UNStudio and HPP Architekten design a daylight-filled, sustainable vertical work campus in Düsseldorf
H.G. Esch

UNStudio en HPP Architekten ontwerpen een met daglicht gevulde, duurzame verticale werkcampus in Düsseldorf

24 nov. 2023  •  Nieuws  •  Door Gerard McGuickin By {brand}"

Eclipse, een nieuwe en duurzame verticale werkcampus in de stad Düsseldorf, is ontworpen in een samenwerking tussen het Nederlandse architectenbureau UNStudio en het Duitse architectenbureau HPP Architekten (het project is gerealiseerd door HPP Architekten). Het concept voor Eclipse, de thuisbasis van PwC Duitsland, is gebaseerd op het stimuleren van interacties en het inspireren van creativiteit binnen een doordachte werkomgeving. Het ontwerp van de verticale campus bevordert transparantie en een gevoel van openheid naar de omliggende buurt.

photo_credit H.G. Esch
H.G. Esch

De 60 meter hoge toren, die wordt omschreven als "vol daglicht", biedt ongeveer 27.000 vierkante meter moderne kantoorruimte. Het interieur van Eclipse strekt zich uit over 16 verdiepingen en biedt ongeveer 1200 werkplekken en een aantal kleurrijke gemeenschappelijke ruimtes. Flexibiliteit is het sleutelwoord: werkplekken kunnen worden geconfigureerd als privé- en/of open ruimten, zodat een mix van werkstijlen en eisen mogelijk is. Als onderdeel van het verticale campusontwerp vormt een reeks "levendige atria" de hoeksteen van de sociale uitwisselingen in het gebouw, waar zowel collaboratieve en informele werkruimten als breakout-ruimten voor toevallige ontmoetingen, vergaderingen en koffiepauzes zijn ondergebracht. Deze atria versterken het concept van een verticale campus op een zinvolle en gezonde manier voor alle werknemers.

photo_credit H.G. Esch
H.G. Esch
photo_credit H.G. Esch
H.G. Esch

Gemeenschappelijke ruimtes:

photo_credit UNStudio and HPP Architekten
UNStudio and HPP Architekten

Kantoorindeling:

photo_credit UNStudio and HPP Architekten
UNStudio and HPP Architekten

Het ontwerp van Eclipse volgt de vorm van het terrein met zijn driehoekige plattegrond. Het gebouw staat op een podium van twee verdiepingen; twee kelderniveaus bieden de service- en leveringsingangen, parkeergelegenheid voor 455 voertuigen en ruimte voor 200 fietsen. Een 360-graden gevel is zorgvuldig geïntegreerd in het bestaande terrein. De architecten leggen uit dat "de naar het noorden gerichte gevels parallel zijn geplaatst aan de Kennedydamm [een deel van de Bundesstraße 1 weg in Duitsland] om op één lijn te liggen met de hoofdroute naar het centrum van Düsseldorf, terwijl de zuidelijke gevel is uitgelijnd met het naburige Hilton Hotel". Het podium staat in directe verbinding met het Hilton Hotel: de Eclipse toren en het hotel omlijsten een daktuin op het podium en de hoofdingang van Eclipse.

photo_credit UNStudio and HPP Architekten
UNStudio and HPP Architekten

Een diagonaal omkaderde setback accentueert de ingang door ondoorzichtige en transparante delen van de gevel met elkaar te laten contrasteren. Om een onderscheid te maken tussen de volumes van het podium en de toren, steekt een deel van de toren ongeveer 11 meter boven de oprit uit. Dit wordt ondersteund door een driedimensionale V-vormige kolom.

photo_credit H.G. Esch
H.G. Esch
photo_credit H.G. Esch
H.G. Esch

In het podium vinden bezoekers een lichte binnenlobby, vergaderfaciliteiten en een restaurantgedeelte. Een centraal geplaatst dakraam zorgt voor veel daglicht en verticaal uitzicht op het zuidelijke deel van de gevel van de toren. De lobby staat ook in verbinding met een buitenterras voor conferenties aan de andere kant van het podium.

photo_credit H.G. Esch
H.G. Esch

UNStudio en HPP Architekten beschrijven de ruggengraat van de verticale campus, in termen van de ruimtelijke organisatie en de fysieke verbinding van programma's, als een "driedimensionale helix". De studio's leggen uit: "Een reeks binnenatriumruimtes spiraalt langs de gevel van het gebouw omhoog. Dit verbindt verschillende kantoorprogramma's met elkaar en culmineert in een panoramische daktuin, die gebruikt kan worden voor sociale evenementen." De helixstructuur bevordert een zekere mate van openheid en transparantie en is zichtbaar naar buiten, wat wordt vergemakkelijkt door grootschalige en vlakke gevelpartijen. Op hun beurt genieten de mensen binnen van het uitzicht over Düsseldorf.

photo_credit UNStudio and HPP Architekten
UNStudio and HPP Architekten
photo_credit H.G. Esch
H.G. Esch
photo_credit H.G. Esch
H.G. Esch

Er is een DGNB Platinum certificering gepland voor Eclipse. Er wordt zelfs gehoopt dat het gebouw een DGNB Diamond onderscheiding kan krijgen "voor uitmuntend ontwerp en architectonische kwaliteit". (DGNB is een afkorting voor Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen - Duitse Raad voor Duurzaam Bouwen). Om energie te besparen in een gebouw van deze omvang, is Eclipse uitgerust met technologie die wordt aangestuurd door 2000 sensoren. Daglicht, kunstlicht en ventilatie worden allemaal geregeld door de aanwezigheid van mensen. Op die manier kan naar schatting tot 200 ton CO2 per jaar worden bespaard. Fietsplekken en oplaadstations voor elektrische auto's dragen bij aan de stedelijke mobiliteit van Düsseldorf.