Cool house

An overview of projects, products and exclusive articles about cool house

Project • By Cera Stribley ArchitectsResidential Landscape

Toorak House

The architecture of this building responds directly to the general typology of houses now found throughout its context and aims to counteract this in a positive way. The sculptural form is designed to direct views inwards and to the northern side of the site while maintaining privacy.The entryway is designed to entice guests inside, and wherever you are in the house you’ll have a view. The impressive form ensures all rooms point to the north over-looking the swimming pool and out towards the city. The clients love to entertain, so the kitchen and bar is specially designed to accommodate lots of extra guests. More

Project • By IDEAS EFGPrivate Houses

Casa Rhin

House of a narrow front, where clients needed a vast place, where the areas meet and has a feelling of great of flow More

Project • By AR Design StudioHousing

Black House

This four bed family house sits in the heart of the Kent countryside surrounded by mature trees and gardens.   The house encompasses a mixture of framed and linear views across four carefully sculpted gardens that aim to each capture a piece of the surrounding landscape.   Inspired by the building and land topography of Dungeness, located on the south Kent coast, this house is a collection of five modules clustered around a central courtyard. The Black House’s rectangular massing was divided into blocks by key site axes, a view from the pool to a large populus tree, and a previous path to the site. Each block is linked to a distinct aspect of the garden, with a final connecting view provided from the roof of a brick towe... More

Project • By AR Design StudioHousing

The Crows Nest

AR Design Studio was approached by the clients who were looking to extend their holiday home on a cliff top on the South Coast. During the planning process, and following the unprecedented rainfall during the winter of 2014, there was subsidence close to the house and the decision was made to replace it entirely.   AR Design Studio was then tasked with designing a completely new home; the idea of movement and fracturing formed the backbone of the concept. Working closely with engineers Eckersley O’Callaghan, an imaginative structural solution was proposed to prevent future failure. A concrete slab was built into the ground, a series of strategically placed dwarf walls were then built on top of it. A floating structural frame wa... More

Project • By AR Design StudioHousing

The Elements

The Elements is a private new build house in Hampshire, completed in early 2017 by Winchester based architects AR Design Studio. Adjacent to the stunning River Hamble and its popular marina, it is nestled within meadows rich in native wildlife. With a global collection of friends and family, the client required a large home in which to regularly host and entertain. The home focuses on accommodating a number of guests in the homeliest way possible, providing an experience of a ‘home-from-home’. It is hoped that the home will create lasting memories among visiting friends and family. The massing for the home is divided into three interlocking blocks. Two blocks, one for guests, the other for the family, are connected by a central entra... More

Project • By AR Design StudioHousing

The Farmer's House

The Farmer’s House acts as the UK base for AR Design Studio’s clients, who return to the English countryside from their travels to tend to their farmstead. Set on a private estate in the most western part of the South Downs National Park, the house’s rural location is its raison d’etre. AR Design Studio were approached by the clients who were looking to add a completely self-contained yet joined annexe, that would be a space for their children and grandchildren to ‘take over’ when they were staying. The team at AR Design Studio proposed an extension and makeover that would wrap everything together in a unified and elegant form. The old and new are joined by a glazed link that sits between the existing house and the new annexe.... More

Project • By Feldman ArchitectureHousing

House Ocho

Located in a nature preserve in the Santa Lucia Mountains, the site of oak forests and steep meadows strongly impacted and inspired Feldman Architecture’s design for House Ocho. In order to reduce the impact of the home’s massing and to preserve site lines, the building settles into the ground and overhanging roofs are planted with tall native grasses. The house is also divided up into a series of pavilions to lessen its overall mass. After passing through an entry grove, visitors can see distant views between and over the various building elements. As they are drawn into the widening view, they are led down from the tree-lined ridge to a large terrace that serves as an outdoor living room for the house. Nearly every room has wide doors... More