Corten steel

An overview of projects, products and exclusive articles about corten steel

Progetto • By MSH AtelierPaesaggio Commerciale

A Portable Landscape for DSE Tower by MSH Atelier

Dhaka Stock Exchange, located in Nikunja, Dhaka is one of the major stock exchanges in Bangladesh. The Dhaka Stock Exchange tower is located beside the Dhaka-Mymensingh highway. That building had a huge mass with no green on site. Nowadays, almost all corporate houses are designed in a very specific way in Bangladesh where the landscape is ignored. Dhaka Stock Exchange Tower is the next head office of the stock exchange. Sometimes, designers and stakeholders almost forget to put a small green on the premises. There are so many stockholders, companies, broker houses, etc. These premises were surveyed and found almost zero green on site. MSH Atelier was hired by the Dhaka Stock exchange authority to redevelop the building profile and landscap... Altro

Progetto • By HOLLEGHA arquitectosEdifici individuali

Duero Lookout

The biggest challenge of the project was the static solution for the cantilever platform. The old vantage point was on a heavily indented mass of rock resting on an inclined plane. For this reason, the static approach of the new vantage point is based on a foundation plate that is stuck in the rock massif as a counterweight. As a result, the less stable rock area is not stressed. Fundación Patrimonio Natural de Castilla y León Due to its length of 12.8m and the location on the steep slope, the platform offers completely new perspectives. At its end there is an opening covered with a steel grating that allows a vertical view over the steep slope and its massive rocks . The railing serves as a lateral bridge for the two b... Altro

NotizieNotizie • 21 apr 2022

El fil verd estudi d’arquitectura complete a bioclimatic and passive restoration of a house in Barcelona

Rehabilitating a single-family house constructed between party walls in Barcelona in 1942, this bioclimatic and passive restoration preserves the surrounding typology of the two-storey family home with roof terrace and single-storey pavilion at garden level.   Milena Villalba The architects, El fil verd estudi d’arquitectura, sought to improve distribution, thermal-acoustic comfort and energy efficiency while maintaining high standards of quality that include the use of natural materials wherever possible.  Milena Villalba In terms of distribution, the main house rooms are oriented towards the southern façade to maintain a visual connection with the garden and watercourse. The pavilion is a library an... Altro

NotizieNotizie • 26 nov 2021

HB Trapper & Stål manufactures most parts for their HQ redesign by BIG on-site

The new HB Trapper & Stål’s HQ is a showcase of their steel manufacturing capabilities. The company who primarily manufactures steel stairs and balconies, has expanded into bespoke wall, floor, and ceiling solutions. The facilities to manufacture and assemble most parts of the building were already on-site. BIG, who collaborated with HB Trapper & Stål before on steel parts for VM Houses, the Mountain, and most recently the Marsk Tower, co-designed the project with HB Trapper & Stål, who also acted as the main contractor.     The close collaboration between designer and manufacturer allowed for bespoke steel designs that could be quickly mocked up and tested on site. This resulted in custom-... Altro

NotizieNotizie • 17 ott 2021

La Calma House: An expressive concrete shelter in the woods

Located just outside Barcelona on a steeply sloping forested site, La Calma House by Ramon Esteve Estudio provides a sheltered place of refuge where one can retreat from the busy pace of city life. The home’s heavy exterior walls form a protective shell, sheltering the living space from the access road and neighbouring properties while expansively opening the main living space up to the surrounding trees and sloping landscape. Mariela Apollonio In response to the steep slope, the house volume is compact with outside terraces designed to accommodate a pool, barbeque area and several gardens. The colour of the concrete, an off-white, blends with the local stone that surrounds while wood and corten steel accents highlight the tones... Altro

Progetto • By Studio FluidBar

Raft Sloboda

The Raft Sloboda is located in Belgrade, at the delta of the Sava and the Danube rivers. As there was no particular location at the beginninig of the process (we just knew the raft would be on the river), it seemed to us that old and rusrty industry boats, that pervade whole coastal area, suited best to tihs strand. Caption We decided that the raft should be made of rasty steel and unpretentiously take a posture of an old timer and, thanks to its charm, offer warm athmosphere to its future visitors. Naturally, its design is subordinated to modern architecture and modern users'needs. One of the input data was the purpose of the facility. It was intended for the Disco Raft Sloboda to change the athmospheres throughout the day - from af... Altro

NotizieNotizie • 27 ago 2021

Ferrum 1 Business Centre among the first buildings in Russia to be constructed with a sculptural Corten steel facade

Situated on the historic site of the former Rossiya factory in St Petersburg, office building Ferrum 1 (Block 16) by TCHOBAN VOSS Architekten is one of the first buildings in Russia to be constructed with a sculptural Corten steel façade. Corrosion-resistant and extremely durable, the characteristic rust-red patina and texture of the material give a striking and expressive appearance to the building.  The name of the office building – Ferrum – is Latin for iron and references the material structuring the façade as well as the history of the former industrial history of the site.   Ilya Ivanov Constructed in a geometric grid, the façade presents itself as a coherent, dynamic, organically flowi... Altro

Progetto • By Form4 ArchitectureCentri Comunitari

Corten Ribbon

Reinvigorating Reuse in Walnut Creek, California by Form4 Architecture Programme: San Francisco-based studio Form4 Architecture was responsible for the architectural renovation and interiors of a 24,000 sqft 2-floor community building that is part of a 50-year-old commercial office complex in Walnut Creek, California.  Within the community building, Form4 designed a café, five new conference rooms, a reception lounge/collaboration area, bike lockers/public restroom, and a shower/locker facility on the ground floor.  John Sutton Design:Form4 Architecture’s mission to modernise and reinvigorate a 50-year-old commercial office building in Walnut Creek, California, was to maximise the building’s potentia... Altro

Progetto • By BIG - Bjarke Ingels GroupTorri di Guardia

Marsk Tower

The 25-meter-high Marsk Tower – translated as “Marsh Tower” due to its location in the marshlands of Denmark’s popular National Park, Wadden Sea – offers expansive views of the natural environment. Appearing as a sculptural art object rising out of the landscape, Marsk Tower will function as an observation lookout that facilitates community as a key tourist landmark. A wheelchair-accessible tower, an elevator located in the core of the tower provides access via the ground level ramp. The tower’s simple design, defined by Corten steel materiality, exudes a natural aesthetic that blends with the surrounding environment while simultaneously becoming a new, visible destination in Denmark. Rasmus Hjortshoj... Altro

Progetto • By Architects+CoAlloggi Privati

RC House

With a privileged view of the ponds and woods of Fazenda Boa Vista, in Porto Feliz, Sao Paulo, in Brazil, the Boa Vista RC house was designed to see the sun all day long in the leisure area. In the 950 m² of constructed area, the authorial design of architects Caio Bandeira and Tiago Martins, from Architects+Co, stands out. Fernando Guerra The façade reveals the Arc+Co wood panel, an element that allies aesthetics, allows ventilation and natural light in the environments, while guaranteeing privacy to the interiors. With organic paging that takes advantage of the wood scraps cut during the manufacturing process, it is also an ecological panel, since it reduces, with design, the waste of material. Fernando Guerra The... Altro

Progetto • By petrjanda/brainworkAlloggi Privati

Lazy House

MODIFICATIONS:  L'idea della casa va oltre la sua forma fisica ed è costruita dall'interno verso l'esterno sul principio della connessione spaziale con l'ambiente da cui cresce e su cui si affaccia. Il concetto si basa sulla relazione tra la casa e la città, la casa e il giardino, e il giardino e la città. Lo schema di relazione si ripete all'interno della casa. La parte comune interna che scorre attraverso l'intera casa continua verso l'esterno e tutte le parti private separate hanno le loro relazioni esterne. L'aspetto visivo della casa è definito dalla sua natura interna e dalla permeabilità del suo corpo fisico che separa (non) l'interno dall'esterno. La privacy è mantenuta da membrane di... Altro

Progetto • By Michael Muraz PhotographyParchi/Giardini

James Canning Gardens

Janet Rosenberg & Studio recently redesigned James Canning Gardens in Toronto and commissioned me to photograph it this summer. The gardens feature a canopy of existing trees, a playground, custom corten steel archways and beautiful urban furniture. Michael Muraz It was important to capture the park in use, so we made sure to include as many people as possible in the images. During daytime, the trees shield the park from the heat, and at night, the lights from the lampposts and the archways provide soft lighting to enjoy the space. Michael Muraz Michael Muraz Michael Muraz I had the fantastic opportunity to go back in the winter during a snowstorm to capture a very different perspective of this beautiful park. M... Altro

Progetto • By Estudio Galera ArquitecturaAlloggi Privati

Galatea House

Galatea is a vacation home built in Constancia neighbourhood, in a four-block-appendix in the south of Cariló, a seaside town situated 400 km from Buenos Aires. A coastal home is generally uncluttered, reflecting a rustic holiday lifestyle. This house was built to be rented during the year, so there was not a specific program of needs except from some conditions of accessibility and circulations. On an almost-level corner lot and slightly lifted from street level, the L-shaped house opens to the west liberating the centre of the lot at the time that places the prisms nesting the functions, as permeable edges towards the city.  The residence presents an ambiguous relationship with the outside. The visual continuity of the inte... Altro

Progetto • By ArchitectsatWorkUffici

Engineer's Station

Project Name: Engineer’s Station   The 329 sqft carpet area comprises of a engineering office with integrated material palate and urbane interior. Exposed wall textures with highlighting wooden panel running across the wall gives a symbolic element to the space. The functional separation is provided by glass partition enabling visual comfort and synthesis of aesthetic details. Fundamental concept is to incorporate the site components in design visuals and bring liveliness to the function. Client being engineer, I- girder is used to support the directors table in uplifting the structure and bringing raw contemporary look to the furniture. A rare view of tmt bar ceiling with wood is complementing the corten steel partition over... Altro

Progetto • By Signum ArchitectureAlloggi Privati

Aperture Cellars

Attraverso il suo approccio unico alla produzione del vino, Jesse Katz sta aprendo nuovi orizzonti nella Sonoma Valley. Uno dei giovani produttori di vino più interessanti del paese, Jesse è stato selezionato come una "stella nascente" da Wine Spectator che sta "cambiando il modo in cui il mondo beve il vino". È il figlio del fotografo di fama mondiale Andy Katz che, attraverso le sue fotografie, ha cambiato il modo in cui il mondo vede il vino. Jesse ha trascorso la sua infanzia viaggiando per il mondo con suo padre, assorbendo sia il suo amore per il vino che la sua singolare prospettiva visiva. Il nostro intento era quello di dare voce alla visione innovativa di entrambi gli uomini attraverso l'architettura, risponde... Altro