Façade

An overview of projects, products and exclusive articles about façade

Project • By Lemanarc SAHospitals

Nanjing Drum Tower Hospital

Nanjing Drum Tower Hospital South Expansion Project is located in the central area of Nanjing, with a base area of 37,900m2 and a total construction area of 230,000m2, which is a comprehensive hospital expansion project integrating inpatient, outpatient, emergency, medical technology and academic exchange, etc. Xia Qiang The design started in 2003 and was completed and operated in 2012. The inspiration comes from the interpretation of the word hospital in the traditional Chinese culture. The Latin word hospital in Western languages originally meant to gather guests, while in traditional Chinese culture, the word "hospital" means "medical compound". Xia Qiang The garden is the boundary between the outside world and the home, and... More

Project • By Dietrich | Untertrifaller ArchitektenOffices

DU Office Flachgasse – Apartments

The former factory of metal objects Grünwald, built in 1907, was first transformed into a designer furniture store by Matthäus Jiszda in 1981. The building was once again restructured to house the offices of the Viennese branch of Dietrich | Untertrifaller. It has also been enhanced by two floors to offer a penthouse and two spacious apartments. Bruno Klomfar Bruno Klomfar The alignment recess is due to the load distribution of the cross-laminated beam-to-wall structure. The plan of the apartments adapts to these structural constraints and takes advantage of them: the supports on the central supporting wall and on the existing dividing walls allow clearing free levels as well as large windows on all the west facade of t... More

Project • By Dietrich | Untertrifaller ArchitektenApartments

Warths!Ap Apartment House

The crystalline three-story structure covered in wood shingles confidently settles into the steep slope responding to the demanding topography and successfully avoiding constant problematic terrain changes. The building becomes an integral part of the wonderful alpine landscape. Thanks to the traditional, dignified façade, it perfectly blends into the soft landscape of the village. Dietrich Untertrifaller - Angela Lamprecht   Dietrich Untertrifaller - Angela Lamprecht The warm interior atmosphere is characterized by its full-surface paneling in white fir, adding to the overall coziness. The windows are set precisely and allow the guests to constantly experience the surrounding mountains and to connect to the special... More

Project • By WR-APOffices

Park Pivot

Park Pivot is a new 1000 Sqm mixed use building located at the heart of Queen Elizabeth Olympic Park and forms part of the developing residential district of East Wick and Sweetwater. The design solution required a sensitive urban approach given its close proximity to the prominent Copper Box Arena building and the emerging residential blocks of East Wick and Sweetwater phase I. Caption The new building is inspired by the Market Hall typology found in many historical towns across the UK. These relatively small structures sit confidently in their context defining public space and routes around them while providing active frontages and civic presence. Caption In a similar manner the new building aims to create a ‘new place&r... More

Project • By Dietrich | Untertrifaller ArchitektenPrivate Houses

House P in Allgäu

On the edge of a densely built residential area in the Allgäu hills, we created a well-conceived wooden house for a variety of uses. The adjacent popular recreation and landscape conservation area prompted us to incorporate the surrounding nature into the design of the house. The new building follows the proportions of the desolate existing building from the 1960s. The staggered storey set back from the street communicates with the slope, whose original steepness we have restored. The restrained, horizontally structured architecture with a façade made of local wood blends harmoniously into the natural surroundings. Floor-to-ceiling glazing, visual axes and open living spaces that offer numerous views stage nature and bring it in... More

Project • By Dietrich | Untertrifaller ArchitektenOffices

Rubina

The planned multifunctional building “Rubina”, located on the former site of the Nibelungen barracks in Regensburg is a new educational and care centre for young people. The building houses a kindergarten, the energy education centre, offices for the energy agency and scientific rooms for  the MINT for Kids.programme The complex is divided into two square buildings. Surrounded by generous outdoor areas, they stand freely on a common platform and allow views into the greenery. David Matthiessen David Matthiessen The western structure accomodating the energy education centre is the more mature of the two buildings. Its simple horizontal structure and the exterior wooden glass facade convey objectivity and farsighte... More

Project • By DENIZEN WORKSHousing

HADDO YARD

Denizen Works have completed their first housing scheme, Haddo Yard, a new-build block of seven contemporary apartments for developer Arrant Land.  The project, on the site of a former bungalow, is located in Whitstable, Kent and takes it’s name from Oliver Haddo, a character in former resident Somerset Maugham’s novel, ‘The Magician’. Haddo Yard forms part of a series of projects initiated by Arrant Land that seek to explore how a town with a distinct visual identity can be enhanced by adventurous but contextual contemporary design.  David Barbour Having secured planning permission for the scheme, Arrant Land approached Denizen Works to develop the detailed design. An initial design review exercise... More

Project • By Silpi ArchitectsResidential Landscape

The Kumbalangi Stories

Set against the enticing Kannamally backwaters in Kumbalangi, within the sprawling 89 cents of land, the beautiful residence is a picture painted right out of a dreamscape. Cocooned by the surrounding landscape, the majestic azure skies, and calm waters along the horizon against the verdant hues, the house is delicately designed to dematerialize into its backdrop. Spanning over 8200 square feet, home to a Dubai based banker, the house is designed to serve as a family holiday retreat in summers and a homestay all-round the year. Justin Sebastian Photography Context and Zoning Situated in a scattered residential setting, amidst the tropical greenery, abutted by an extensive water body on the west, the site is occupied mostly by tropica... More

Project • By ANA DESIGN STUDIO PVT LTDUniversities

Kashmir University Zakura Campus

Design ObjectiveTo create a campus for learning and interaction between students and faculty, in line with the best practices globally, and, to create a template for highly energy efficient building construction, Design for flexibility of space usage and adpatbiltiy for future growth. What really won for us was the non-cookie cutter approach to the design of different campuses. Each location had a different climate, a different traditional visual language of architecture. Suryan//Dang Because of our initial experience of research in the northern hilly regions in Kashmir and Leh, we also had a first hand experience of how that particular place wanted. So, we created the designs of these institutes with an architectural language rooted... More

Project • By HabibiearsPrivate Houses

Classic House Facade

In early 2021 I was asked by a relative to design a small house measuring 13 by 8 meters with 2 floors. The concept developed is a classic that can last a long period of time and lasts across ages. Due to the limited size of the site, the classic design is focused on the front facade only. 4 large columns, sharp lines seem to be the core of this design, as well as embellished by floral arch details that emphasize the classic design. In the interior, the central block of the 1st floor is used as a living room, and the 2nd floor as a family room to relax. The left and right sides are used for garage and stair access, as well as bedrooms and toilets. More

Project • By Look CompositesTheme Parks

Ferrari Land

Ferrari Land is the second amusement park of the Italian brand in the world. Like the first, located in Abu Dhabi, its design is striking, this time with even more three-dimensional shapes. The central building simulates the nose of a sports car, the accelerator building has a spectacular, futuristic design. For the manufacture of the leather, which is totally made to measure and outdoors, the selected material has been GRP. OBJECTIVE OF THE PROJECT- Three-dimensional shapes in all the pieces. All different and made to measure.- Flame retardant material B-s2-d0.- Good behavior outdoors over time.- Lightness and rigidity.- Production capacity.   FINAL SCORELook Composites® has developed for this project a "low cost" system for th... More

Product • By Look CompositesGRP (Plástico Reforzado con Fibra de Vidrio - PRFV)

GRP (Plástico Reforzado con Fibra de Vidrio - PRFV)

GRP is a composite material, made up of a resistant fiberglass structure and a plastic material that acts as a binder. Used for both interior and exterior pieces, facades and even urban furniture. More

Project • By The SharShops

sepid

'Sepid' commercial-residential building contains three buildings stitched together aiming to expand usable spaces. In order to feel the integrity of the façade a curved shell is covering the whole building. In the next step the second shell is added to emphasis on the corners and continuation of the façade. By putting the window frames and dots on the building shell we associate passengers, kid’s dreamy world. ‘sepid’ designed by the shar group is an organic-shaped concrete-clad commercial and residential building in qazvin, iran. the concept of the project started with three rectangular volumes stitched together, that were later clad in a secondary curved envelope with multi-sized extruded window frames. th... More

Project • By ArcelorMittal ConstructionDistribution Centres

Van Baaren Aannemers

Creneo Block 40 asymmetrical custom. A custom Creneo Block 40 profile from ArcelorMittal Specials has been chosen for the new location of, among others, Van Baaren Aannemers. The facade is made up of carrier sandwich panels, the rear construction of omega profiles and then provided with the Creneo system.   The Specials department within ArcelorMittal Construction has produced three types of custom Creneo block 40 profiles, which are used alternately around the facade.   ArcelorMittal SpecialsSystem: Creneo Block 40 customCoating: Hairexcel 60muColor: dark blue metallic (30GU)   Design: Slangen & Koenis architects in IJsselstijnAssembly: Metal Bouwkonsort in Lopik More

Project • By HAVER and BOECKERCar Parks

Parking Garage at Barmherzige Brüder Hospital

A closed but still transparent façade cladding made of LARGO-TWIST 2051 stainless steel mesh Since 2020, a new parking garage creates a relaxed parking situation at the Barmherzige Brüder hospital in Regensburg. In cooperation with Peithner Architekten, Haver & Boecker developed a new architectural mesh especially for this project: LARGO-TWIST 2051. Photo: © N. Kazakov The key requirement: Providing reliable anti-glare protection against reflections from outside and insideThe facade cladding of a parking garage is often much more than just the shell of a building. This is exactly what became apparent during the implementation of the project in Regensburg.  The façade had to perform as a multifunctiona... More