Second Home Pavilion

Second Home Pavilion

Architect
Selgas Cano Arquitectos
Location
LaBreaTar Pits and Museum, Los Angeles, CA, USA | View Map
Project Year
2019
Category
Pavilions
Iwan Baan

Second Home Pavilion

Selgas Cano Arquitectos as Architects

“I resolved that the structural and technical dimensions of design must never divorce human life from nature”.

 

As soon as Julia Peyton-Jones and Hans Ulrich Obrist mentioned us the possibility to design the Serpentine Pavilion, we began to think about the main features that the structure needed to provide and the material that had to define it. Starting with something simple – that this Pavilion was to be built in a Royal Park in London – we asked: what are the local materials that represent London? Which material should be used in a Royal Park?  Almost straight away, using this situation and mixing it with more personal interests, we decided that the pavilion would be entirely made of a single material, and transparency would be its motto. We therefore presented a pavilion only made of Plexiglas.

 

But just as quickly as it came, it went. That first idea collapsed on account of the local regulations, especially the strict fire safety standards, which totally demolished the option of the chosen material. At that instant we woke up, opened our eyes and realized that we were in the same place as ever, doing the same thing as ever, just architecture, real architecture, where there are thousands of restrictions and, as usual at the end of every project, those restrictions are ultimately its real definers.

 

We were also very much aware that we were working on the pavilion's 15th anniversary, the celebration of what is known as a “crystal” anniversary, and it had to be —without resembling anyone— a kind of tribute to them all, a sort of homage to all the stories told in those architectures.

 

So we then decided to use all the more strictly architectural tricks —or tools if you wish— that can be handled to accentuate the only concept that we finally wanted to use: pure experience. As a single encompassing concept, we sought a way to experience architecture through its most common, simple elements: structure, light, transparency, shadows, lightness, form, sensitivity, change, surprise, materials, materials, materials ...

 

And, stumbling along as usual, we finally arrived at this object, the sum of many, this strange pavilion, the sum of many. It partly attracts us, but for the most part makes us restless and intrigued, because it is probably the project with the strongest personality and life of any of the ones we have done so far. That's why we are trying to describe it from a distance, without hiding the many doubts that will only be resolved when we can go in and visit it, like any other visitor. Because in fact it's just that, a question of trying to provide a different experience to all the visitors who go through, something they have never experienced previously in any other building, but at the same time it is also something that encompasses each and every one of the experiences that others have had previously.

 

Although our secret hope is that those memories are above all about things that were related to something called nature. Because we have never overlooked the fact that we are in a park, Kensington Gardens, and we think this object could be part, at the same time, of the nature that grows there and of the nature is lacking there.

 

Material Used :

1. ETFE (Textiles)

2. PVC (Strips)

3. Steel (Structure)

4. Concrete (Flooring)

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More