Telheiras House

Telheiras House

Private Houses
Lisbon, Portugal - Build completed in 2011
Francisco Nogueira

Telheiras House

ComA, Architecture and Design as Architects

We came across an abandoned work, without an architect or a builder, destined to be given a project without a design, which would have completely adulterated the original characteristics of the plan, dating from the 1980s. Setting out from this starting point, the aim was to begin from scratch.


We focussed the intervention on designing a contemporary interior that incorporates a large part of the original structure, namely, the vertical links between the floors and the double ceiling height in the living room.


Both floors were considered within a logic of flows and transparencies. On the communal floor, this idea is most clearly apparent in the large bays and connecting doors that join the living room to the kitchen and the entrance hall, and which allow the desired degree of permeability to be “generated”.