The Stacked Expedition

The Stacked Expedition

Architect
Lukstudio
Location
no. 372 Huaihai Road (M), Huangpu District, Shanghai, China | View Map
Project Year
2021
Category
Shops
Wen Studio

The Stacked Expedition

Lukstudio as Architects

Excerpt

A camera shop igniting the exploration spirit
Founded in 1917, Nikon has been a trademark associated with professional imaging equipment for over a century. Its cameras have enabled humanity to reach all corners of the world, even in space. Yet, since the beginning of 2000s, the shift from film to digital photos, and the trend of more portable cameras have dramatically changed the industry. In 2020, with the new concept “Empower to Create”, the brand introduced its revolutionized products to the young users of the Chinese market, and engaged LUKSTUDIO to create its store identity.

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

The store is located at the corner of a Shikumen building on Huaihai Road, a trendy neighborhood where young people gather. Conventional camera shops are designed often either as a cultural gallery or a technological laboratory, both could be intimidating to the common shoppers. LUKSTUDIO aims to create an inviting environment where one could dream about the next outdoor adventure. 

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

The overall retail experience has been tailored to introduce the brand, the products and the community on three separate levels, each a quadrant in plan. Given the different spatial requirements, three different scenes have been created, each with its own design attributes. The common connection is the rammed earth background mimicking Danxia landform, a natural landscape that changes colours on each levels. 

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

Aperture – Rotation to focus
The first floor is designed as a brand gallery. The combination of rammed earth backdrop and stainless-steel display parts takes inspiration from the experience of shooting in the wild, where exquisite equipment juxtaposes rustic landscape. 

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

The perforated stainless-steel ceiling progresses like an aperture with many optic rings. Power tracks are integrated between rings to supply electricity for the uni-wheel stainless-steel display booths, which can then relocate freely in space while provide a touch-screen tablet for each camera on display. Together with the surrounding display grid, a flexible and diverse gallery system is in place.

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

Lenses - Changing angles, Infinite possibilities
The second floor is the touch and try area where most products are on display, visitors are encouraged to pick up a camera and try shooting with it. The dramatic ceiling is filled with mirrored stainless steel strips, extending the space upwards while adding a futurist touch. At the center of the showroom stand 4 circular booths whose reeded texture are inspired by camera lens. 

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

Product categories differentiated through modular display system and outlined by light in wooden frame. Staggered display for camera products, while a peg board system enables flexible arrangement for seasonal products, demonstrating the infinite possibilities of creativity. The display board is fixed by removable cross brushed stainless steel parts.

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

Under the Stars – A Field for the Explorer

The top floor is an event area for users to meet and learn from each other. The original space feels claustrophobic as it comes with heavy beams and pipes. To create a space that is mind-opening, LUKSTUDIO dissolves the visual obstacles in a pitch blackness and hangs numerous lights in the void, recalling the memory of camping under a starry sky. The explorer's wisdom of adaptation is reflected here in flexible furniture design which allows the space to transform from a classroom to a photographic studio.

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

Paying tribute to the brand’s manufacturing past, the stairwell linking the three immersive sets is designed with an industrial material palette. Lined with rhythmic vertical frames and rustic perforated metal panels, the neutral "darkroom" is a buffer maximizing visitors’experience going from floor to floor. At the stair entrance, a wall feature is composed of 629 optic lenses where Chinese characters of Shanghai is written in light, marking this first of many experimental stores in China. 

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

As our world is getting more virtual and our yearn for physical experience is greater than ever, designing a physical store for a camera brand is a process of questioning the essence of creativity, that roots in our love for nature. Through stacking an expedition in an urban context, Lukstudio aims to remind urbanites to explore outside and share their experiences with one another. 

Caption
Caption
Caption

Team:
Interior Design | LUKSTUDIO
Director | Christina Luk
Design Team | Dong Wu, Angel Wang, Munyee Ng, Edoardo Nieri
Scope | interior, millwork, furniture, lighting and signage design
General Contractor | Shanghai Jinwei Building Decoration Engineering Co., Ltd.
Display Furniture, Loose Furniture, VI | Jiangsu Zhansen fixture&furniture Co., Ltd.

Material Used:
Metal mesh, wood veneer panel, white latex paint, rammed earth paint

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 office modular sofas
1 Feb 2023 Specification
Top 10 office modular sofas

Modular sofas are typically defined by simple forms and for unrestricted configurability, allowing u... More

Top 10 picks from Maison et Objet
1 Feb 2023 News
Top 10 picks from Maison et Objet

January’s edition of the bi-annual Parisian trade fair Maison et Objet revealed that sustainab... More

Brixen Public Library unites historical buildings with new social spaces
1 Feb 2023 News
Brixen Public Library unites historical buildings with new social spaces

Treviso-based architecture studio Carlana Mezzalira Pentimalli has completed the Brixen Public Libra... More

Snohetta + WERK Arkitekter unveil an architectural landmark inspired by boat construction in Denmark
31 Jan 2023 News
Snohetta + WERK Arkitekter unveil an architectural landmark inspired by boat construction in Denmark

The seaport town Esbjerg on the west coast of Denmark welcomes a new maritime centre designed by Osl... More

10 private houses with luxurious stone bathrooms
31 Jan 2023 Specification
10 private houses with luxurious stone bathrooms

Elaborate marble, limestone masterpieces, opulent onyx or travertine sanctuaries; Stone bathrooms ar... More

Folded wing roof and ceramic lattice define the Soledad Sevilla Studio by Antonio Cayuelas
31 Jan 2023 News
Folded wing roof and ceramic lattice define the Soledad Sevilla Studio by Antonio Cayuelas

Housed in the flourishing plains on the perimeter of the urban area of the Otura village, the Soleda... More

Qing Studio designs a public bookstore with flood-control spatial elements
31 Jan 2023 News
Qing Studio designs a public bookstore with flood-control spatial elements

Perched on the riverbank of the Yangtze River in Wuhan, the No Art bookstore by Qing Studio occupies... More

BIG's iconic Vancouver skyscraper twists and turns around the regulations
31 Jan 2023 News
BIG's iconic Vancouver skyscraper twists and turns around the regulations

Towering 490 feet above its narrow base, Vancouver House by Bjarke Ingels Group (BIG) twists and exp... More