Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
Vrbani II Kindergarten

Vrbani II Kindergarten

Architect
Marin Binicki, Sinisa Blazenka and Marko Salopek
Location
Vrbani 29, Zagreb, Croatia | View Map
Project Year
2020
Category
Nurseries
Bosnic+Dorotic
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Curtain WallsReynaers Aluminium
Drain slot topACO
Rendered FacadeSto Corp.
StoDeco Facade Profiles
FacadeSwisspearl - Building envelopes and living spaces
Fireproof glassASSA ABLOY Entrance Systems
Playgorund elementsEibe Produktion + Vertrieb GmbH & Co KG

Product Spec Sheet
Curtain Walls
Drain slot top
Rendered Facade
StoDeco Facade Profiles by Sto Corp.
Fireproof glass

Vrbani II Kindergarten in Zagreb, Croatia

Marin Binicki, Sinisa Blazenka and Marko Salopek as Lead architects

Lead architects: Marin Binički, Siniša Blaženka & Marko Salopek

Design team: Marin Binički, Siniša Blaženka, Marko Salopek and Vlasta Binički (KAT d.o.o.) 

Client: City of Zagreb / Contractor: AB gradnja 

Collaborators: Electrical engineering: Darko Žerjav - ELAG, Technology: Marko Bajič - Alarm automatika, Mechanical engineering: Nikola Zadravec - Eco Plan, Fire Protection/Life Safety: Martina Gajdek - FLAMIT, Landscape design: Ivanka Mlinarić, Road design: Robert Gojani - ROBUR, Land survey: Miroslav Sokolaj - GEO 88, Geotechnical report: Ivan Matković - IGH

Project design start: 2005 / Project design completion: 2019

 

The Vrbani II kindergarten was built in 2020 in the Zagreb neighbourhood of Vrbani, 15 years after the project was chosen in a public architecture competition. High apartment buildings are set around its three sides, whereas its north-eastern side faces the Vrapčak stream. Situated among the densely built tall residential buildings, the kindergarten is placed on the north-western part of the rectangular plot, thus freeing up the entire southern and eastern part of the plot for open-space facilities for leisure, play and plants. The kindergarten is designed as a single-storey building which enables optimal functional organisation and offers children the opportunity to be in direct contact with nature and the outdoor playgrounds. This arrangement also avoids the challenges of having a space with more levels and poor access for people with disabilities.

There are 12 units for crèche and kindergarten children along the entire south-eastern side of the building. The room dimensions are all identical, but for the purpose of creating larger groups it is possible to connect the neighbouring units separated by mobile partitions. Indoor, all the units are connected by a longitudinal corridor – the central area of the kindergarten which not only serves as a circulation space, but it also provides ideal lighting thanks to its section and large longitudinal skylight. In addition, its spaciousness provides enough room for children to play and learn indoors, especially when the weather conditions prevent them from going out. This spacious multifunctional corridor is contiguous to the atrium, which serves as a covered open space for the youngest children. It ensures the proximity of the staff and facilitates the supervision of crèche children. The outdoor counterpoint of the indoor corridor is the covered pergola placed next to the façade along all the kindergarten units, thus creating a protected and covered space which serves as a zone separating the completely closed and completely open spaces. In the central part of the kindergarten, there is a multi-purpose space adjoining to the above mentioned spacious corridor. Depending on the situation, it can either be isolated or opened for educational purposes or events organised by the institution (plays, activities, exercising, parent meet-ups). The entrances, the offices, the kitchen and the ancillary area are placed along the street-side, north-western part of the kindergarten. 

Intense green dominates the exterior of the building – three green facades and a tin roof – and emphasizes the purpose of the educational institution, thus separating it from its residential-only neighbourhood. The colour accents are present indoors too: the bright yellow pillars and the beams of the outdoor pergola, the yellow signage in the corridor, the green, yellow and red furniture as well as the orange tiles on the sanitary blocks of the kindergarten units. The indoor atrium is coloured completely red, a colour complementary to the visually contrasting green used for the building exterior.

The load-bearing structure of the building is made of reinforced concrete walls and solid floor slabs. A steel frame with a glass cover makes the yellow pergola. The kindergarten is a low-energy building thanks to thicker heat insulation layers, forced heat recovery ventilation system and southern orientation, which enables the use of passive solar gains. During the design process, special attention was placed on the choice of movable elements for overheating protection in the summertime: horizontal sun-breakers, Venetian blinds and blackout curtains. The thermo-technical systems of the building are based on renewable sources of energy – heat pumps and solar panels with gas condensing boilers. This energy concept of the kindergarten meets the current energy requirements for nearly zero-energy buildings.

IV Villa
next project

IV Villa

Apartments
Trawas, Mojokerto, East Java, Indonesia - Build completed in 2020
View Project