Split level

An overview of projects, products and exclusive articles about split level

NewsNews • 2 Aug 2021

Swiss duplex design integrates two distinct users within a singular house structure

Outside Basel in the calm neighbourhood of Binningen, Switzerland, this semi-detached house by KOHLERSTRAUMANN Architects integrates two distinct users of a duplex arrangement within a singular unified house structure.  Maris Mezulis Responding to the existing topography was a key challenge for the architects. To do so, the building was separated into a series of volumes and a split level integrated into the main part of the building. The resulting volumes create spaces that attain optimum room height and efficient usage of space.  Maris Mezulis Among these different volumes, the covered building entrance is located at the entry of the semi-detached house and lies immediately adjacent to the garage. Following the terra... More
Exterior
Balcony
Living room
Dining
Kitchen

Project • By Evolve ArchitectsPrivate Houses

Villa Manjunath

Contemporary four bedroom villa  More

Project • By Regeneration Design StudioPrivate Houses

Split Level Urban House

This renovation of a narrow split level half duplex is designed to be an oasis for a jet setting client, with minimalist sensibilites, joyful accents and moden material palette. Connecting spaces located on split levels using structural glass stairs the living spaces are visually continuous, bright and airy anchored by a vertical stair volume in the middle of the dwelling.    The scope of work included updating all the finishes and reconfiguring the dwelling to have two master bedroom suites and a guest bed/den. The bedrooms boast vaulted ceilings with ocean and mountain views, walk-in closets and spa ensuite baths.    A carefully selected palette of finshes define the character of the interior architecture of the sp... More

Project • By YYAA Yoshihiro Yamamoto Architects AtelierPrivate Houses

Crossroad House

This is a house for a couple and a small son in Sakai City, Osaka Prefecture, Japan. We designed a large house with a square plan and designed four small houses from each vertex. The gap between small houses becomes a crossroad. The small houses are designed to be alone and the crossroad is designed to stay with the family. Residents can live in and out of small houses and a large house. The windows of small houses are connected to the crossroad, and the windows of the large house are connected to the garden, gentle hills, trees of the forest, the sky and the clouds. More

Project • By GAFPAResidential Landscape

G1301 House Ghent

 Two dilapidated rowhouses at a busy intersection make way for a new building. A full height claustra shields the house from the traffic intersection and the nearby train, and at the same time corrects the slant in the parcel. Behind the claustra stands the house as a light and compact stacking of plot wide rooms. Initiated by the generous ceiling height of the living space, the rooms each move half a floor, and gradually progress along a central void. A fine structure of polished concrete slabs spans the entire width of the house with a minimum thickness. Horizontal windows and fully glazed interior joinery give the shallow building a lightness and transparency. More

Project • By Declerck-Daels, ArchitectenHousing

BRICK SCULPTURE

A unique building site requires a specific house. The new volume wants to graft itself as one monolithic bloc in the open environment. A sturdy brick house. The south side opens to the rural views, while the north facade is closed for privacy reasons, so the neighbours have no inside view. The section is clearly readable : half below ground level the garage and storerooms are situated. The parent and cantilever sleeping level is just one storey high so the neighbours are not deprived of their sunlight. The living room is on the same level as the garden. The ceiling height in the living area is variable. It aligns above the kitchen with the ceiling of the sleeping area so that a volume is created with continuous roof line. Through an... More