Ribbon chapel for Weddings

Ribbon chapel for Weddings

Architect
Hiroshi Nakamura & NAP

Ikuhide SHIBATA
Location
Hiroshima, Japan
Project Year
2014
Category
Chapels
©Hiroshi Nakamura & NAP ©Koji FUJII/ Nacása & Partners Inc

Ribbon chapel

Hiroshi Nakamura & NAP as Architects

This wedding chapel stands in a garden of a resort hotel, “Bella Vista Sakaigahama,” in Onomichi, Hiroshima. The site is midway on a hill enjoying a panoramic view of the Inland Sea of Japan. By entwining two spiral stairways, we realized a free-standing building of unprecedented composition and architecturally embodied the act of marriage in a pure form. A single spiral stairway would be unsteady in a horizontal direction and is prone to vibration in a vertical direction, hence, very unstable.


By joining two spiral stairways so that one supports the other, we produced a free-standing structure. Just as two lives go through twists and turns before uniting as one, the two spirals seamlessly connect at their 15.4m summit to form a single ribbon. At the core of their movement is a chapel where the people who have supported the bride and groom are waiting. The chapel aisle looks toward an existing symbol tree. The altar stands before the tree, and 80 seats are positioned for views to the ocean through the trees.


Ordinarily, a building is composed of distinct elements: roof, wall, and floor. Here, however, the entwining stairways perform as roofs, eaves, walls, and floors to produce the building’s spaces. The stairways widen in breadth in response to location and function, such as at the summit where the couple meets, in directions having fine views, and in places where the eaves must be deep to shield the interior from the sun.


The building’s exterior is finished in upright wood panels, painted white so as to deepen in beauty as time passes, and titanium zinc alloy, a material resistant to damage from the sea breeze and pliable enough to be applied to curvature. Employing the zinc alloy on the coping, walls, ceiling, and window sashes enabled a simple design unified by means of a single material.


The building type of wedding chapels has always followed a route configuration. The bride walks down the aisle with her father, and after the ceremony, the same aisle becomes a route of departure for the bride and groom. In the process of walking this path, every step awakens memories and emotions. Fortunately, in this chapel, the ceremony also takes form as the bride and groom climb separate stairways to meet at the top, ask for heaven’s permission to join as one, and declare their marriage. The two, who have lived separate lives, then walk back down the stairway together.


The simple building is composed only of paths, along which sceneries of ocean, mountains, sky, and distant islands successively appear and disappear. Although it is only a small building, we endeavored to accommodate the emotions of the bride and groom and the thoughts of the celebrants by extending the aisle to a total length of 160m and expanding the range of experiences.

New Museum of Contemporary Art
next project

New Museum of Contemporary Art

Museums
New York, United States
View Project