Hypermarket

An overview of projects, products and exclusive articles about hypermarket

Project • By Sua Kay ArchitectsShopping Centres

AQUA PORTIMÃO

The Aqua Portimão Shopping Mall is located in a densely urban area on the periphery of the town of Portimão, on the west coast of the Algarve, Portugal. It is an open air shopping mall on three floors linking the different levels of the surrounding area. The inside areas of the mall are covered with a delicate pergola consisting of structural steel trees supporting a horizontal trellis covered in multi-coloured glass and timber brise-soleil. This will provide the necessary sun and rain protection and create a colourful canopy over most of the mall.  More

Project • By Sua Kay ArchitectsShopping Centres

ALEGRO ALFRAGIDE

The proposal involved the transformation of an exhausted standalone hypermarket box with attached retail units into full blown state-of-art shopping mall keeping it as an anchor area of the future Shopping Center.The building was designed in three different levels in which the first two ones embrace multiple stores leaving to the upper floor the exclusive use of the cinema complex. Due to the topography conditions of the plot the new parking floors couldn’t be completely underground. As a result, the exterior is marked by a new basement volumetry where all the Shopping Center settles down. The design of the new commercial area is kept as a simple longitudinal geometry creating a conceptual reference alignment. The Southeast part o... More

Project • By Sua Kay ArchitectsShopping Centres

Alegro Setúbal

The proposal for the architectural competition for the refurbishment and extension of a twenty year old Jumbo (Auchan) hypermarket in Setubal was conditioned by site and planning restrictions. The project involved the transformation of an exhausted standalone hypermarket box with attached retail units into a full blown state-of-art shopping mall. An adjoining plot was acquired for this purpose. This meant that the mall had to be developed almost entirely to one side of the hypermarket. The design process started with resolving the linkage between the existing parking with those proposed under the new extension. The municipal road dividing the two plots meant that they could not be simply linked horizontally at all levels. A system o... More