Soliant Health

Soliant Health

Architect
NELSON Worldwide
Location
Peachtree Corners, Georgia, USA | View Map
Project Year
2022
Category
Offices
NELSON Worldwide

Soliant Health

NELSON Worldwide as Architects

Soliant Health recently opened a new office in Peachtree Corners, Georgia, with the goal to connect their employees in a collaborative and welcoming environment. As one of the nation’s largest healthcare staffing organizations, Soliant Health needed a two-floor, modern facility for staff and visitors coming in for interviews and meetings. To lead the design of its new workspace, Soliant Health selected award-winning architecture and design firm NELSON Worldwide. This is the first project between NELSON  and Soliant Health. The design concept will serve as a prototype for future Soliant Health offices.

photo_credit NELSON Worldwide
NELSON Worldwide

As a recruiting firm, Soliant Health’s office has a lot of foot traffic. The new 26,041-square-foot fifth-floor space is dedicated to visitors and interview-focused work. Once guests arrive, they are greeted by a hospitality-inspired lobby. The entrance is equipped with a custom built-in art display, coffee bar and built-in banquette area, polished tile flooring, and wood veneer wall providing an elevated and welcoming atmosphere to salute interviewees prior to their meetings. NELSON prioritized comfort and intimacy and incorporated five interview rooms with “L” shaped booths. These non-traditional rooms, located near the lobby, are doorless yet outfitted in blue-frosted glass that only covers half of the doorway. The design is meant to make interviewees feel comfortable, safe, and semi-transparent. 

photo_credit NELSON Worldwide
NELSON Worldwide

Soliant Health’s previous office was located on multiple floors in the same building, leaving the team figuratively and literally disconnected. The new workspace is based on two floors with 363 workstations and is more connected than the previous space. Implementing collaboration areas was a priority; while teammates have dedicated workstations, they can choose from various shared workspaces to plug into throughout the day. Conference rooms and a variety of small huddle rooms are also available for meetings and internal brainstorming sessions. The breakout rooms feature bar height tables, multiple coffee bar and lounge areas, and soft-seating collaboration spaces. These are intermixed throughout the open office, helping to provide additional special definition between departments as well as quick and easy accessibility. The new work area reflects Soliant’s casual culture and is in lock-step with Soliant's goal to foster collaboration. For instance, modular lounge sofas are equipped with wings on the back, allowing people to sit or be perched behind, encouraging conversation. In addition to inspiring collaboration, the space is flexible with modular and mobile furniture that can be moved around for larger social gatherings and after-work events. 

photo_credit NELSON Worldwide
NELSON Worldwide

To further emphasize collaboration between staff members, the office also offers multiple break rooms with a Grab and Go market for light lunch and snack options for all to enjoy. The fifth floor includes multiple expansive coffee bars. Restaurant-style booths that can be used for dining or work purposes surround the cafe area. Due to minimal dining options in the area surrounding the building, the staff often eats lunch in the cafe and break rooms. For larger meetings, an expansive serving station sits outside of the main conference room with space for food and beverages to be housed. 

photo_credit NELSON Worldwide
NELSON Worldwide

In addition to the fifth-floor office, Soliant Health also leased 32,693-square-foot space on the first floor of the building and is home to its internal staff and training purposes. This part of the project provided some challenges due to the smaller windows on the ground level. To balance the space, the design team used an extensive color palette and custom wallcoverings in the spaces on this lower level to liven up the unlit areas. All workstations are strategically positioned to be exposed to natural light. The lower level office is equipped with conference rooms, huddle spaces and breakout spaces along with its own break room and coffee bar giving staff members some of the same amenities as those on the fifth floor. 

photo_credit NELSON Worldwide
NELSON Worldwide

On both office floors, Soliant Health’s pink and teal color scheme is prominently displayed and complemented by other bright colors to channel the energy and culture of the staffing company. The design team and Soliant Health wanted to avoid the placement of any posters and signage to let the brand’s color palette make a bold statement throughout. In addition to celebrating the company's mission and branding through color, there is a large display case filled with shovels to highlight the firm's unique culture.The shovels were adapted by leadership as a symbol of growth and are a part of their award process. Solidifying the sense of hospitality and the comforts of home, the NELSON design team brought in a local woodworker to craft a series of farmhouse-like tables to pay homage to Soliant’s culture, creating a more inviting and comforting workplace.

photo_credit NELSON Worldwide
NELSON Worldwide
Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More