STR • A viewpoint to Talamanca

STR • A viewpoint to Talamanca

Architect
Gallardo Llopis Arquitectos
Location
Ibiza, Spain | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Stories By
Gallardo Llopis Arquitectos
German Cabo
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
SwitchesJung HQ
SofaFlexform
Dining ChairCAPDELL
Slim tableSovet Italia
ManufacturersGROHE
Exterior FurnitureAndreu World
AIRE OUTDOOR SO1280

Product Spec Sheet
Switches
Dining Chair
Slim table
Manufacturers
Exterior Furniture
AIRE OUTDOOR SO1280 by Andreu World

STR • A viewpoint to Talamanca

Gallardo Llopis Arquitectos as Architects

A viewpoint to Talamanca

The turquoise sparkles of Cala Talamanca nuance the vibrant Mediterranean light that outlines, in the distance, the rocky silhouette of Dalt Vila. This landscape frame is the backdrop that can be seen from Ses Torres, in a plot of modest dimensions that, however, has a clear visual field thanks to its corner location at the top of a street that descends to the sea. Enhancing these views will become the main objective of a project that, at the same time, must provide adequate privacy to the interior spaces of the home.


With a certain natural slope, the original topography favours the possibility of raising the building over the horizon. Working with the contour lines of the site, a podium is configured improving substantially the contemplation of the views and increasing considerably the sensation of intimacy with respect to the street level. On this modelled terrain sits a volume of markedly massif character, with a predominance of opaque surfaces that guarantee the intimacy of the inhabitable spaces: a white block sculpted at the will of the programme and the environment. The upper body cantilevered over the lower plane in shadow, opening all the way to the front to turn towards the privileged views of the southwest. The rotundity of the volumetric gesture contrasts with the delicacy of the frontal elevation, with a painstaking execution that achieves the physical materialisation of the ethereal edges. Adapting to the peculiarities of urban geometry, the access folds the rear façade following the inclination of the plot itself, in a cleft that tears the entire elevation and outlines the forceful edge that results from the intersection of the different planes.


Inside, the ground floor houses the day zone, with diaphanous spaces that combine the uses of living room, dining room and kitchen. Despite the spatial unity achieved, the design of the furniture, the integration of mobile panels and the study of the lighting facilitate the configuration of different environments that adapt the experience of the space to the different situations. The entire ground floor opens up to the wide panoramic views, with glazed corners that can be opened completely, blurring the boundaries between the interior and the landscaped exterior. A light-flown staircase leads to the upper floor where the night zone rooms are settled, opening onto a continuous terrace that runs along the cantilever and frames the landscape of Ibiza's long sunset.


With the intention of catching not only the views but also the breezes, the main spaces are arranged in such a way that they can enjoy double orientation: on the ground floor through the confrontation of two large glass panels and on the first floor with the interposition of an elongated garden courtyard. In this way, the diaphanous day zone space is conceived as an uninterrupted concatenation of exterior-interior-exterior, with the stone plane of the pavement finding its culmination with the water plane of the swimming pool which, with its bluish reflections, ends up amplifying the perception of this spatial continuity.


Material used :

01. Levantina : Natural Stone · Flooring

02. Andreu World : Furniture

03. Parex Coteterm : Façade

04. Du Pont Corian : Countertop

05. Flos : Lighting

06. Guardian Sun : Glass

07. Jung LS 990 : Switches

08. Placo : Interior partition walls

09. Vitra : Grand Repos - Seat

10. Flexform : Ground Piece - Sofa

11. Capdell : Moonlight - Dining Chair

12. Sovet : Slim - Dining Table

13. Grohe : Faucet

14. JNF : Architectural Hardware

This story is available in multiple languages
Refurbishment Coworking “BBF Market Plaza”
next project

Refurbishment Coworking “BBF Market Plaza”

Offices
Uribitarte Kalea, 6, Bilbao, Bizkaia, Spain - Build completed in 2020
View Project