SINGLE-FAMILY DWELLING IN MATADEPERA

SINGLE-FAMILY DWELLING IN MATADEPERA

Architect
Pepe Gascón Arquitectura
Location
Carrer les Pedritxes, Matadepera, Barcelona, Spain | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Aitor Estévez

SINGLE-FAMILY DWELLING IN MATADEPERA

Pepe Gascón Arquitectura as Architects

This home is located on the slopes of the Sant Llorenç del Munt i l'Obac Natural Park and, therefore, in a setting of stunning natural scenery.


It forms part of a low-density residential area, in which a succession of detached single-family dwellings is camouflaged amid the surrounding landscape. All of them are built on generously-sized, sloping plots.


Two premises form the basis of the design choices:
- The elevation of the house’s location on the plot should offer privacy and intimacy from the street, while simultaneously enabling an interior/exterior transition of the property that is permeable and fluid.


- Level 0 of the house - together with the mark that it leaves – must respect, and sustain as far as possible, the abundant pre-existing native vegetation. The house is therefore surrounded by holm oaks, common oaks and Mediterranean shrubbery.


There is another important attribute that must be highlighted: the plot faces south because of its façade looking out onto the street. The U-shaped house plan allows us a sunny inner courtyard for the pool to be situated, and where every moment of daytime is soaked up.


This solution ensures privacy for the property, and becomes the backbone of the project: a central access space - open, flexible and highly permeable from the exterior - that separates day and night. So the microcosm of the home revolves around this inner courtyard and its pool.


A spiral stairway takes us up to the upper floor, where the studio and its horizontal balcony connect us with the wonderful scenery and nature that surrounds us.
The abstraction of the bush-hammered concrete that superbly envelops the house - like a waistcoat - is diluted amid the green surroundings of the property.


A piano presides over the home's central space, where the owners, great music lovers, can enjoy it while tuning in to the natural environment.

This story is available in multiple languages
Project Credits
Product Spec Sheet

Hampton House
next project

Hampton House

Private Houses
Melbourne, VIC, Australia - Build completed in 2017
View Project