The Egg Shed Heritage and Community Centre

Oliver Chapman Architects as Architects

The Egg Shed provides space for heritage interpretation, retail and community use at the east end of the Crinan Canal in Ardrishaig. Named after the building’s former use for transit storage of eggs, the existing structure has been retained and creatively reused, within a challenging site, providing a historical springboard from which the design of the new building took shape.

 

The Crinan Canal was opened in 1801 with the purpose of providing an easily-navigable route for boats travelling between the Firth of Clyde and the West Coast of Scotland, avoiding the arduous and often dangerous journey around the Mull of Kintyre. As the country’s economy developed during the industrial revolution, the Canal facilitated commercial and fishing vessels travelling between the industrial heartland around Glasgow and the West Highland villages and islands. Ardrishaig developed where the canal meets Loch Gilp, becoming a bustling port and harbour for passenger and freight traffic.

 

The village has since suffered an economic decline. The Egg Shed aims to help address this by providing a destination for learning about the rich heritage of the area alongside facilities for both visitors and local residents. Space is provided for a permanent exhibition on the history of the area, its natural heritage and the canal itself, with supporting retail space. A separate volume contains a multi-purpose space for community use. Sitting adjacent to the historic heart of the village, with views over loch, harbour and working timber pier, the Egg Shed at Ardrishaig ties together the diverse strands of the area’s maritime heritage, industrial legacy and picturesque location, allowing tourism and industry to once again sit hand-in-hand.

 

Formerly an oil storage depot, this prominent area of land on the edge of Loch Gilp had since lain as a derelict eyesore. The defunct oil tanks and other industrial apparatus were removed, just leaving the older structure dating from Ardrishaig’s days as a thriving marine transport and fishing community. Existing openings in the walls were widened to bring views of the loch into the interior and provide a welcoming entrance to the community space. The simple pitched-roof form of the existing building has been extended across the new structure, and new walls and roofs are clad in red steel. Within the footprint of the original building the new form emerges from within the old masonry shell; a visual expression of the continuing development of the site.

 

The site itself is made ground reclaimed from the sea loch and this, along with the previous industrial use, meant that development was not straightforward. Large portions of the overall funding for the project were allocated to undertaking the extensive measures required to deal with the legacy of contamination, and to raise ground level across the site as protection against coastal flooding. Flood resistant materials have been used up to a height of 1m above internal floor level as a further measure to ensure the longevity of the building. This datum is expressed internally as a deep concrete plinth with timber construction above.

 

Material Used :

1.Greencoat – Steel cladding – Greencoat PLX Pro BT – Brick Red

Project team
Civil & Structural Engineer
Interior Design & Graphics
Landscape Architects
Agora Theatre Lelystad
next project

Agora Theatre Lelystad

Theaters
Lelystad, Netherlands - Build completed in 1999
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter