Moderndesign

An overview of projects, products and exclusive articles about moderndesign

Project • By Bas Vogelpoel ArchitectenApartments

Pied-à-terre Keizersgracht

This Pied-à-terre apartment had to contain a multifunctional room in the middle that is at once part of the living room, a study and a guest room. It’s a very deep space which has the unique feature of having windows on three sides, but not a lot of them. It also has the entrance all the way at the back-corner.  Caption As the position of the entrance made it necessary to make a pretty long hallway, we made a couple of interventions to alleviate the longitudinal space. First of all we treated the division between the hallway and the rooms behind it as an architectural object. It is materialized as a furniture piece, differently from the outer shell of the apartment, thus emphasizing the apartment as one hole. We also... More
One is welcomed by a refreshing garden balcony that keeps the apartment ventilated throughout the day. The garden entrance is creatively done, distinctive use of wood in flooring and ceiling with little green patch looks mesmerizing.
The garden entrance is creatively done, distinctive use of wood in flooring and ceiling with little green patch looks mesmerizing.
The highlight of the room is the white textured wall on the back of the sitting and a stone-textured MCM cladding TV wall.
The interiors follow a subtle colour scheme, highlighting the luxurious grey italian marble flooring, rich materials and exquisite décor details.
Texture creates a drama to the room with a bunch of brass artifacts, creating an essence of cosy ambience of the room.

Project • By Prashant Parmar ArchitectApartments

4BHK Maple Tree Apartment Interior In Ahmedabad

This is a 4 bedroom apartment with the drawing, living, kitchen, dining and a beautiful balcony in the front. The client came to us with a desire to create a home with a modest and timeless interior. They wanted their residence to be very simple, modern, and maintenance-free. The interiors follow a subtle color scheme, highlighting the luxurious grey Italian marble flooring, rich materials, and exquisite décor details. Unexpected touches like the exaggerated lights, brass artifacts, accents, and illusive patterns in the passage add surprise elements. One is welcomed by a refreshing garden balcony that keeps the apartment ventilated throughout the day. The garden entrance is creatively done, the distinctive use of wood in flooring a... More

Product • By ModCraftModCraft Tile Valley

ModCraft Tile Valley

ModCraft Valley modern wall tile is 6″ x 6″ dimensional tile. The tile raises slightly in the middle and slopes off to one side. This creates a rich patterning when used as a feature wall, kitchen back splash, or elegant bathroom tile. More

Project • By SHROFFLEóNHousing

2X BOISAR

The brief of the project was to design homes for two friends on adjacent plots. The intention was to make each home look aesthetically as one and function either as one large whole or as two independent homes, if and when needed. The project utilizes individual fragmented volumes to create distinct areas for living, playing, work and leisure, creating pockets of micro-zones within the volumes. These independent structures are tied together by a central circular landscaped courtyard, which forms the focus of the design. This courtyard functions as a confluence of various recreational activities, each nestled in nature and was proposed keeping in mind that both homes were to function as one with the possibility of detaching and working indepe... More

Project • By SHROFFLEóNHousing

J TERRACE

The three hundred and fifty square foot project, a moon deck overlooking the Arabian Sea, introduces into the semi open space a program previously conspicuously absent within the large urban apartment. The brief demanded a flexible multi functional out door deck that can accommodate for early morning sea side yoga practice, hosting lunches and dinners, in addition to an evening time party cum entertainment area among st other usages. Of utmost importance was the retention of the ambivalent nature of the space, allowing for a maximum of programmatic and usage flexibility. The concerned project boundaries spill over the primary living area of the apartment, serving both as the extension of, as well as an alternate to the large semi public lei... More
FLOOR PLAN
ELEVATION

Project • By SHROFFLEóNFactories

GMM PFAUDLER FACTORY

Size - 2000 sq.ft. For this pharmaceutical factory, located in Karamsad, Baroda, the brief given by the clients involved redesigning the entrance to the main factory plant. The redesigning, a result of the property line being pushed back 20 ft due to road widening, involved the addition of a large waiting room at the entrance. 2 openings; one wide opening for the numerous vehicles and trucks, along with a smaller 2.5 m opening for the pedestrians and two-wheelers, were created along the facade. A security cabin was placed between the 2 gates, such that it caters to both thepedestrians and vehicles effectively. The cabin, designed with large window openings on 3 sides, sits rotated on site, allowing the guards multidirectional views of bot... More

Project • By SHROFFLEóNHousing

APARTMENT 601

Primarily, A singular palette of white has been utilized throughout the home with subtle variations in softness and scale introduced through the use of different textures in paint, wallpapers, and fabric. A restrained luxe look was introduced by usage of white horizontal grooves throughout the home, which then tied together the various elements across rooms. The public area of the home, the living and entrance foyer, are primarily white with a solitary gray textured wall being the feature element forming the backdrop to the dinning. Collaborations with a phad painter Prakash Joshi, at the entrance and the pooja area, where illustrations were made on site directly on the marble of the wall, created pockets of color and vibrancy, which cont... More

Project • By SHROFFLEóNHousing

APARTMENT 901

The client brief was simple, to convert a 5 bedroom apartment into a lavish 3 bedroom apartment, in addition to the conversion of an open terrace into an intimate den. Clean minimal lines were requested with a muted palette. Our layout inserts an object – a ‘black box’, at the very entrance. An object that in addition to holding program, such as the bar, the puja room and the server, more importantly frames the entrance to the home. A hand blown glass sculpture hovering above a gurgling water body held within the black box, greets the visitor to the home, directing him into the formal living area. While accommodating to the clients request of an enclosed den, we attempted to retain the atmosphere of being in the outdoors t... More
FLOOR PLAN

Project • By SHROFFLEóNExhibitions

SHROFFLEóN X TOIDX

The 2019 Times of India Design Expo, one of the largest art and architecture festivals of the country, saw SHROFFLEóN as one of the collaborators involved in designing the exhibition pavilions. Produced for the Sound Smiths, a company specializing in home theatre systems, theexhibit isenvisioned as a light, buoyant structure,set against the density of the program area.The idea was tocreate a captivatingexterior, that allows it to stand out in the minds of the visitors, ensuring the company’s product is not forgotten. On the inside, the exhibit is curated to resemble the appearance of a black box, in sync with the company’s products. The material palette was restricted to neutral tones, with inexpensive materials being u... More

Project • By SHROFFLEóNSwimming Pools

SATTVA FARMS

Size: 3450 sq.ft. Karjat, with its close proximity to Mumbai, is a perfect getaway for those wanting to escape from the chaos of the city. With its picturesque waterfalls and green hills, it is an ideal location for a second home. Perched just above the Ulhas river,the site, a 3 and a half acre farm, is rewarded with an enticing panorama full of streams and waterfalls that cascade through the green valley. The farm, set against the background of pale green hills, is vibrant and tropical with its flourishing Mango trees, classicrice fields and impressive vegetable patches. A petite yet picturesque waterfall completes the farm. It is here, among the verdant plantations, against the splendid backdrop of the river valley, sits the 2bhk farmho... More

Project • By SHROFFLEóNApartments

HALF ARC HOUSE

Size: 1400 sq.ft The Half Arc House, located in one of the most opulent skyscrapers in the heart of South Bombay, is rewarded with a stunning uninterrupted view of the Arabian sea on one end and the city on the other. The tower, complete with a lavish swimming pool and gym, captures the essence of luxury living. The Half Arc House is mindfully designed to magnify the luxury living experience.The Half Arc House gets its moniker from the many quarter -circles that exist in it. The first—a textured and painted arc—is seen right where the entrance meets the main L-shaped living area, and frames that room.In the guest bedroom, the arc presents itself within the teak wood and all black, back painted glass cupboards. And the bow appe... More

Project • By SHROFFLEóNOffices

GMM PFAUDLER HEADOFFICE

Size: 7500sq. ft The project brief involved designing the head office for the leading supplier of engineered equipment to global chemical and pharmaceutical markets. Located in the upcoming business district of Mumbai, New Cuffe Parade, the 7500 sq ft office space encompasses 3 zones; the directors’ chambers with its allied facilities, the senior management zone, and a general office area. The directors’ zone holds the cabins for the two directors along with a spacious shared director’s lounge, tying the two spaces together. A remarkable see through floor to ceiling wooden and metal shelving unit takes centerstage in the director's cabin. The unit, designed with clean, minimal surfaces that stand out against the window b... More

Project • By SHROFFLEóNHousing

MY COUSINS HOUSE

Size: 1000 sq.ft The feature elements of this 2 bedroom home, located in Dadar Parsicolony, are its grand, breezy terraces that offer impressive views of the 5 gardens and Parsi Gymkhana grounds, set against the background of the city. To alter the initial layout posed a massive challenge. With the majority of the walls being shear walls, the opportunity for intervention was severely limited. Careful and strategic reworking of the existing layout resulted in bringing together the 2 bedrooms, whilst opening up a second terrace for the home. The new terrace, designed as an extension of the bedrooms, attempts to connect with the outdoors through elements such as wooden decking, trellis, turf and windows that open up to bring in abundant sunl... More

Project • By SHROFFLEóNApartments

76TH SOUTH AVENUE

Size: 30,000 sq. ft. 76 South Avenue, located in the suburbs of Mumbai, is a 9 storey luxury residential buildingwith 8 identical 3 bedroom apartments of 1400 sq ft apartments and a duplex penthouse at the top. The structure was envisioned to look ahead of its times in terms of colors, materials and method of construction. The intent of the design was to disguise the repetitive and standardized nature of the program within the envelope to allow for a structure with fragmented varied skin. The façade makes an attempt to break away from the traditional fenestrations and provide a refreshing change in its aesthetics with a playful composition of openings. A stark material palette of black and grey zinc, punctuated by warmer panels of... More

Project • By SHROFFLEóNHousing

HOUSE OF TWO COURTYARDS

Size: 6000 sq. ft. Located in a picturesque Parsigated community, in the suburbs of Mumbai, the House of two Courtyards is enveloped by green open space, a luxury available to but a selected few in the city. Surrounded primarily by single storey bungalows and open grounds, the house is rewarded with uninterrupted views of perennial verdant landscape.   The 6000 sq ft house, home to a young couple and their children, sits abutting the already existing home inhabited by the couple’s parents with only a common garden separating the 2 structures. Taking advantage of this uniquely advantageous site condition, the house orients itself, rather unconventionally, not to the front facing the communal greens but rather to the existing fa... More