Concert

An overview of projects, products and exclusive articles about concert

Project • By Metcalfe Architecture & DesignNightclubs

Coda Nightclub

Metcalfe provided design services for Coda- a Rittenhouse Square live performance venue, nightclub, and event space. The venue regularly showcases live performances and DJ sets from some of the newest, most talented artists in music, and hosts acts that span many genres — from indie rock to electronic, tribute acts, jam bands, pop, and more. Coda features large unobstructed wall space, soaring ceilings, and a unique “Victorian meets Industrial” design scheme. The venue is modular and adaptable while measuring in over 12,000 square feet with multiple areas that can be divided into smaller, more intimate spaces. More

Project • By the next ENTERprise ArchitectsConcert Halls

Cloud Tower – Open-air pavillon Grafenegg

The open-air stage adds a new accent to the historic palace park of Grafenegg. The stage roof unfolds as sculptural motif and rises up like the crown of a great tree between the existing treetops. The reflections in the metal surface create the feeling of a “cloud-capp’d tower”, the “Wolkenturm”. Based on the fundamental acoustic principles of “what you see you hear”, affinities are explored between perspective and acoustic space. Earthworks and embankments have created artificial hills, into which stage and auditorium merge smoothly in topographical relief. Ingenious planning of viewpoints and spatial sequences opens up a multi-stratified space. The “Wolkenturm” has the function of both stage and pavilion within the landscape garden. tn... More

Project • By the next ENTERprise ArchitectsPavilions

CLOUD No.7 / PAVILION

With a roof draped «like a leaf between trees», the «Wolke 7» (Cloud 7) structure nestles naturally into the historic park landscape. On the path between the castle inn and the tower, the walkway has been expanded to define the pavilion grounds. The "floating" roof, a curved umbrella above the ground, creates a spatial and atmospheric effect, marking the culinary meeting point at the centre of the castle park. The twice-bent, in-situ concrete surface rests on the steel supports like a "sheet of paper". The resulting deformation elevates the natural bending process to a structural principle. The curved contour of the roof, derived from the position of the existing trees, suggests accessibility from all sides, providing an open space for... More