RESIDENTIAL PROJECT ABDIJBEKE
caro_vdb

Extraordinary Living in Bruges.

Declerck-Daels, Architecten as Architects

Nestled in the serene heart of Brugge's Sint-Andries neighborhood, adjacent to the Frederick Sander Park, the former office building site finds new purpose in the Abdijbeke residential project. Consisting of two buildings, each with 19 spacious, light-filled apartments.

photo_credit caro_vdb
caro_vdb
photo_credit caro_vdb
caro_vdb

Project Abdijbeke responds to the genius loci. Meticulously crafted volumes and lush greenery seamlessly merge, enriching the neighborhood with newfound vitality. Echoing the legacy of Frederik Sander, a renowned orchid specialist who established a plant nursery here in 1894, the district's vibrant street names harken back to its flourishing past.

photo_credit caro_vdb
caro_vdb
photo_credit caro_vdb
caro_vdb

In line with the ethos of the ‘Sanderkwartier’ - neighborhood, the buildings are strategically positioned, creating a green plateau nestled between them, opening up to the Frederick Sander Park. This design choice prioritizes pedestrian and cyclist accessibility, fostering a sense of community and connection.

photo_credit caro_vdb
caro_vdb
photo_credit caro_vdb
caro_vdb

A frivolous white structure pays tribute to the site's historical greenhouses and adorns the south-facing façades. This amalgamation of terraces and planters serves as a versatile filter, providing protection from excessive sun and ensuring privacy for residents.

photo_credit caro_vdb
caro_vdb
photo_credit caro_vdb
caro_vdb

The abundance of natural light in the sunny apartments guarantees a high quality of living.  The open living spaces seamlessly extend onto sun-drenched terraces, oriented towards the south. Duplexes, with their generous voids, amplify the sense of space. Each structure showcases a unique penthouse, complete with a generous terrace and expansive vistas.

The roofs and facades are facetted, thus expressing some dynamism and optimizing orientation to enable maximal daylight exposure. The rhythmic interplay of vertical windows is enlivened by subtle variations in position and width, offering the structure a surprising aesthetic.

photo_credit caro_vdb
caro_vdb
photo_credit caro_vdb
caro_vdb

Crafted from beautiful, warm, and sustainable façade materials, the building harmoniously blends into its urban surroundings. Simultaneously, it stands out prominently against its lush green backdrop.

Sustainability is at the core of this project. It epitomizes forward-thinking urban planning and spatial design by repurposing and valorizing a high-quality, easily accessible site, with a focus not only on the plot itself but also on the broader neighbourhood. Two blocks, perched on a green plinth, with an underground parking facility, allow the area to be transformed into a park, creating a generous and inviting space for residents and visitors alike.

The site enjoys close proximity to key amenities and is well-connected via public transport. Anticipated future developments such as car-sharing initiatives, expanded cycling networks, and improved public transit options are set to reduce car traffic, fostering a serene environment with abundant green spaces.

photo_credit yannick_milplas
yannick_milplas
photo_credit bernard_declerck
bernard_declerck

Abdijbeke envisions a future where ownership boundaries between private and public spaces blur, creating a win-win situation for both residents and the community at large. The project is playful and equally rational, massive and light, transparent and secure.

photo_credit caro_vdb
caro_vdb

This will be a place that ignites the senses, evoking wonder and enriching the lives of those who call it home. A place designed for connection, community, and shared experiences. Abdijbeke transcends being merely a residential project; it stands as a tribute to a sustainable, harmonious way of life in the heart of residential area in Bruges.

photo_credit Declerck-Daels architecten
Declerck-Daels architecten
photo_credit Declerck-Daels architecten
Declerck-Daels architecten
Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Surman Weston veils self-build Peckham House in hit-and-miss brickwork
21 May 2024 News
Surman Weston veils self-build Peckham House in hit-and-miss brickwork

London-based architectural studio Surman Weston has completed its first self-build project in the vi... More

Key projects by Woods Bagot
21 May 2024 News
Key projects by Woods Bagot

Woods Bagot is a global architecture firm known for its diverse portfolio of forward-thinking and su... More

Filippo Taidelli Architetto designs transparent “knowledge hangar” near Milan
20 May 2024 News
Filippo Taidelli Architetto designs transparent “knowledge hangar” near Milan

Milan-based Filippo Taidelli Architetto designed the Roberto Rocca Innovation Building as part of th... More

Klaksvik Rowing Clubhouse by Henning Larsen celebrates Faroese sporting and cultural heritage
20 May 2024 News
Klaksvik Rowing Clubhouse by Henning Larsen celebrates Faroese sporting and cultural heritage

Danish architectural firm Henning Larsen features in Archello’s 25 best architecture firms in... More

WOODlife’s floors and finishes add warmth and texture to Oslo House
17 May 2024 News
WOODlife’s floors and finishes add warmth and texture to Oslo House

Dutch flooring brand WOODlife was included in Archello’s list of 25 best engineered wood floor... More

Knox Bhavan completes energy-efficient and accessible house using prefabricated timber cassette system
16 May 2024 News
Knox Bhavan completes energy-efficient and accessible house using prefabricated timber cassette system

London-based architectural practice Knox Bhavan has completed an energy-efficient and accessible hou... More

Wangen Tower is first multi-level and climbable structure to use self-shaped timber components
15 May 2024 Innovations
Wangen Tower is first multi-level and climbable structure to use self-shaped timber components

Wangen Tower is the first multi-level and climbable structure to use self-shaped, structural timber... More

Lumi Shala by IBUKU is a sculptural bamboo-grid-shell yoga center in Bali
15 May 2024 News
Lumi Shala by Ibuku is a sculptural bamboo-grid-shell yoga center in Bali

Lumi Shala is an artisanal wellness space at the Alchemy Yoga Centre in Bali designed by local archi... More