Adaptive re-use

An overview of projects, products and exclusive articles about adaptive re-use
Silk Factory, Naro-Fominsk
Silk Factory, Naro-Fominsk
Silk Factory, Naro-Fominsk
Silk Factory, Naro-Fominsk
Silk Factory, Naro-Fominsk

Project • By Mei architects and plannersMasterplans

Silk Factory, Naro-Fominsk

Mei architects and planners developed a grand innovative plan to transform the site of the former Silk Factory in Naro-Fominsk, a city two hours driving from Moscow, into a lively area. The program of 50.000 m2 is mixed-use, a novelty in Russia, and will turn the abandoned industrial site into a vibrant small city full of new energy. Loft-style apartments in the characteristic old factory buildings will be combined with a mixture of shopping, culinary, cultural and sport facilities for the families of Naro-Fominsk and visitors from the Moscow region. With this unique and promising plan, commissioned by the Ostov Group who already developed many successful projects in Naro-Fominsk, the Silk Factory complex will become the new historical city... More

Project • By Mei architects and plannersMasterplans

Kabeldistrict Delft

The Delft Kabeldistrict (cable district) is a distinctive contemporary urban expansion in which a business park is being transformed on a large scale into a vibrant living and working environment. The Kabeldistrict builds on existing qualities, activity and the industrial past of the existing large Cable Factory. The visible fusion of old and new creates its own identity that contributes to a strong cohesion and connection between future entrepreneurs and residents. With a high degree of circularity and a layered integration of greenery and water, Delft is at the forefront of productive and sustainable area development. The Delft Kabeldistrict is the start of new developments on the Schieoevers in Delft. The municipality has the ambition t... More

Project • By Mei architects and plannersApartments

Spaardersbad

One of the last remaining 1930s indoor swimming pools in The Netherlands, the Spaardersbad, is located in Gouda. The pool owes its name (literally translated ‘Saving pool’) to the inhabitants of Gouda who collectively saved money during the crisis period (1933) to realize an indoor swimming pool. It is a unique building, created, preserved, and cherished with enthusiasm and cooperation. As one of the most visited swimming pools in the Netherlands in the last century, this pool retains personal memories of many generations of Gouda inhabitants. The transformation from swimming pool to residential building with six unique loft homes, is based on the beauty of the original design and the rich history of the building. The swimming p... More

Project • By Synecdoche Design StudioOffices

Bamboo

In the midst of an office culture paradigm shift, Bamboo’s second location offers open coworking, private offices, amenity, and event spaces addressing the flux of workspace needs in new hybrid models. The adaptive reuse project converts a historic furniture store into a new community hub.  The design process began with a design decision guide. These parameters translate the business model and customer to the built environment.  Take a Break - Create pockets that are not reservable near workstations, enabling everyone to have flexibility with their work-flow without traversing the entire building.Connections - Common spaces should be adjacent to primary circulation providing more distance between heavy traffic areas and fo... More

Project • By HEDOffices

AbelsonTaylor Corporate Headquarters Relocation

AbelsonTaylor, among the world’s most renowned health and wellness advertising agencies and a prior client, reached out to HED to design their new space in Chicago's historic Old Post Office. The goals included activating the space into one that would energize creativity and attract top talent, create a space that is vibrant, connected, and inspires a greater sense of collaboration, as well as exposing the creative process to those moving through the space. Just as the alleys throughout Chicago serve as a network to support and link the city, HED designed Collaboration Alley to serve as a connection between the split levels of the 85,000 sf office space. The flexible space supports the agency's creative process and fosters a behind-t... More

Project • By Damith Premathilake ArchitectsPrivate Houses

Holiday Home at Diyathalawa

Located in the upcountry dry zone region of Sri Lanka about 2 kilometers away from the Diyathalawa military training school, is a cozy abode designed by Architect Damith Premathilake. Perched amidst a forest of pine trees on a cliff, the house is an ideal hide out for relaxation and contemplation in the climate which has a temperature of about 20℃ (68℉ ) throughout the year.   The structure of this cottage is a result of a rethinking process which modified and converted the existing simple caretaker’s hut. The salient feature of the process is the adaptive re-use of timber palette boxes. Careful detailing and effective reuse of timber from used shipping palette boxes were used to construct prominent features, especially in the... More

Project • By Olson KundigMuseums

ANOHA - The Children’s World of the Jewish Museum

Through the imaginative exhibits within ANOHA—The Children’s World of the Jewish Museum Berlin, the museum gives their youngest guests a sense of hope and possibility. Located within an existing former flower market hall, the heart of ANOHA is a circular wooden ark, standing almost 23 feet (7 meters) tall with a 92-foot (28-meter) base diameter. The curvilinear ark complements the curved ribs of the Brutalist light scoops overhead, while the shift in materiality from concrete to wood offers a softening counterpoint to the existing space.   ANOHA is populated by more than 150 sculptural animals, each created from found objects by a team of 18 Berlin artists. This approach encourages children to consider the importance of r... More

Project • By CO-APPrivate Houses

Annandale House

The project consists of alterations and additions to an existing inner-city two-storey Victorian terrace house built on an exceptionally long and narrow site (ratio 1:8.5). The client's brief was to design a new fourbedroom residence by refurbishing the original two-storey terrace and demolishing a shamble of fibro and corrugated metal clad lean-tos, and an enormous metal shed which was formerly used as Christmas decorations factory. The site is closely bounded by residential units to the south-west and the Piano Factory warehouse apartment conversion to the north. The west and east offer framed views to established trees and green streetscape respectively.   Taking these issues into consideration, the new additions attach to the rea... More

Project • By Weinstein A+UOffices

Ainsworth & Dunn Building

A mixed-use residential building and an adaptive re-use of a historic structure, the Ainsworth and Dunn project, at the north end of the Seattle waterfront along the railroad tracks, captures the spirit of this moment in Seattle history.   The rehabilitation of the historic two-story warehouse modernized the building for commercial and office use and added a modest, sleek addition at the roof level. Seismic interventions were carefully woven through the landmarked heavy timber structure.   A new six-story structure adjacent to the historic building adds 61 large residential units and ground floor commercial space. Modern masonry cladding wraps the building on three sides while the taller mass is set back and clad in curtainwal... More

Project • By Islyn StudioShops

Sawmill Market

Sawmill Market is a contemporary interpretation of an unsung New Mexico — a place synonymous with electric pink sunsets, bleached white cow skulls, pinon pine and the otherworldly landscapes immortalized by Georgia O’Keeffe and D.H. Lawrence. Together with owner Jim Long (Heritage Hotels and Resorts) and F&B Concept Developers Lauren and Jason Greene (The Grove Cafe), Islyn Studio drew directly from the rich cultural heritage of the Land of Enchantment to create Sawmill Market, a food hall, culinary laboratory and homage to the cultural imagination of New Mexico.   Transformed from a sprawling and sunlit lumber warehouse in the Sawmill District, just a stone’s throw from Albuquerque's original settlement of Old... More

Project • By Salon Alper DerinbogazOffices

Fitaş Passage Adaptive Re-use (Phase 1)

AlperDerinboğaz’s adaptive re-use project brings life back to one of Istiklal Street’s original arcade buildings, the Fitaş Passage. The existing mid 60’s building holds a significant place in collective memory due to the cultural activities it has accommodated over time. Paying homage to this while revitalizing the building’s relationship to the public, the first phase delivers the new façade onto Istiklal Street.   A vibrant pedestrian axis in the heart of Istanbul, Istiklal Street has witnessed many changes in the urban fabric over the years. One of its distinctive features are the historic passageways and arcades that connect to the smaller streets behind. These arcades, in varying scales, mostly ac... More

Project • By JPE Design StudioOffices

Allied Health Building

As one of the very first existing buildings on the Former Royal Adelaide Hospital site to be re-purposed, the Allied Health Building sets the tone for Lot Fourteen’s co-working ‘eco-system’. Originally a working hospital ward, this new agile workplace provided a prime opportunity to showcase the adaptive re-use of the city’s existing building stock, breathing new life into this vital part of the city of Adelaide.   The guiding principles for this project were to align with and amplify the Strategic Vision for the Lot Fourteen site and set the tone for future developments. Acting as a focal point for the start-up community, the Allied Health Building offers a unique and diverse workplace that sparks innovation... More

Project • By arctitudesignPrivate Houses

MJ’s RESIDENCE

Design Statement ARCTITUDESIGNhave completed the design for a 148 square meter apartment nestled on a Westernmost hill - Mount Davis, Hong Kong. Design concept was inspired by its extraordinary and unique location, surrounded by greenery hill with an excellent sunset viewing.   ARCTITUDESIGN is a multi-disciplinary practice with extensive experience interior design that brings together the skills of contemporary architectural design, environmental friendly, adaptive re-use, and strategic planning. We encourage that quality items always able to be re-use and adaptively in different environment.   With a design brief to minimize clutter and maximize space, this Northern Europe’s greenery hill lodge apartment also pay... More

Project • By lahznimmo architectsOffices

HMAS Platypus

Sydney Harbour Federation Trust with lahznimmo architects and ASPECT Studios is working to revitalise HMAS Platypus in North Sydney, the former submarine base for the Royal Australian Navy. The project will incorporate new urban parkland and the adaptive re-use of buildings to create commercial and public spaces. New access and site links will knit the site into the surrounding context for the first time; allowing pedestrian access into and across the site, and a new over water pedestrian link will provide access to Kesterton Park and High St Ferry Wharf.   We are honoured to be involved in this landmark project and the creation of a new public space for the community to enjoy, with the site having previously been closed to the publi... More

Project • By FIERRORestaurants

Butcher & Sons

Butcher & Sons is a space to enjoy the food, the tropicalism, the pure geometry and the Miami weather. An adaptive re-use project using a combination of concrete block, concrete, glass and steel - a series of old and new volumes in the industrial neighborhood of Wynwood to house a restaurant program. The main interest in this project was to have a precise geometry, a marriage between the existing industrial volumes and the new addition to produce a clearly legible project with limited gestures and the search for a timeless architecture in both material and spatial solutions. A total of 3,000 sqft of clean volumes wrap around the once parking-lot transformed into inner garden where the outdoors seating is located. This green oasis in Wyn... More