WHITE BALANCE

WHITE BALANCE

Architect
Studio Bipolar
Location
New Delhi, Delhi, India | View Map
Project Year
2018
Category
Warehouses
Suryan//Dang

WHITE BALANCE

Studio Bipolar as Architects

In the Okhla Industrial Area of New Delhi, Studio Bipolar has reimagined a former 60’s era pharmaceutical warehouse into a new 6000 square feet office and film studio for a creative agency, named ‘WhiteBalance’.

 

The existing structure was one of dormant beauty. Be it the angular trusses supporting the asbestos roof, or the 14 inch thick exposed brick walls. These were to be the crux for the whole design to follow. A large mezzanine covered almost two thirds of the area and which was demolished entirely to showcase the towering trusses overhead. Another smaller one was built intelligently to provide for maximum viewing angles while not acting as an obstruction.

 

An existing 2’ thick wall divided the space even further, and was removed to connect the space horizontally as well as vertically. The concept was a simple one; ‘No Visual obstructions’; ‘One space’.

 

Adjacent Halls were interconnected through arched entries to create a workspace for the editing team. A sleeping nook was created above the private editing suite for this team that likes to work late hours into the night.

 

The conference room follows the same ‘One space’ principle.  Tucked away under one half of the mezzanine, its doors were made of mild steel angles and glass which could slide out thus making the space larger while providing acoustic privacy if need be. Emphasis was given on providing as much natural light as possible and tall 15-foot-high brick arched windows were made on one side of the workspace to allow for the same. The mezzanine continued from one hall to the other via another arched opening thus overlooking the large multifunctional studio space, which would be used for screenings, product shoots or even as a secondary workspace. The mezzanine itself was used by the executives and thus were treated to the clerestory windows of the saw tooth roof, a part of which were made from scratch but followed the same design language as the existing ones.

 

Bespoke pallet wood tables were fabricated to the highest detail to go with the industrial aesthetic and aluminum-back arm chairs were made to stand out in the executive mezzanine.

 

It was essential to create a space that was modern and yet had an industrial languagewhich would appeal to the employees of ‘WhiteBalance’ while also serving as a landmark for the rest of the industrial area of New Delhi that true hidden gems reside under the tin sheds of numerous abandoned warehouses, waiting to be adapted into something fresh and off beat.

 

This was a project where the architect and clients collaborated throughout, navigating the long bureaucratic process together as well as the design and construction phases. As an architecture practice Studio Bipolar believes strongly in a collaborative approach and are always heartened when the results are as fruitful as this one has been.Robert Godinho, founder and director of ‘WhiteBalance’ had this to say regarding his experience and the final product-

This is where I feel most at home, enjoying intellectual, creative points of view and having a pulse on all the ongoing projects.  The energy and vibe of a creative hub is what defines the soul of the organization.  Being in this space, helps me to live in the NOW, yet giving me the vision of what next.’

Featured Projects
Latest Products
News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More

ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric
26 Sep 2022 News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric

Set within the small island town of Iki in the Nagasaki prefecture, Japanese firm Lighthouse designe... More

Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape
26 Sep 2022 News
Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape

Reflecting the local spirit and context, this reconstructed residential house in Lithuania’s P... More

Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture
26 Sep 2022 News
Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture

Following completion of their iconic cantilevered pool project in Hubertus, Olang, in 2016, noa* net... More

10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday
24 Sep 2022 News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday

Pools, daybeds and lounges make up the focal point for most hotels in summer destinations. The pool... More

Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India
22 Sep 2022 News
Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India

Built on a triangular-shaped piece of land in an existing educational campus in Gokak, Shreyas Patil... More

Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature
22 Sep 2022 News
Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature

Located in a context lacking strong visual elements, LOTCA by yellow office architecture is a new fi... More