Rice Club

Rice Club

Designer
Francesc Rifé Studio
Location
50 Mare Nostrum, 46130 Alboraya, Spain | View Map
Project Year
2017
Category
Nightclubs
David Zarzoso
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
LightingArkoslight S.L.
Floor lampMarset
ChairsSanta & Cole
NA4 stools&Tradition
NA4
Easy ChairJesse
LYL

Product Spec Sheet
Floor lamp
Chairs
NA4 stools
NA4 by &Tradition
Easy Chair
LYL by Jesse

Brassa de Mar• Rice Club

Francesc Rifé Studio as Designers

We have been given the opportunity to work at the Patacona Beach (Valencia, Spain) with the gastronomic space Rice Club, located on the first floor of the restaurant Brassa de Mar.


The essential meaning of the project comes from a desire to emphatize the gastronomic values of the founders: "there is no modernity without a good tradition". Our aim was to lead the restaurant towards a transition into a more rational and simple project, as naked as the material itself or the main ingredient of its recipe book that is rice.


Several factors determine the project layout. On one side, it is both a day and night place. On the other, the nature that surrounds it and the large glass that frames the room will let light and warmth come through. And finally, the intention to subdivide the space in order to host small events or meetings.


The project is an act of balance between two features: the color brown, and a lattice system, both fixed and mobile, that will transform the restaurant, through an intelligent and dynamic way, in a completely cubic and sober space.The enthusiastic association of the rice, as a basic product, simple and virgin, with the local philosophy reinforced with the selection of the brown color. And although when we speak of rationalism we think in clear tones, we were trying here to give a solid personality to the project, strong but at the same time very neutral. So important is the understanding of color as well as the set of lattices executed in stained poplar wood. A material chosen for its lightness, which makes easy the mobility of the mobile lattices. Based on the façade lines, through them the exterior penetrates in a figurative way throughout the restaurant being subdivided, until arriving at the current format. Its translucence softens the different moments of the sun, and offers a poetic sea sight.


These mobile elements are repeated throughout the room transforming into fixed walls. They are in charge of subdividing the spaces in rooms of different sizes, allowing to have from private of unique tables to areas for more diners. As a guest material, gray concrete unifies previously existing pavements, giving the space a neutral continuity. A calm sea that gives a sense of uniformity to the Rice Club, highlighting the brown color and wood.


From a practical standpoint, this space is accessed by the communicated ground floor, with the exterior, designed with the same dialogue of materials as the upper floor. We have connected the reception counter, which is responsible for distributing diners either to the Rice Club or to the terrace, with a waiting seat, which in turn is part of the staircase itself. Face there is a large circular lamp, designed for the project, imagined as an element of rotation and an intriguing transition to the different spaces of the project (Rice Club, terrace, and access to one of the kitchens).


The vertical volume of the staircase together with the kitchen on the first floor function central element of the property. The special feature of this kitchen, delimited with walls with the same tone that the rest of the restaurant, is its double access. In one of them has been build a hole that could be interpreted as a boat porthole of a and subtly allows the view towards its interior.


Around this space different environments are distributed. The south side is a space of important dimensions destined to host events of greater number. It is the part that also contains some reserved area. The north side is composed of two parts: once the kitchen is overtake, there is another dining room connected through the lattice with a Gastro-Bar area.


A large counter bar, produced in the same concrete as the floor, takes over the space visually, while the incorporation of low seats invite the visitors to experience the space from a relaxed perspective. Laterally a couch running faces the entire beach of the Patacona. Both bathrooms and emergency exit are located next to this area of benches fitted into cubicles that also allow to interweave more tables and chairs. A rigorous, flexible and intentioned timeless set.


Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More