TEROWONGAN - ARC’S

TEROWONGAN - ARC’S

Architect
BALANCE ARCHITETTURA
Location
Torino, Metropolitan City of Turin, Italy | View Map
Project Year
2020
Category
Offices
© Beppe giardino
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersINTRA LIGHTING
Kalis
ManufacturersCasa delle Lampadine
ManufacturersCeramica Cielo
ManufacturersDaikin
ManufacturersSedus Stoll AG

Product Spec Sheet
Manufacturers
Kalis by INTRA LIGHTING
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
by Daikin
Manufacturers

Terowongan

BALANCE ARCHITETTURA as Architects

“The connecting corridor between the creative area and the administrative area is made of a green backlit fiberglass skin. The project is generated around this space, and passing through this bright tunnel is enveloping and emotional.” The structure is in dry-costruction and the assembly of wooden and metal elements generates the connection between the different operational areas.

photo_credit © Beppe giardino
© Beppe giardino

In this project we were interested in the genesis of permeable, penetrable surfaces, where light and air can pass through, and do not clearly define a volume or a function. We wanted to reach an inaccurate definition of what is outside and what is inside an element, working on the density of materials, on their properties. The same process for the green fiberglass corridor, goes also for the long bookcase in the creative area. This is built with a skeleton of iron bars. The structure, made out of different layers, from some points of view appears as a volume, in others as a network of overlapping planes, which bring back altered images.

photo_credit © Beppe giardino
© Beppe giardino

The different permeability to light acts with considerable variations between day and evening. Birch is used as a background to these textures, as in our other projects, which in some cases is not just a covering but also becomes an object, as in the entrance steps and in the staircase. From a functional and programmatic point of view, the project was born from an intense confrontation with the creative side of the agency.

photo_credit © Beppe giardino
© Beppe giardino

Hearing their conceptual and operational needs, but also environmental, made us possible to collect useful information then translated into the project. We received a second orientation from the use of the former use of the building. The spaces were the location of a historic Turin printing house working there for generations in the Vanchiglia district. A typically Turin space, an internal courtyard, a sleeve with a single floor and the terrace above. A well-lit urban piece that has changed its vocation but which keeps alive the artisan and creative character.

photo_credit © Beppe giardino
© Beppe giardino

Read story in ItalianoPortuguêsDeutschFrançais and Español

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More