Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
Sasso House

Sasso House

Architect
57STUDIO
Location
Vitacura, Chile | View Map
Project Year
2008
Category
Private Houses
Mauricio Fuertes

Sasso House

57STUDIO as Architects

The project consists of the expansion of a 1960’s single unit house, transforming it into a hairdresser shop and residence for the owners, a young entrepreneur couple. The two programs – hairdresser shop and residence – were separated by relocating them according to their relation to the street through regular and compact volumes differentiated by the use of color. The hairdresser shop is a brown parallelepiped with the large front towards the street. The house is developed in a red cube towards the backyard, conserving the old dwelling’s structure on the first level, with the second floor emphasized over the hairdresser shop. The volumes are covered with fiber reinforced concrete (FRC) panels, in modules that optimize their industrial format. The hairdresser shop’s access is defined within that modulation and its interior space is illuminated through a skylight. Glass was also utilized in the house, incorporated as a new enveloping material. The second level corner windows were designed according to the requirements of each interior space. In the bathroom, an elevated window controls the view from the exterior. For the area of the staircase, a window was located between the two levels, to accompany the descent into the first floor. The children’s room has a mid height window, and in the main dormitory a large fixed full height window is incorporated, offering a direct view to Santiago’s Manquehue hill. The intention was to bring out the glass, without frameworks or openings, therefore the ventilation is provided through a hatchway, lost to the exterior through a FRC module. The project is resolved with basic interventions where light, color and details of the envelope are the protagonists.

Share or Add Sasso House to your Collections
Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

Multifamily Building PIC
next project

Multifamily Building PIC

Apartments
Badalona, Barcelona, Spain - Build completed in 2020
View Project