Spectator Group’s Headquarters Office Building

Spectator Group’s Headquarters Office Building

Architect
STUDIO UP

Ivana Franke

Silvio Vujicic
Location
Zagreb, Croatia | View Map
Project Year
2009
Category
Offices
Robert Leš

Spectator Group’s Headquarters Office Building

STUDIO UP as Architects

Introductory Notes – this project’s task was transforming an existing project (reconstruction of a building accidentally found on a lot) for the Spectator Group’s Headquarters. When the project began, a building site was opened and excavation and construction pit protection works commenced, what defined the project’s character from the start. The previously designed reinforced-concrete frame system was kept, while the modifications within the construction system are tied to the staircase’s cores. The idea/work methodology was to essentially keep the constructive element’s state of design while keeping the construction interventions to a minimum.


Program Task – to organize the Spectator Group’s members which were functioning in various City locations up to that point, all with equally good working conditions.


The Interior Organization Concept – the proposed model was the ‘working capsule’ model, inserted between the constructional frame. Taking the project’s limited spatial conditions into account (relatively small constructive height, shallow depth) the office space’s sides are highly reflective, thus the space is perceived as considerably larger. Groups of two to six employees are arranged within the working capsules. The suggested office space system is fluid, no partitions facing the communications premises, thus representing a new type of office space – between honey-comb cells and a completely open concept.


Spatial Organization – a completely automated garage with a capacity of 75 parking spots is set within two underground levels. The office building’s two entry lobbies, garage entrance and commercial showroom are situated at the ground level. Offices for the group’s members with accompanying contents – conference halls, waiting rooms, supporting spaces are organized on the first, second and third floors, respectively. Management premises are situated on the fourth floor, and this level also contains a double height entrance, a VIP lounge, a large conference hall along with a string of mini-offices for the Board’s Management. A tea pavilion for meetings is situated on the roof, while the entire roof is designed as a green garden.

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Luar by Felipe Cabocio Arquitectura beautifully navigates a challenging site in Santana de Parnaiba, Brazil
1 Oct 2022 News
Casa Luar by Felipe Cabocio Arquitectura beautifully navigates a challenging site in Santana de Parnaiba, Brazil

On a site in Santana de Parnaiba, Brazil, with a challenging 8-meter slope differential, Felipe Cabo... More

Inspired by curving forms of nature and Brazilian modernism, ARCHITECTS OFFICE create an urban escape
1 Oct 2022 News
Inspired by curving forms of nature and Brazilian modernism, ARCHITECTS OFFICE create an urban escape

In a leafy neighbourhood of São Paulo, architecture and interior design agency ARCHITECTS OFF... More

Creative offices by Sid Lee Architecture envisioned as an extension of Montreal’s dynamic urban environment
29 Sep 2022 News
Creative offices by Sid Lee Architecture envisioned as an extension of Montreal’s dynamic urban environment

Part of a revitalization of downtown Montreal and the iconic Place Ville Marie and its esplanade, Si... More

The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future
28 Sep 2022 News
The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future

T3 Architects undertook the restoration of a 1950s modernist villa in Saigon to reconnect people wit... More

M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials
28 Sep 2022 News
M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials

A distinct sight amongst the post-war stucco and typical mid-century ranch-style houses of Venice Be... More

De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature
28 Sep 2022 News
De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature

Located in Qom city, De Villa, designed by Rj Architects, seeks refuge in nature and establishes a c... More

Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design
28 Sep 2022 News
Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design

Combining Slovenian alpine tradition with contemporary design, the restoration of Milka guesthouse b... More

The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture
28 Sep 2022 News
The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture

Part of a site with a solid historic architectural heritage, this new boiler room in Saint-Pern impr... More