CLOUD No.7 / PAVILION

CLOUD No.7 / PAVILION

Architect
the next ENTERprise Architects
Location
Grafenegg, Austria | View Map
Project Year
2015
Category
Pavilions
Lukas Schaller

CLOUD No.7

the next ENTERprise Architects as Architects

With a roof draped «like a leaf between trees», the «Wolke 7» (Cloud 7) structure nestles naturally into the historic park landscape. On the path between the castle inn and the tower, the walkway has been expanded to define the pavilion grounds. The "floating" roof, a curved umbrella above the ground, creates a spatial and atmospheric effect, marking the culinary meeting point at the centre of the castle park. The twice-bent, in-situ concrete surface rests on the steel supports like a "sheet of paper". The resulting deformation elevates the natural bending process to a structural principle. The curved contour of the roof, derived from the position of the existing trees, suggests accessibility from all sides, providing an open space for refreshments with an open air atmosphere. The ensemble is completed with a long bar, a storage box with serving niches and a glass cabinet. The result is a spatial ensemble without a front or back – in summer the wine is chilled, in winter the wine is mulled. The characteristic park lighting is extended conceptually in "Wolke 7". Light rings on metal pillars make it possible to illuminate the ceiling and bar area in different lighting moods.


Project Team: Marie-Therese Harnoncourt-Fuchs, Ernst J. Fuchs, Paul Vabitsch, Christoph Pehnelt

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More