Wagenhallen Stuttgart
Daniel Stauch

Wagenhallen Stuttgart

ATELIER BRÜCKNER as Architects

The Wagenhallen in Stuttgart were erected at the end of the 19th century in order to take some of the pressure off the main railway station at the time. They were initially used for locomotives and later for buses as a maintenance and repair depot. After being converted and extended several times, the Wagenhallen became established as a location for cultural uses from 2003 onwards.  

photo_credit ATELIER BRÜCKNER / Michael Reiner
ATELIER BRÜCKNER / Michael Reiner

ATELIER BRÜCKNER extracted the original shape of the Wagenhallen from the existing ensemble and aligned the historically grounded structure with the current uses of the building. For example, the design and positioning of a newly inserted firewall, which delineates the project room of the artists's society, are a reference to a former outer wall of the Wagenhallen.   

photo_credit ATELIER BRÜCKNER / Michael Reiner
ATELIER BRÜCKNER / Michael Reiner

The building is now accessed from the south again, along the original course of the rails. At the side, new spaces have been formed: in the west, the main entrance of the event organising company; in the east, that of the artists' society. The space occupied by the artists' society is flanked by a building wing, the height of which has been increased to what it originally was – inside, there is some new space for artists' studios – as well as a two-storey new building, covered with historical clinker brick on the outside. This studio building, which offers ideal spaces from paper and media artists, runs parallel to the Wagenhallen and is respectfully distanced from the old existing structure. 

photo_credit ATELIER BRÜCKNER / Michael Reiner
ATELIER BRÜCKNER / Michael Reiner

The materiality is especially important for the architects. The original structure of the building has been lovingly restored, traces of the past have been uncovered and the living surfaces retained. In terms of the materials selected and implementation of the plans, the new installed space and structural additions contrast with the clinker walls and the old steel structure.   

photo_credit Ferdinando Lannone
Ferdinando Lannone

The studio rooms inside the Wagenhallen are conceived as inserted function cubes in the form of wood constructions – sustainable and economically efficient. The positioning and the proportions are oriented to the use-based former layout of the locomotive depot.  

photo_credit Daniel Stauch
Daniel Stauch

The appearance of the spacious hall area, which is six to ten metres high and is characterised by steel supports and rhythmic skylights, has not been altered. Once again, the original spatial impression and its volume can be experienced in full. The skylights once.

photo_credit ATELIER BRÜCKNER / Michael Reiner
ATELIER BRÜCKNER / Michael Reiner
Project Spotlight
Product Spotlight
News
Austin Maynard Architects designs a “pretty” wellness-enhancing home in Melbourne
12 Apr 2024 News
Austin Maynard Architects designs a “pretty” wellness-enhancing home in Melbourne

Australian architectural studio Austin Maynard Architects recently completed a new two-story house i... More

Ædifica completes residential development in Montreal emphasizing densification, sustainability, and quality of life
11 Apr 2024 News
Ædifica completes residential development in Montreal emphasizing densification, sustainability, and quality of life

Montreal-based architectural practice Ædifica has completed Cité Angus II, the second p... More

Knox Bhavan reimagines challenging London brownfield site as contemporary low-carbon home
10 Apr 2024 News
Knox Bhavan reimagines challenging London brownfield site as contemporary low-carbon home

London-based architectural practice Knox Bhavan designed Threefold House, a new residential property... More

Tokyo Kabukicho Tower appears like a giant animated water fountain
10 Apr 2024 News
Tokyo Kabukicho Tower appears like a giant animated water fountain

Tokyo-based Yuko Nagayama & Associates designed the expansive facade of Tokyo Kabukicho Tower, a... More

Introducing Partner Vondom
10 Apr 2024 Partner News
Introducing Partner Vondom

Vondom is a leading company in designing, manufacturing, and commercializing avant-garde indoor and... More

Silt Middelkerke is a new architectural landmark on the Belgian coast
9 Apr 2024 News
Silt Middelkerke is a new architectural landmark on the Belgian coast

Middelkerke, a municipality in West Flanders, Belgium, has an eye-catching new venue and public spac... More

Mario Cucinella Architects completes sustainable Smart Factory in Brazil with distinctive roof and impressive funnel
8 Apr 2024 News
Mario Cucinella Architects completes sustainable Smart Factory in Brazil with distinctive roof and impressive funnel

Italian architecture and design practice Mario Cucinella Architects (MCA) has completed a forward-lo... More

Introducing Partner OpenAire
8 Apr 2024 Partner News
Introducing Partner OpenAire

OpenAire is a leading designer, manufacturer, and installer of retractable aluminum roof enclosures... More