Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project

Wood construction

An overview of projects, products and exclusive articles about wood construction

Project • By Leclercq associésSecondary Schools

Jean-Moulin high school

Originally, an indoor schoolyard is at the heart of all the high school functions. This schoolyard is a symbolic representation of school buildings throughout time.   The project unfolds around this central space which in itself creates a particular enclosed space integrating all the elements of the program, in a dual perspective between the single indoor courtyard and the outdoor town made of plurality and undefined spaces. The general volume, a simple hollowed out wooden monolith, takes advantage of the leveling of the plot to take off from the ground and open a yard on the street. The Jean Moulin High School has been the first HEQ-certified high school in Ile-de-France.   Our website More

Project • By Moreno Farina StudioPrivate Houses

The dream of Life

Starting from an agricultural ruin no longer recoverable, we have proposed the reconstruction of its original nucleus as a function of a completely renewed second life; for Clients, the result obtained corresponds to the fulfillment of a lifelong dream: to be able to live in the countryside with a sea view More

NewsNews • 27 Aug 2020

Austrian holiday home demonstrates the intrinsic qualities of wood construction

On a southern slope reached via 70 steps of a development staircase, this holiday home in Austria by Stefan Schweighofer stands on the strip foundations of an old container house from the 80’s. The shape, proportions and orientation of the building were carefully considered with reference to the existing houses that surround. Credit: Marc Lins Photography Reduced to the essentials, the black building with gable roof is constructed with solid wood, making a static framework that can be directly experienced and felt, especially in the interior. Credit: Marc Lins Photography The house is insulated with 20 cm wood fibre boards, which are covered with mineral paint by a ventilated, closed wooden façade (rebated formwork)... More

NewsMaterialization • 27 Jul 2020

Finnish Forest Chapel a showcase of wood construction and volunteer spirit

Located in Finland, the Forest Chapel is a new addition to a popular campground called Tervajärvi. Hosting confirmation camps, small weddings or christenings, the chapel is a showcase of wood construction and volunteer spirit. Credit: Essi Nisonen As the assembly of the chapel was carried out by volunteers, professionals prepared in advance to ensure ease of assembly with glulam parts, for example, coming prefabricated from a factory. Credit: Essi Nisonen The single most important component of the chapel is the glulam timber roof truss. The truss design was based on structures found in nature, with a cross-section of the components in a harmonious proportion to their height. In the final design, beams curving along with the... More

Project • By Neumann Monson ArchitectsOffices

111 East Grand

The project is the first multi-story office building in North America to employ dowel laminated timber (DLT), a mass timber system relying on a friction-fit bond between softwood dimensional lumber and hardwood dowels. The 65,000-sf building anchors a high-visibility 265’ x 65’ site two blocks from the river. Retail spaces activate the street level with three floors of office space above.    Spruce glulam beams and columns frame the 40’-0” x 6’-8” DLT panels that serve as floor and roof decks. The system facilitates quick erection time and a smaller site crew, minimizing disturbance to the neighborhood during construction. A precast concrete service core buttresses the south of the building fu... More

Project • By Atelier du PontOffices

Woody

The office building for Santé publique France, the French public healthcare agency, is located at the edge of the Bois de Vincennes, from which it draws its inspiration. It is entirely made of wood: structure, flooring, façades… The shape is like a bundle of sticks placed on the ground that branch out like open, protective arms. This design symbolizes the mission of this institution, which oversees the health of everyone who lives in France. The aim is to be exemplary in terms of its impact on the environment and the health.    The project has created a pleasant space that takes its users’ wellbeing fully into account. It uses natural and recyclable construction procedures and materials, free of all so... More

Project • By feld72 ArchitectsSocial Housing

Housing Development Maierhof

In the Austrian alpine town of Bludenz in Vorarlberg, feld72 have completed the housing development Maierhof. The estate is situated within a community characterised by agriculture, old stables, single-family homes and multi-storey residential buildings. RURAL DENSIFICATIONThe project’s starting point was a 2014 development study for the triangular plot of about 8.5oo m². The task was to bring together density and context. Prerequisites for the new development were defined together with the city of Bludenz: permeability, a public passage for pedestrians, as well as communal (open) spaces. The new estate was to generate added value for the entire neighbourhood. Early on, public events were organised for an active exchange with the local... More

Project • By ASAS arkitekturResidential Landscape

Skrivestue Faldbakken

The large plot is high and beautiful over the meadow landscape and the property consists of several built houses from various eras. A new extension could link the various existing buildings together, while the great view would be drawn into a new conservatory, a family room, or a writing room for the author. The extension is planned as a small timber building designed for maximum views and high light emission. It "escapes the roof" in the adjacent buildings by adjacent recessed niches. The roof lift follows the existing roof angles and flat roof solution into existing intermediate buildings.The new building is a hot, frost-proof solid building where the main support is in laminated timber columns and girders, while the roof structure is in... More

Project • By ASAS arkitekturResidential Landscape

Notodden Housing

asas arkitektur, Atsite and Fragment (formerly Eriksen Skajaa architects) were prequalified for the planning and design competition for the development of a headland at the Tinnelven outlet into the Heddal water. Previously site for Tinfoss ironworks in Notodden. The task was to outline a residential area and a building with eight interconnected apartments for disabled children.The main grip is a step-by-step transition through neighborhoods to the landscape room and the water via good lines of sight and varied typology from point houses, slats to terraced houses. The odds are flood exposed, the sketch facilitated public flexible public spaces at the lower level below the flood level that caters to the footpath along the headland, whic... More

Project • By ASAS arkitekturApartments

Toneheim student houses

The project contains new student housing at Toneheim Folkehøgskole, meant to replace the existing housing. The student housing is organized around a common yard, a Norwegian traditional typology called “tun”. The new structure is vernacular and exiting, and deeply rooted in the site and history. The new tun is a place where students, teachers and others thrive, both inside and outside. A place where traditions meets modern architecture with a personal expression! More

Project • By OVERCODE architecture urbanismeHousing

A30_entre deux patios

The project aims at improving the living space of a house that sits on a 100% built terrain. The house is located in a dense neighborhood near Paris, Saint Ouen (93). The existing site was divided into 3 parts: a parking space on the street level, an old workshop in the center and a house at the back. The house has been recently restored and shelters on the ground floor the living spaces, which were very dark due to the warehouse in front of it. The aim of the project is to extend the living spaces of the house (bigger living room, a family room, an office space, a bedroom and a bathroom) and to gain luminosity. The project was conceived through an economy of means by keeping the existing structure.We proposed to create a hou... More

Project • By KUBE ArchitectureApartments

Aperture

This Owners of this residence decided that the best place to create a get-away vacation space was in the privacy of their own home. Their idea was to make their lower level a relaxing escape from their busy everyday lives. The new space consists of a media/family room, bathroom, and laundry room. KUBE's concept was to create a refined "wooden box" with a teak media wall, concealing all TV and stereo equipment, and a sculpted mahogany staircase. Each piece of cabinetry unfolds to reveal hidden storage. Radiant heat is concealed in the floor slab, and all lighting is indirect. The wall to the bathroom is floor-to-ceiling frameless glass, with adjacent glass stair treads. A teak slatted ceiling with LED... More

Project • By WRA - Wild Rabbits ArchitectureHousing

Pop-Up Building

Aubervilliers is a sweet and messy suburb located in the north of Paris. The Charles Tillon street looks like the messiest street in town. But an attentive look allows to realize that the amazing buildings along the East side called the "blue roofs" (or the Smurfs), articulates effectively this contrasted site composed of huge towers, small housing and a cemetery. The Smurfs were designed by the firm Fiumani & Jacquemot architects in the 80’s, but the project will remain unfinished. The Pop-Up Building is constructed in the empty central part of that triangle shaped and coloured composition.  The Wild Rabbits Architects choose to complete the work using their own tools to reinterpret the originals goals of the blue roof’s desi... More