GALLERY HOUSE

GALLERY HOUSE

Architect
DADA
Location
Chattarpur, India
Project Year
2015
Category
Private Houses
Ranjan Sharma / Lightzone India

GALLERY HOUSE

DADA as Architects

Set on a quarter-acre, tapering parcel the Gallery House maximises its frontage along the north facing green lawn and arrival court while negotiating the angled rear edge condition. The ground floor layout positions all primary rooms towards the north and west keeping the south primarily service heavy.


The movement between various zones of the house, at both levels, is externalized along this north face and acts as a stretched 'multilevel gallery'. As with the layout, the façade for this house also expresses the gallery like movement


On the ground floor, the formal drawing/dining and the master bedroom become the bookends of this progression, while the family room is centered along it. Secondary bedrooms, kitchen, and service zones are positioned behind this promenade. On the upper floor this north facing connector assumes an airy and unencumbered character given the reduction in the programmatic dependencies. For a large part, the modulation of the upper floors' layout emerges from a study in framing and sequencing of the visual progression as one moves between the upper master bedroom and guest bedroom towards the north-east quadrant . The position of the linear staircase is a part of this choreographed journey which now assumes a vertical dimension to it. While the staircase begins at the deeper end of the large living room; as one moves upwards they are maneuvered towards the northern threshold or skin of the house. This creates a dramatic change in the experiential quality of the interior space. The upper level facade is conceived as a transparent linear volume; contained between series of masonry envelopes or folds. Use of seasoned hardwood battens helps screen the glazed upper corridor and also seems to weave together the long slab folds that define the upper level volume. This white stucco and timber clad composition is deliberately contrasted with the heavier visual tectonics of the ground floor that is primarily clad in sand-blasted and flamed granite slabs. Three partially enclosed north facing terraces punctuate the upper facade. Two of these modest sized terraces have cut-outs in the slab above which frames the sky and tree tops and also the shifting shaft of sunlight.


The landscape design palette echo's the materials used on the facade. The paving and pool side decking is clad in rough steel-grey granite while the junctions between the paving and walls are separated by a continuous strip of black gravel. The driveway design is executed with the use of grey quartzite cobblestones and is deliberately kept understated.


Product Spec Sheet

ElementBrand
Home AccessoriesFCML
CarpetsHands Carpets
Interiors / FurnitureIDUS Furniture Store
Product Spec Sheet
Home Accessories
by FCML
Carpets
Interiors / Furniture
Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More