Plywood

An overview of projects, products and exclusive articles about plywood

NewsNews • 19 Jul 2021

Orange Architects completes compact wooden vacation home with flexible interiors

Along the northern Dutch coast, on the Wadden Island Texel, Orange Architects designed a compact wooden retreat. The design is tailored to the way in which the clients want to spend their vacation. A place that breaks with daily routine and maximises the relationship with its green surroundings. Sebastian van Damme Since during vacations you spend more time together and there is less need for private space, the architects maximised the functions of each space. Most have at least multiple uses. The dividing walls are made flexible and can adapt to different needs. The adaptability has allowed the firm to keep the house compact, 70 square meters, and efficient. During the day the house has no unused spaces. Sebastian van Damme Dur... More

Project • By ARCHITETTURA ed INTORNIHospitals

MEDIRAMA Dental CLinic

Interior Design Project for the Medirama Dental Clinic. For a dental clinic, having clean, aseptic and bright spaces is essential both for the doctors who work there and for the patients who perceive it as a safe place. The microcement floor and the white walls give a perception of cleanliness and order to the space, the addition of light birch wood in the false ceiling panels and in the plywood doors is of a completely different nature. These few wooden elements mean that for a generally cold and impersonal environment, it can become welcoming and bright. Almost a psychological help, which prepares and reassures patients about to undergo dental surgery. More

NewsNews • 25 Nov 2020

Natalie Dionne Architecture blends wooden house into its rugged natural surroundings

Known for their contextual approach, Natalie Dionne Architecture carefully inserted an elongated wooden house in between rock formations. Roughly 100 kilometers southeast of Montreal, Forest House is the result of a client’s wish to reconnect with nature. Raphaël Thibodeau To achieve a minimal footprint the structure is elevated from ground and placed parallel to a ridge. The chosen materials reflect Natalie Dionne’s desire to promote ecological use of renewable materials. Raphaël Thibodeau Wood is abundantly present throughout the 215 square meters home. The facades are clad with eastern white cedar pretreated to accelerate the greying process. This was done to blend the building into the rocky landscape a... More

Project • By GRETA PROJECTRestaurants

Chicken Mafia

Gretaproject had an interesting task: to create a light, fashionable, cozy interior for a fast-food restaurant with high-quality food. The interior had to be light, provocative, fashionable, playful, and taking the customers to the homeland of fast food - the USA. Also, one of the tasks was to include unusual shapes and lighting that had not previously been used in any of Moscow's restaurants. At the same time, the realization of the interior should not have been expensive. The interior concept is a transformation and refraction of simple space geometry by the sophisticated geometry of the ceiling, walls, and furniture. Thus, the usual rectangular shape of a space box after the installation of our "waves" should look like a sophi... More

Project • By Belsize ArchitectsPrivate Houses

Harmood Street

This project is the full reconfiguration and extension of a small, semi-detached house in Kentish Town that was cramped, badly laid out and badly built. We worked closely with the client to understand their requirements. We provided them with additional space, good floor to ceiling heights throughout and the right light. We succeeded in getting permission for large side and rear extensions, with provision to lower the floor in the extension to create more height where possible, as well as open up a small rear patio. Both the extensions were designed to provide maximum light. Part of the loft space was also opened up to give height and space to the main rooms on first floor. Ply is the predominant material used as to clad the walls and st... More

Project • By Practice ArchitectureOffices

Polyvalent Studio

The project was conceived within the parameters of the caravan act, meaning in most contexts it does not require planning permission. Designed by students from Diploma Unit 7 at the CASS and built by them in just 12 days it is an exemplar of not only low embodied energy design but the capacity of students to take on and deliver live projects as part of their education.   The design is 30m2 prototype for a scalable studio built on a budget of £10,000. The design can be adapted with minimal modification to be situated at multiple sites and hosts multiple programmes including living, working and education. Imagined in section, the form drew inspiration from cantilevered barns traditionally used for the storage of agricultural prod... More

Project • By Ben Adams ArchitectsOffices

Monotype

A meticulously crafted studio for font specialists, Monotype. Global typeface giant, Monotype, required an agile London headquarters space to meet its current and future needs. This new studio provides a contemporary environment that reflects its position at the forefront of digital technology design.  To maximise the possibilities for collaborative working and team growth, the 330 square metre space has been designed to be as versatile and adaptable as possible.  A dynamic spine wall of bespoke plywood joinery divides the main space into distinct zones for both collective activities and focused independent work, while a simple change in layout can introduce 32 new workstations and additional meeting space when needed. Finely c... More

Project • By goCstudioOffices

Western Studio

The transformation of this existing commercial unit into a live/work space started with the designation of the two primary functions: photography studio and sleeping quarters aka “snaps and naps”. Our client is a software engineer by day, photographer by night, and host to social gatherings on the weekends and really wanted to use his living space in a variety of ways.    We remodeled and expanded the existing kitchen and bathroom spaces to all be housed in one box or cocoon space that could be closed off from the rest of the open floor plan. This box is built out with a multitude of concealed storage both above the upper platform and in and around the sleeping nook. The new insertion is built using stained plywood a... More

NewsMaterialization • 24 Jul 2020

Federico Delrosso places Glass House inspired home on top of Italian ruins

Inspired by Philip Johnson’s Glass House as well as a minimal-naturalist approach, Teca House is a contemporary building born from the ruins of a rustic house on the Biellese hills of Italy. Designed by Federico Delrosso Architects, the existing rural wall systems become the base, connecting the house with the surrounding territory. Above is a new intervention, light and transparent: a structure in concrete that opens towards the landscape with two large horizontal wings and a completely openable glass layer that contains the volume. Credit: Matteo Piazza The building has an area of approximately 80 square meters which extends by another 50 square meters by opening the sliding glass walls that surround the volume. The flexibilit... More

Project • By The Mountain RefugePrivate Houses

The Mountain Refuge

The Mountain Refuge is a young tiny-house startup founded by the two Italian architects Massimo Gnocchi and Paolo Danesi. The Refuge aims to finding balance between sustainability and design. It does not want to become a design item, nor a technological system. Our goal is being able to deliver the Refuge around the world, at competitive prices. To do so, we are currently discussing/looking for partnerships with prefab construction companies from the US, Europe, Australia, Canada and New Zealand, and we remain interested in receiving new partnership opportunities. The Mountain Refuge is inspired by traditional archetypes, evoked through contemporary principles. A space in which human's origins, his connection with nature and history... More

Project • By Branch Studio ArchitectsArt Galleries

Arts Epicentre

The Arts Epicentre is a new building, amalgamating Caroline Chisholm Catholic College’s creative programs. The building is the new creative ‘hub’, a landmark and formalises a new identity for the Churchill Avenue - Girls campus.   Offering opportunities for collaboration and inspiration from a variety of creative mediums, the building caters for a wide range of creative programs such as: drama & theatre, music to studio & fine arts and is flexible enough to also cater for large gatherings & performances.The Ground level has been designed to cater for Drama and Dance based disciplines while the upper level is primarily used for Music and Studio Arts.The brief from the College asked for an Arts building wi... More

Project • By TerroirZoos

Penguin Parade Visitor Centre

The Penguin Parade on Philip Island is the most visited tourism destination in Victoria, with up to 3800 people every evening coming to see the penguins come ashore in a spectacular but sensitive landscape.  At the same time, Philip Island Nature Parks has become a pre-eminent authority on care for penguins and development of penguin habitat.  The story of the Nature Parks and the new building has been featured in the New York Times.   The new Visitor Centre for the Penguin Parade carries the ambitions of this tourism and conservation program across iconographic, experiential and functional contexts.  The building sits at the nexus between 3 landscapes: dunes, headland and wetland, linking these landscapes like a brooc... More

Project • By Black RabbitPrivate Houses

Lakeview Residence

We were inspired to create our first authentic living space to reflect our client’s desire to live and work in his painting studio. The design emulates his painting style and personal lifestyle by using natural materials, minimalist values, and bridging social context within a live-work environment. The overall form takes on an ethos of monumental simplicity which inherently captures panoramic lake views from the steep mountainside terrain. ​ As part of authentic living, this studio is entirely devoid of added paints or stains. The exterior walls are made of exposed rammed earth construction set atop a giant plinth of exposed concrete. The interior features natural plywood finishes and exposed structural beams. We focused all of our... More

Project • By CAPEXUSOffices

MSC

The Czech branch of MSC, one of the largest shipping companies in the world, has moved to new offices in Smíchov, Prague. The new offices for almost 100 people are dominated by raw concrete, wood, plants and a shipping container. But getting it to the eighth floor was a challenge. The container first had to be cut and welded back to its original form in the offices.   The company's former offices lacked a space where employees could meet. CAPEXUS' architects therefore designed a relaxation area with a kitchenette, including informal seating.   CAPEXUS has created a facility that reflects MSC's identity: the reception and adjacent guest area are dominated by a large model ship. We also managed to place a shipping contain... More

Project • By D.O.M.+Private Houses

DOM 125M

D.O.M.+ represents an innovative way of living at a cost of $80,000. Surrounded by nature, this eco-friendly house is designed for year-round living. It is monumental and yet lightweight, its interior is cozy and simple. The house of 125 square meters perfectly fits into the landscape near Moscow. D.O.M.+ has a linear layout with an open-plan living room, kitchen, and dining room designed in the middle of the house and three bedrooms located on the sides. All the furniture has been made on the premises. D.O.M.+ is a full-service company represented by Sergey Nasedkin, founder of the architectural bureau ARCH.625, and Vitali Sokolovski, founder of the magazin of modern architecture HQROOM. Innovative housing D.O.M.+ was created after a tho... More