Yarrbat Residence

Yarrbat Residence

Architect
K2LD Architects
Location
Balwyn Victoria, Australia
Project Year
2015
Category
Private Houses
Jeremy Wright

Yarrbat Residence

K2LD Architects as Architects

Yarrbat Avenue in Balwyn is like many streets in Melbourne’s inner eastern suburbs.  It is a quiet residential street that reflects no particular historical period, but has fine examples of the various housing styles built throughout the last 100 years. Also, like many streets in Melbourne’s inner eastern suburbs, it is lined with European deciduous trees that map the changes of seasons.

 

The brief from the client sought to exploit the opportunities found on this site from its location.  The site is on the side of a hill which has excellent views to the Dandenong Ranges, and it was important to allow the building to capture these distant views, as well as to strategically engage with the established trees lining the streets.

 

The brief for this home also had the requirement that it be a multi-generational home with the ability for it to provide independent and shared accommodation for the family and their grandparents together.  As such it was important that each person have a sense of space, both shared and private.  Equality of access is provided throughout the home, and there is a spatial allowance for a lift should that be needed in the future.

 

The house with its confident formal expression is intensely private.  Its windows to the street are narrow, or screened – just sufficient to engage with the immediate surrounding greenery.  The facade openings to the street form part of an animated timber façade where the upper floor is clad in highly durable Australian hardwood – Spotted Gum.  This is part of a simple expression of local raw materials with the solid base of the ground floor clad in local bluestone panels. This subtle animated gesture can also be seen referenced in joinery elements throughout the home.

 

The homes interiors, while extremely private, are flooded with natural light through strategically placed windows and large skylights. Natural timbers and stone throughout reflect the ever-changing landscape and create a strong connection between the interiors, landscape and architecture. A neutral palette throughout the home allows the framed views of the changing seasons to act as artwork, evolving throughout the years with the home.

 

The landscape is expressed in a more tangible form internally through the large central green stone column. Connecting the three floors of the home, the commanding feature is wrapped by the floating staircase, allowing a more intimate interaction with the material as you move throughout the home. The stone clad basement form grounds the home within the landscape and houses an all white garage with wash station, celebrating the clients love for cars and creating the perfect backdrop for their collection.

 

There has been great care in detailing the material finishes to the facades, where the primacy of the form is dominant – the stone surface continues seamlessly to timber then to a sheer glass corner window, then back to stone.  The success of this building is because of its difference from its neighbours.  It has quite subtle but almost heroic gestures in its form, and with its extended family accommodation requirements, sets a sound contemporary reference point in the history of this well-established street in Balwyn.

 

Material Used:

1. Moroso

2. Molteni& C

3. Viccarbe

4. Pendant light – over dining table: Bocci

Project team
Product Specifications
BrandCategoryProducts
Molteni&CMolteni&CManufacturers
ViccarbeViccarbeManufacturers
BocciBocciManufacturers
MorosoMorosoManufacturers
Duddell's London
next project

Duddell's London

Restaurants
St Thomas St, London, UK
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter