Residential building

An overview of projects, products and exclusive articles about residential building

Project • By Yamini Krishna PhotographyIndividual Buildings

Aikya Signature

Aikya Signature is a stand-alone residential tower at Tardeo, in the heart of South Bombay.  This tower is personified by its geometric linear design and is supported by the sustainable systems which were organically incorporated into the design. An important aspect of this system is the façade of the building which is engineered in a way to protect the indoors from the tropical Mumbai climate. The east west orientation of the building provides ample  north light to the main living areas. This orientation of the building also naturally ventilates the structure. Yamini Krishna Photography Caption The site itself had a lot of space constraints while designing. By providing stacked puzzle parking ample green space w... More

Project • By Clear LightingResidential Landscape

Liyuan Phase3

Liyuan Phase3 is a residential building in Hong Kong. Inside the lobby of the building, Flexglo™ F15 light strips are positioned inside the cove ceiling and almost hidden from normal viewing angles. Simple runs of F15 lights along recessed ceilings create pleasant layers of light that highlight the cove details.  F15 lighting fixture is installed for indirect lighting and its light output is well-balanced without visible lights, creating a soft and calm atmosphere in the hall.    3000k color temperature was strategically picked because the warm light that it brings integrates with the natural sunlight coming through the glass window, helping breathe life into the spacious room and adding a luxurious feel to the place. More

Project • By Tagir Fattori ArquiteturaCommercial Landscape

Pier 31

Pier 31 is a multi-family residential building worthy of a small, thriving and growing city. The building is located in a high point of the city of Flores da Cunha, in the interior of Rio Grande do Sul - Brazil, a municipality that stands out for its wine production and furniture manufacturing, balancing innovation and tradition. Marcelo Donadussi Marcelo Donadussi Therefore, Pier 31 could not be much different: the building was conceived on a relatively narrow site, with contemporary design and only four floors intended for apartments with generally traditional floor plans. The project's differential lies precisely in the contemporary design: unusual for the region, but still respecting the urban scale and occasionally bringing... More

Project • By Alumil S.AApartments

Foundry Quarter

Almost 70 kilometers west of London, Reading is a city with a population of more than 300 thousand people, which keeps growing each year. The city’s thriving reputation as a business hub has attracted new corporations and entrepreneurs. As a result, housing remains a significant issue to be addressed. The derelict retail park across Weldale Street in central Reading, within walking distance from the rail station, got approval for a regeneration that would comprise the new residential complex of the region. Caption The main vision of the architectural office AWW that designed the new project was the creation of a new community with extended open and green spaces. According to the architects’ statement regarding Foundry Quar... More
Render 02
Render 05
Render 03
Concept Diagram
Information Diagram

Project • By The SharHousing

Chashmandaz Villa

himself and one for his father as a gift for all his favors during his life. The back and forth relationship between father and son characters is shown in Iranian legendary books and is indicating the unbreakable connection between them. The presence of father as a symbol of conservative life and son as the forerunner of the new generation, as a family in spite of different lifestyles, is an undeniable and challenging situation. So putting together the father and son by observing each one’s privacy, accepting and understanding different personalities and lifestyles and highlighting the integration element is the goal of this project. Caption The other challenging part of design was the width of the site because it was impossi... More

Project • By Mino Caggiula ArchitectsApartments

Eolica

EOLICA RESIDENCE   Location: Pregassona, SwitzerlandBuilt-up area: 4,088 sq. mDate: 2014 – 2017 The urban insertion completes and defines the urban block in a clear way by following the alignments of the buildings north and south of Via Vedreggio. The district Project consists of 4 buildings: orthogonal volumes that are inserted out of alignment in order to create a dynamic green space that on the plan resembles wind turbines. The buildings too are characterized by the centripetal “wind rotation” of the apartments around the central vertical circulation, thus opening the views from the living rooms towards perspectives that are characterized and amplified by the curvature of the living room terraces. The archite... More

Project • By CERAMICHE KEOPEApartments

Residential Millenium Park, Moscow

Our porcelain stoneware covers the exterior of the recently built Millennium Park, a luxurious, avant-garde residential building in Moscow, Russia. For the external columns and facade, the designers chose Sight collection in its Anthracite variation, giving mineral movement to the surfaces of the building and elegantly emphasizing the geometry of the structure. Pietra di Vals, from our line Percorsi Extra, paves the steps and the walkway creating a visual and physical invitation as you approach the main doors. More

Project • By deamicisarchitettiApartments

Residential Building Canonica

The first choice appointment is to carry out subtle interventions instead of a complete demolition and reconstruction: interventions are considered to be more convincing and more successful because they can incorporate a sense of "aging" (that we identify as a peculiar value in architecture), through the stratification of the introduced changes. The second choice is to amend the proportions of the inner court by raising the level of the open-pit floor in order to create parking spaces in the current basement, and to generate a distribution system based on a single staircase in order to achieve financial and spatial economy, given the narrow spaces available. Last, the choices of the materials came before those of the composition. Both the l... More

Project • By Architekten Tillner & Willinger ZT GmbHHousing

Mautner Markhof Gründe

“With us you get more than just an apartment.” - This is the central message of the large community-oriented housing project in central Vienna. Mautner-Markhof Gründe is a neighborhood of 90 residential units in two distinct buildings, built in accordance with the high environmental standards of the Passive House practice, including 74 subsidized rental apartments as well as Senior housing units. The project aspires to foster a diverse community of different age groups and multicultural backgrounds living harmoniously together. Fundamental to the design, is the promotion of a community-based way of living and tolerance of other lifestyles and social values. Working with a sociologist to conduct an in-depth study of cultur... More

Project • By Architekten Tillner & Willinger ZT GmbHStudent Housing

Messecarree B

Messecarree B is a ten-storey student dorm in the second district of Vienna. The shared facilities (Learning Lounge, seminar rooms) as well as commercial premises (Restaurants, Start-Up offices, Fitness Center) are located on two elevated basement levels of the building.These basement levels are spanned by redsidential floors and can be entered either via the plaza or a surrounding green landscape.Three staircases as well as elevators are placed in the center and on either side of the building with the main entrance on the north-eastern side connecting the plaza level.The inner and outer staircases are inserted through the glazed fassace and connect both sides with each other. In contrast the southern and centered staircases lead straight... More

Project • By Architekten Tillner & Willinger ZT GmbHOffices

Messecarree Wien

Messecarree volume A consists of a two-armed parallel building surrounding a freely formed courtyard.The architectonic shape shows the new image of the quarter and symbolises an “opening towards the suburb” by a decentralizing structure, transparency and a connecting green area.To the west the building opens up, in the east the two wings are united and windig up the courtyard whereas the lower levels open up and allow the construction to project out freely above the outside staircase.Horizontal zoning:The level beneath the plaza includes retail spaces and a central hall to combine the different usages with the public space, the parking deck and the plaza level.The two elevated basement floors above the plaza level contain office... More

Project • By FAKROResidential Landscape

Multi family building

High windows reaching more than 2.5 metres allowed an architect to solve the problem arising from the building regulations. Moreover, extraordinary balcony windows have enriched the building with an abundance of natural light, a home-like atmosphere and the perspective of better contact with the surroundings.    Aesthetic and functional   The newly built multi-family building in downtown Richmond, Virginia presents a modern design. Finishing the walls and roof in one colour forms a coherent whole. Its shape matches perfectly with the surroundings, while a minimalist colouring gives the project a timeless character. The project also stands out with the application of innovative technological solutions. This includes FAKRO... More

Project • By mado architectsApartments

Diplomat Residential

The project is located in a 3160 square meter area in Kooy-e-Faraz neighborhood. The main approach of the project is to dialogue with Le Corbusier's projects. The concept of the project is "The house as a machine for living". Accordingly, transform of five Corbusian points, methods of geometry and proportions have been applied. Considering construction boundary, the schematic design of the project is emerged from intersecting two squares. From the existing geometry, two structures, a Central and a linear one is derive out.  By lifting the building from the ground level, the piloti gives the opportunity to have a constant landscape below and provide a platform for social interactions. The central and linear structure consist of four an... More

Project • By AshariArchitectsApartments

Maternal House( خانه مادری )

This contemporary apartment was designed to replace an old childhood home. Despite the limitations in the design of the plan and its inability to create a nostalgic atmosphere, we tried to design the facade of the structure’s corner with playful rainbow colored highlights woods, rusted bars, these colorful windows appears to be a painting for children and infants from the old home reminiscent of sweet childhood times. More

Project • By AshariArchitectsApartments

Gheisizadeh Residential Apartment

Text description provided by the architects. In Gheisizadeh residential apartment project, our main effort was to provide the maximum possible outdoor space to the residents, while creating the maximum visual privacy from outside to inside. The initial idea was to create a flexible and variable building façade. The intention was to reach the desired result by changing the openings, "While giving the residents the right to choose their level of privacy".The effort was to, while respecting the introversion aspect of the residential units, consider implementing a terrace to protect the disturbing severe direct sunlight in summer and benefit from the sunlight in the cold weather of winter because of the warm and dry climate of Shiraz. As a resu... More