Neve Tzedek Patio House by MGA adds a new chapter to historic townhouse fabric

Neve Tzedek Patio House by MGA adds a new chapter to historic townhouse fabric

11 Aug 2021 News

In the historic Neve Tzedek neighbourhood of Tel Aviv, this patio house is an extension and preservation of a townhouse completed in 2020. At the outset of the project, Meirav Galan Architect (MGA) noted that though suffering from neglect, the existing fabric nevertheless included impressively high ceilings, classic European wooden doors and windows, iron detailed balustrades, and a beautiful Mediterranean balcony with a Parisian touch.

Gidon Levin

Situated on a rectangular lot, the project includes the preservation of the existing building as required by local laws, partial demolition, and a newly built area that enlarges the townhouse from 250 m2 to 580 m2. Of this, 190 m2 of the newly constructed area is underground. 

Gidon Levin

The front yard that was originally two meters higher than the street was terraced to create a more welcoming entrance area as well as a new lowered yard that brings natural light and air into the basement. A new staircase was constructed to lead towards the preserved entrance level. 

Gidon Levin

The northern wing of the house was preserved in a detailed restoration. The two existing floors as well as the original façade with its openings and balcony were preserved while the tiled roof was replaced with a rooftop balcony and plunge pool overlooking the sea. 

By contrast, the southern wing of the house was rebuilt and extended to include two new subgrade floors (due to height limitations) and a tiled roof attic with a balcony. Though the façade was likewise reconstructed, it features details similar to the north façade. 

Gidon Levin

At the heart of the house, a garden patio was designed to mediate between the new wing and the old wind. The patio brings light into the home and allows for a private outdoor space in the middle of the urban fabric. While much of the house aims to retain the aesthetic of the original house, the steel frame windows in the patio area are a contrasting element, adding a new chapter and modern update. 

Gidon Levin
Related Content
Latest News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More

Featured Products
Featured Projects