Tamarama Townhouses

Tamarama Townhouses

Architect
David Mitchell Architects

Chapman Architecture
Location
Sydney NSW, Australia | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Michael Nicholson

Tamarama Townhouses

David Mitchell Architects as Architects

Three luxury townhouses on Tamarama's waterfront have been designed to cut into the slope of the site’s natural landform allowing the building to open generously to the view as it simultaneously bunkers down to the landform. The townhouses utilise and maximise the extensive views to the coast with each townhouse incorporating cross ventilation, excellent solar access and a high level of finishes. Unapologetically robust, the raw off form concrete and unfinished materials are designed to weather and age in the coastal position. The strength and durability of the cladding is tempered by the fineness of the detailing with warm tactile interiors.

 

What were the solutions?

Robust cladding and sandstone walls provide a sense of security and operable, large timber screens allow the house to fully open up to the water / landscaping or be quickly and efficiently sealed providing privacy and security.

 

What building methods were used?

The builder and our practice worked closely with the structural engineer/glazier/steel fabricator, and joiner to maximise the output of the materials and design opportunities at hand. Together we designed all components and often fine-tuned these designs on site as the building progressed. The conjunction of creative discipline and high quality craftsmanship has yielded the best results for the townhouses.

 

How is the project unique?

The townhouses are draped in natural light when desired, or cool and contained depending on the screening of doors and windows - many are operable for this reason. Designed over 3 levels, the spaces are malleable to the inhabitants needs and there is always a place to go for solitude or company. Designed to age beautifully – the material palette was carefully considered in order to age visually at the hand of the elements whilst tirelessly upholding structural integrity.

 

What was the brief?

The inhabitants are a busy, social couple who wanted to take full advantage of the panoramic views, required generous living spaces, yet also space to incorporate visiting family and friends. The design needed to have connectivity to the pool and landscaping either by direct access or sweeping views.

 

What were the key challenges?

The house sits within an array of homes of different periods and styles with harbour views to the front. It was imperative to design a beautiful apartment, yet not allow it to dominate or detract from the prominent site on which it sits. The challenge was to create a safe, enclosed space without building an impenetrable fortress given it is highly visible on its corner, elevated site.

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More