Japanese architecture

An overview of projects, products and exclusive articles about japanese architecture

Project • By Haven Space DesignPrivate Houses

House Renovation | Alley ‧ Sunshine

House Renovation | Alley ‧ Sunshine Three generations under a Japanese-industrial housing HuahappeNi A project located in Taichung City 30 years old townhouse within an alleyway   After discussion with owner we decided to use grey as base for outside appearance. Then we used southern pine wood texture to create warm feel balanced out the cold feel from grey scheme tiles done in cross pattern for vitality in front yard.   Brushed porcelain tiles for scratch resistant and low liquid absorption ensuring cleanliness and wet days safety.  HuahappeNi Straight line shoe cabinet to match same depth as front yard. This let every family member to have personal shoe cabinet. Japanese simplicity... More
facade

Project • By Horibe AssociatesPrivate Houses

house in sugie

The house is sited on a path,where old houses and tradition remain. At the end of the path is a Shinto shrine. yohei sasakura yohei sasakura Every year, omikoshi are carried along this path during the festivities of the Naginata Matsuri.For this residential project, we aimed to create a house which harmonizes with its con- text in both materiality and geometry. yohei sasakura yohei sasakura The house is in the hiraya style, composed of 3 consecutive kirizuma roofs.Through slits and apertures, blue skies are visible from the interior. Two gardens are born from shifts in spatial composition. One for “tranquility” and family. The other, for “movement” and hospitality. yohei sasakura yohei... More

Project • By YYAA Yoshihiro Yamamoto Architects AtelierHousing

House in Kitamachi

This is a project to renovate an old house in Nara City. Various buildings of different ages stand on the site, sharing a corridor and a courtyard. The oldest and largest of them is a barn with a large atrium, built to store long logs. The barn had been little used for many years and had become weathered. The client wanted to renovate it into a comfortable living space. Keishiro Yamada We removed a large amount of mud walls that had detached from the bamboo framework due to continuous leaks, rebuilt the basement, reinforced columns and beams that had been weakened by termite and decay damage, and filled the roof and walls with insulation. Keishiro Yamada The atrium, converted into a large living room, leads to a Japanese-style r... More

Project • By YYAA Yoshihiro Yamamoto Architects AtelierHousing

House of Memories

This project is a renovation of a traditional Japanese house in Nara, Japan for a young couple and their children. The husband spent his childhood here and later his family lived in Tokyo, but in order to improve their work and lifestyle, they decided to renovate the vacant house and move in. Yohei Sasakura The house was built around 1930 and had been extended and remodeled several times, and there were no drawings or other documents available. When we removed the finishes to investigate, the history of the old renovations was revealed one after another in the floors, walls, and ceilings. Yohei Sasakura The earthen floor had been renovated into a kitchen and dining room, "engawa" - a semi-outdoor deck - had been converted into a... More

NewsNews • 8 Apr 2022

Five dynamic lean-to structures complete a striking renovation of the Shiiba House

On a site featuring a rich garden that has been renovated meticulously over the years, Shiiba house is a renovation of a house built around a hundred years ago in Kyoto. The striking renovation was undertaken by Mandai Architects. Yasuhiro Takagi The clients desired a house where people could gather. Building off an original lean-to extension from the original house, the architects added five wooden lean-to spaces, leaving the existing two-storey main house in the centre. Each lean-to is designed to have a direct relationship with the adjacent garden environment. Yasuhiro Takagi The five new lean-to spaces seemingly support the main house like flying buttresses As a result, the first floor of the existing main house is relieved... More

NewsNews • 5 Jan 2022

House in Koyoen showcases an intriguing structural concept of expanded space

Located in the Hyogo Prefecture of Japan, House in Koyoen by Tomohiro Hata Architect and Associates is surrounded by a landscape of complex retaining walls and winding roads. The building’s orientation and structural concept take the best advantage of this context by displaying a perception of expanded space that extends into the city. Toshiyuki Yano The location’s narrow access road of 2 meters made it nearly impossible to transport building materials to the site. The architects thus began by considering construction methods that could be transported and assembled by hand. They ultimately focused on the arch as an efficient form, working with LVL (Laminated Veneer Lumber ) materials that can be disassembled and assembled... More

Project • By MIKAMI ArchitectsLibraries

The Learning Forest Nonoichi: Kaleid

Nonoichi City in Ishikawa Prefecture is located Southwest of Kanazawa City, a historical city of the Hokuriku Region. The terrain is flat and the municipal area is relatively small. While there are vestiges here and there of the formal rural districts, the area is changing due to the more than 50,000 people that now live in the residential district. The two universities found in the city are another reason why many young people reside in the area. Not only that, it is constantly highly ranked on “Most Agreeable Cities to Live in” lists. Kaleid is situated at the heart of the agreeable city of Nonoichi.  MIKAMI Architects MIKAMI Architects This facility was requested to be a library that stores and provides inform... More

Project • By Hidekazu Kishi ArchitectsPrivate Houses

House with courtyard in Aichi

The owner lived next to their parents' family.There were some extended carports and eaves in the garden, and they lived by going back and forth while using the outside space. Hidekazu Kishi The front road was narrow and there were few traffic, so the exterior space, including the vacant lot opposite, was used like a garden for two families.Then, the owner builds a new house in the vacant lot, and their grandmother begins to live in the house they used to live in. Hidekazu Kishi The neighboring house on the south side was a one-story house and the ground was lowered by 1 m, so place the house as close to the south as possible and leave the size and brightness of the vacant lot as much as possible.From there, eaves and terraces ar... More

NewsNews • 24 Sep 2021

House O by SAKUMAESHIMA designed as a changeable vessel for a growing family

In a northern part of Yamanashi City, surrounded by vineyards and with a panoramic view of Mt.Fuji, House O by SAKUMAESHIMA is a two-storey wooden home for a family of four that has been conceived architecturally as a vessel that can be changeable as the family grows.  Satoshi Shigeta Drawing from common sense aspects of traditional Japanese architecture, the floor plan is based on a grid of 730mm with the entire structure made up of wooden columns and beams. Satoshi Shigeta As the life cycle of the family changes, the configuration of rooms and the location of objects can be changed.  Satoshi Shigeta The shape of the building and the design of the exterior are both designed to be simple, keeping in mind that it... More

NewsNews • 29 Jun 2021

Beautifully efficient Iwakura House by Alts Design Office

In a quiet residential neighbourhood of Kyoto, Iwakura House replaces a three-storey existing building. With mountain views on both the northern and southern sides and a low-rise residential neighbourhood surrounding, the client wanted the house to take maximum advantage of the view. Alts Design Office thus proposed to place the house’s living room on the third floor. Alts Design Office   Windows were carefully designed to frame views. A bay window on the northern side is a particular feature that functions as part of the kitchen space. Parts of the kitchen and living room furthermore have a connection with the outside, resulting in a fluid and comfortable space. Alts Design Office Strengthening connections to the ex... More

NewsNews • 27 Jun 2021

Matsunaga Kiln roadside gallery features a column-free double structure and feeling of floating lightness

A producer of traditional ceramic crafts, Matsunaga Kiln was previously located in Namie Town, Fukushima, Japan. Nine years after the Great East Japan Earthquake, Namie Town is still designated as an ‘evacuation zone.’ The kiln company thus decided to relocate and engaged to-ripple Inc. to design this new roadside store in Nishigo Village. Kenji Masunaga Responding to the surrounding landscape and climate of the area, the new home for the manufacturer is a simple house shape with a gentle roof pitch that allows for snow to gently shed away. Two house-like forms are placed side-by-side and surrounded by a larger house form to create a double structure. Kenji Masunaga The entire house-shaped building is lifted 400mm to... More

NewsNews • 23 Jun 2021

Kengo Kuma’s Kadokawa Culture Museum is a futuristic cultural labyrinth clad in granite

A futuristic cultural labyrinth, the Kadokawa Culture Museum by Kengo Kuma and Associates is a monolithic granite building that forms the cornerstone of a development called ‘Tokorozawa Town.’ The development site, which lies east of Tokyo, also includes an anime-focused hotel, book store and indoor pavilion for events. The site also includes an independent shrine designed by Kengo Kuma. Forward Stroke In total, the Kadokawa Culture Museum comprises five storeys. The first floor houses a small library and 1,000 square meter gallery for exhibitions. The second floor includes a café and shop, while the third floor is devoted entirely to the presentation of anime. Forward Stroke The fourth floor presents a specia... More

NewsNews • 22 Jun 2021

Nasushiobara City Library incorporates the essence of the city’s much-loved forests

Located 150 km north of Tokyo in the heart of the compact, vibrant city of Nasushiobara, the Nasushiobara City Library by UAo incorporates the essence of the city’s much-loved surrounding forests. Daici Ano Like a walk through the library, visitors to the library experience subtle layers of change unfolding across the softly defined borders, from the aphorisms and other exhibits displayed at various locations in the building to the activities and other human-caused transformations taking place. By stimulating multiple senses, the design intends to spark new realizations and learning. Daici Ano The first floor is a lively-accessible space with many intersecting activities. The stacks on the second floor by contrast provide... More

Project • By EQUIP Inc.Private Houses

Tiny house / Tiny garden

The main goal of the project was to create a solid garden even on a small site. The site has a floor-area ratio of 150%, which means that we can build up to 116 square meters, but the total floor area is 82 square meters in order to keep the cost low. Instead of making the area bigger, all indoor spaces could be used on a regular basis, and designed all the rooms, including the entrance and toilet, to be used as place to stay. There is a living room and a small Japanese room where the family can gather, and when they want to get some distance from each other, they can spend their time reading, looking at plants, or playing musical instruments in the landing, the entrance, and other places. At the moment, there are only two doors that se... More

NewsNews • 30 Mar 2021

NOBLE House draws on concepts of borrowed scenery to create a unique interior concept

In Yamagata, Japan, APOLLO Architects and Associates designed the NOBLE house for a pediatrician and his family. Massive in its appearance, the interior is conversely light and resort-like in its character, drawing on the idea of ‘borrowed scenery’ by including views of a rock garden on the adjacent property, where the client’s parents live. Masao Nishikawa Located in a heavy snowfall region, the massive concrete façade utilizes exterior insulation to ensure a comfortable interior temperature even in mid-winter while a brise-soleil and insulated wood-framed windows further respond to the snowy environment. Masao Nishikawa The first floor centres around an open kitchen facing a dynamic living room with a... More