Clínica LR
César Béjar

Clínica LR

Pérez Gómez Arquitectura como Arquitectos

Clínica LR is a building to provide medical care and surgery to the community in the western part of the Guadalajara Metropolitan Area. It is developed on a very limited site around pre-existing buildings.

photo_credit César Béjar
César Béjar

Its only façade, which faces a busy avenue in Zapopan, receives the rays of the sun every morning, coming from the east. This situation, coupled with the fact that the main hours of operation of the building are during the morning, led us to generate a blind facade to promote the interior comfort of the building, providing ventilation through two patios that cross vertically through the building. Leaving only as a wink from the interior to the exterior the reception as a glazed box shaded by the overhang generated by the upper levels.

photo_credit César Béjar
César Béjar

We had a complex program and an extensive set of regulations to apply on a limited site where a medium-sized house once stood. We made an exercise of deep analysis and a major abstraction. With a clear objective: to do more with less.

photo_credit César Béjar
César Béjar

The functional and structural solution is based on a series of open floors that are generated by a concrete perimeter box, which contains the neighboring floor in the basement and carries the prestressed slabs of each level. The pure and strong materiality of concrete thus remains apparent on the outside of the building. On the interior, the spaces are delimited by walls free of the structure. We generated a hallway that crosses the floor plan on its long side and that illuminates, ventilates and connects the spaces. The essence of the building is pure in its exterior and interior, giving it a character and vocation totally in line with the theme of health.

photo_credit César Béjar
César Béjar

The lighting project has played a fundamental role since the conceptualization of the project and came to finish creating that atmosphere in a perfect balance between comfort and medical care (experience that we pursued from the very first feed).

photo_credit César Béjar
César Béjar

The building, in addition, was conceived as a versatile structure that in the (distant) future can accommodate a variety of different uses and activities, a re-use structure. In a romantic pursuit to give second and third lives to our buildings that will remain here even as the landscape (and society) continues to transform.

Team:
Pérez Gómez Arquitectura | René Pérez Gómez
Collaborators: René Pérez Gómez, Dulce Ramirez Camacho, Edgar Rodriguez Islas, Hector Nuño, Louisa Organes, Mario Nava, Hector Navarro.
Lighting Design: ONOFF Studio

photo_credit César Béjar
César Béjar
photo_credit César Béjar
César Béjar
photo_credit César Béjar
César Béjar
photo_credit César Béjar
César Béjar
Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Facade cladding: Painted Stucco
2. Flooring: Ceramic Slabs | Artexa
3. Doors: Mdf Doors | Lifen Studio
4. Windows: Aluminum + Glass
5. Roofing: Concrete Roofing
6. Interior lighting: LED | Barrisol & Cooper

Créditos Del Proyecto
Hoja De Especificaciones Del Producto

ElementoMarca
Interior lighting: LEDBarrisol - Normalu Sas
Flooring: Ceramic SlabsArtexa
Interior lighting: LEDCooper Lighting
Mdf DoorsLifen
Hoja De Especificaciones Del Producto
Interior lighting: LED
Flooring: Ceramic Slabs
por Artexa
Interior lighting: LED
Mdf Doors
por Lifen
Products Behind Projects
Product Spotlight
Noticias
25 best natural wood facade cladding manufacturers
20 feb. 2024 Especificación
25 mejores fabricantes de revestimiento de fachada de madera natural

El revestimiento exterior de fachadas de madera es un material texturizado y natural que representa... Más

Studio Razavi Architecture designs a Parisian apartment building that promotes urban densification
19 feb. 2024 Noticias
Studio Razavi Architecture diseña un edificio de apartamentos parisino que fomenta la densificación urbana

El estudio parisino Razavi Architecture ha terminado 93 Petit, un edificio de apartamentos residenci... Más

Detail: The planned disassembly of a temporary wooden sports hall in Zurich
16 feb. 2024 Detalle
Detalle: El desmontaje previsto de un pabellón deportivo provisional de madera en Zúrich

El estudio de arquitectura suizo Itten+Brechbühl AG (IB) ha terminado el "Sporthallenprovisoriu... Más

B-architecten designs a multifunctional sports complex with indoor cycling track in Flanders
15 feb. 2024 Noticias
B-architecten diseña un complejo deportivo multifuncional con pista cubierta de ciclismo en Flandes

Wielerdroom Heusden-Zolder es un complejo deportivo multifuncional con una pista cubierta de ciclism... Más

10 workplaces that use sandwich panels in their construction
15 feb. 2024 Especificación
10 lugares de trabajo que utilizan paneles sándwich en su construcción

Un panel sándwich es un material de construcción que suele constar de tres capas para... Más

MVRDV designs a coral-inspired 3D printed facade for Tiffany & Co. using recycled fishing nets
14 feb. 2024 Innovaciones
MVRDV diseña para Tiffany & Co. una fachada impresa en 3D inspirada en los corales utilizando redes de pesca recicladas

MVRDV ha diseñado para la tienda de Tiffany & Co. en el aeropuerto Changi de Singapur una... Más