Custom millwork

An overview of projects, products and exclusive articles about custom millwork

NewsNews • 31 Aug 2021

Custom designed Colorado home responds to family living and the lifestyle of the Rocky Mountains

Custom designed by Tumu Studio, the Foothills Residence in Boulder, Colorado is a serene retreat with a soft, comfortable interior and expansive views outward to the Rocky Mountain Foothills.  David Lauer Central to framing the stunning views and creating a seamless feeling of indoor to outdoor living space is a 30’ wide operable glass wall that allows for the open plan living area to be flooded in natural light.  David Lauer Throughout the home, custom built-ins and furniture respond to family functions and needs. In the breakfast nook next to the kitchen, banquette seating and a large table informally accommodate the whole family while in the living room, a walnut table was designed for more formal affairs. And... More

Project • By Eventscape Inc.Cinemas

Motion Pictures Association

Eventscape was contracted to provide 4 custom interior features for this corporate office. In the lobby a curved millwork feature wall created a double “S” shape in plan, with an overall length of 125-feet long by 12-feet high. Finished with a series of custom extruded anodized aluminum fins, and centered on the central theatre door opening, it resembles the movement of a curtain opening onto a projection screen. This custom fin design also continued on the theatre walls and both areas included flexible LED strip lights. Millwork and backlit solid surface was used for the reception desk and three lobby columns that Eventscape also produced and installed.  Unique Characteristics & Project Challenges: Lobby Walls: Cente... More

Project • By Eventscape Inc.Offices

Nokia Corporate Lobby

A 3,400 square-foot faceted feature wall is a focal point in this new corporate office lobby for Nokia. Designed by CallisonRTKL and engineered, fabricated and installed by Eventscape, it features solid wood, perforated aluminum and level-5 painted drywall cladding in triangular facets across the face of the 75- foot long wall. The palette and finishes used in the feature wall design is a continuation from Nokia’s first office space in this large corporate complex.    Unique Characteristics & Project Challenges To create the geometry for the faceted materials, a sub-structure was created with a HSS grid. Eventscape’s first step included site verifications and a complete scan of the space. With this detailed scan,... More

Project • By Amy KwokPrivate Houses

The New Old residence

It all started with a pendant light found in an exhibition in Paris. Named the New Old Light, it mixes eastern and western styles, old and modern aesthetics and encapsulated a lot of the ideals for a young Asian American couple as they started their new home. This concept of the New Old extended beyond the light and became a central tenet to the renovation once the couple moved back to this space as a family with twins.     The project was a small renovation of kitchen and living room in a 1,000-square-foot condo to accommodate the young family. The renovation included new floors, lighting, kitchen cabinetry, custom millwork and ceramic dinnerware for the space.   The kitchen island design was inspired by Donald Judd... More

Project • By Rowland+Broughton Architecture and Urban DesignPrivate Houses

The Barn Studio

Set within the exclusive mountainside community of Starwood, just minutes from downtown Aspen, Barn Studio is part of a family compound that will eventually include five or more distinct dwellings. A goal for the project was to embrace the unique features of the existing structure, including a singular rogue shape and formidable stone exteriors, while updating it with contemporary finishes and furnishings.   In addition to Barn Studio, R+B is providing both architecture and interior design services for the entire grouping of buildings. The goal is that each has a separate identity, yet all work together to form a cohesive whole that speaks to the site’s history.   The natural beauty of the site, along with the heritage o... More

Project • By Doo ArchitectureApartments

301 OCEAN

This small ocean front apartment, contains 3 bedroom, 2 bathrooms and an open living, dining kitchen area. With less than 1400 sqf, this apartment is being design as a custom boat. Build-ins, secret doors and storage areas are being hidden between the custom millwork lines that drives design and openness.   Besides the demanding program needs, the interior preferences openness and light to enhance a true beach experience. Not design for a family, but to greet guests, the program and the design, facilitates the apartment to be molded based on each guest needs. More

Project • By Elizabeth Baird Architecture & DesignPrivate Houses

Annie Street Project

This 1935 bungalow has been restored, altered, and added on to in a way that was intended to honor the original fabric of the Bouldin neighborhood while making it amenable to modern Austin living. The original 1000 sf structure and front porch was preserved and left largely intact. The existing living areas were given a more modern feel by widening an existing opening and removing an existing wall. Furthermore, the original bedroom was made more livable with addition of a new en suite bath and closet. A previous sunroom addition was removed to make room for a new 220 sf master suite. Within the suite, a partition divides sleeping and living spaces without compromising a sense of spaciousness, while glass doors and tall windows create a str... More

Project • By Evoke International DesignRestaurants

Heirloom Ambleside

Located just a short stroll from Ambleside beach, within a high-exposure corner tenancy of the first phase Grosvenor Ambleside building, the second location for the much-loved South Granville vegetarian restaurant represented a fantastic opportunity to create a casual dining destination within an evolving community. To reflect the coastal and mountainside setting, tones of marine blue and forest green were incorporated across the space from the millwork and tile finishes through to the upholstery and loose furniture. As a reference to Heirloom’s commitment to quality and as a nod to a few of the key finishes of the South Granville location, natural and handmade finishes such as white oak, woven wool upholstery and hand-made glazed ti... More

Project • By Siren Betty DesignRestaurants

Robert et Fils

Chef Rob Shaner tapped Siren Betty Design to turn Robert Et Fil’s corner storefront into an intimate dining room, fulfilling Shaner’s vision of a space that was “like an exclusive dinner party, with a strong sense of inclusiveness and home.” Known for their work with Bib Gourmands Giant, Mango Pickle and Quiote, among others, Siren Betty used muted tones, rich textures, found architectural pieces, and thoughtful lighting to soften the angular space and invite guests to make themselves at home.  The restaurant’s primary entrance was moved from the obvious corner on busy Lincoln Avenue to the quieter, tree-lined Hutchinson Street.  Walking through the spindle-detailed oak door (salvaged from a farm in W... More

Project • By Joseph Vance ArchitectsOffices

JVA Office

We carefully crafted the design of our office to not only be familiar to the scale of a townhouse, but to provide an inspiring environment for our staff. Our nod to moderism can be found in the custom millwork, lighting and custom conference table we designed. More

Project • By Campos StudioOffices

Iamota

Iamota is an office designed for a web design agency based in Vancouver Canada. In the design process we decided to embrace the existing shell by painting it white. This allowed us to focus on designing a variety of custom work areas throughout the space, each suiting specific needs of the client. We asked ourselves, how can we make something special with base materials? A german wood typically used for structural beams was used for the custom millwork, paired with simple welded tables throughout.    Material Used :1. Lights by Tom Chung Studio2. Wood supplier - AHC Derix3. Custom millwork throughout – Wanes Custom Woodworks Inc More

Project • By DS Studio IncShops

Mejuri SF

For this Canadian brand’s new flagship location in San Francisco, we worked to rethink the formality of the typical fine jewelry retail experience. Whereas typical retailers maintains their merchandise in locked cabinets, this projectwas intended as aspace where products can be explored in an inviting and intimate setting.To achieve this, the interior renovation had to exude an unfussy elegance and capture the brand’s richly minimal sensibility, all while discreetly concealingboth the functions of commerce and the piercing studio.   The overall design concept was to create a neutral backdrop against which the color and shimmer of the jewelry would be allowed to shine.A palette of earthy and femininenude toneswas used to a... More

Project • By STITCH Design ShopUniversities

Wake Forest University Math Center

In collaboration with Wake Forest University faculty and students, STITCH Design Shop designed a vibrant center for the Math and Statistics department.   Wake Forest University required a centrally located Math Center for Undergraduate and Graduate students to utilize for their studies. The Math & Stats Center delineates itself from the main corridor with an expansive glass storefront creating a fully visible “front door” into a vibrant space for students and faculty. STITCH Design Shop strived to maintain four design concepts throughout the creative process: Create an atmosphere of active learning with flexible opportunities for workspaces, efficiency of layout for accessibility, accessible infrastructure and technol... More

Project • By Dick Clark + AssociatesHotels

Hotel Eleven

In a historically vibrant neighborhood devastated by the economic crisis, the Hotel Eleven site was purchased out of bankruptcy with a vision to enliven the area with a true neighborhood hotel and bar — one deeply rooted in the community and drawing inspiration from context in both form and medium. At the street level, neighborhood-inspired materials define an indoor-outdoor bar that spills out to the streetscape activating the sidewalk and encouraging guests to mingle with local residents.   Fourteen unique hotel rooms are organized around a central core of stacking porches invoking the social spirit of the bungalow. At each level, these gathering spaces buffer the transition from public realm to private room. Each vividly col... More

Project • By DesignAgencyHotels

The Dalmar

In Fort Lauderdale, The Dalmar, a Tribute Portfolio Hotel, offers guests a downtown alternative to the city’s beachside destinations. DesignAgency worked with the Wurzak Hotel Group to both conceptualize the brand, the interiors, and everything from the signage to the flip-flops that can be used throughout your stay to present a unified vision of the hotel as a topical urban oasis for where business and pleasure travelers can come together with local residents in The Dalmar’s laid back, open-air surroundings.   The design team recognized that the needs of both Fort Lauderdale travellers and local residents were evolving. The Dalmar offers a 209-room urban counterpart to conventional Fort Lauderdale beach hotels, and estab... More