marked between the pre-existing house and the new volume created helps indeed to blend the project in the architectural context of the whole district area where it takes place.


At last, this gap 'in-between' the pre-existing building (existing house) and the new building (extension) is a technical value for the project. It ensures an independent structure for both building parts, avoiding the under-building works and also avoiding the differential settling of the terrain under the constructions.


The volume part of the extension reads into the archetypical family house: two-symmetrically-sided rooftop, hinged window shutters. Deliberately a fresh copy of the pre-existing house, cleaned from all its design details of the facade, from all the non-functional elements in the design of the roof and of the façades and cleaned from all the architectural patterns of the pre-existing house architectural style.

Under this volume, and between these two different-parts of the project, lies a vast space that shelters the common life rooms of the entire building (living-room, dining-room, kitchen, library, music room, vertical circulations) enlightened by the surrounding sunset light.


A floor opening is created through the existing floor of the house, filtered by a residential net, in order to allow people to enjoy the 'in-between' space as they float thanks to this net between to eras of constructions. But this hopper is also a communication for the two generations in the family: the children, in the new building part, and the grown-up, in the pre-existing house part, meet up there, at the centre of the connection between the two entities of the project.


It's in that very spot, where two different construction eras meet and two generations connect, where the expected event of the project is revealed: The typical architecture of the pre-existing house develops itself through this linking space and inverts its outer facade to create the inner surface of the wall that becomes the surrounding element of the common living rooms inside the extension. This mirror effect of exchanging surfaces, materials and architectural vocabularies tells the whole history of this family project as a living element that evolves through time, space and other abstract dimensions.


In order to open the inside of the building on the garden at its best, the transition part of the building, located uder the new white volume, consists in broad glass windows that allow a constant visual connection trough out this part of the building between the inside of the building and the outside wich is the garden area. These long glass windows required to follow the current thermic regulation and fit to the strict budget of the project. So, in order to answer to this requierement, we used the product of the SOLEAL range by TECHNAL to get to that level of quality.


These glass windows are firmly fixed into the ground and the surface material of the floor around it inside is blue irish stone, aswell as the outside material. The finishing of the stone is adapted to each environment so to keep the continuous aspect of the material equally inside as outside this space : the outside stone is flamed and the inside stone is flamed and bruched.

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More