Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

24 Jun 2022 News

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgium that acknowledges its architectural history while not allowing itself to be constrained in terms of form. Situated on a sober concrete plinth and featuring original neo-classical style details, the home offers a new timeless whole for a family of three generations. The renovation also accommodates a family-run veterinary practice. 

Dennis De Smet

While a renovation was needed and the clients wished for an end result different to that of the existing home, drastic interventions were not an option given the emotional value of the home to the family. 

Dennis De Smet

Studying the stylist features, the architects combined the existing fabric with some new interventions to create a coherence that connects the three generations. 
The original layout of the home is still evident throughout, allowing children, grandparents and grandchildren to recognize their past histories of the house. 

Dennis De Smet

Concrete seemed a logical material for structural interventions ad renovation, being neutral enough to integrate with the original style of the house, while also powerful enough to give an individuality to new elements. 
At the entrance, an impressive concrete awning reinforces the grand appearance of the home. The concrete structure of the canopy returns in the plinth of the side extension of the veterinary practice and the gallery behind resulting in a generous flow of movement between work, living, and garden. 

Dennis De Smet

An original sandstone portico and staircase hall were deliberately retained in original baroque style, adding to the elegant look and feel. Also, the eaves of the slate covered roof were extended to accent the original kink in the roof. 

Dennis De Smet

Elements on a human scale are present throughout. In particular, the waiting room and practice area include windows set at the height of desks and cabinetry, resulting in an atmosphere of openness and light. 

Related Content
Latest News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More

Featured Products
Featured Projects