Villa View Vriezenveen

Villa View Vriezenveen

Architect
Zecc Architecten
Location
Vriezenveen, Netherlands
Category
Private Houses

Woonhuis Vriezenveen

Zecc Architecten as Architects

In Holland staat een huis: Zwarte sculptuur in het vlakke Nederlandse landschap

Villa Vriezenveen is gereed. (Twente, Oost Nederland)

Dit opmerkelijke woonobject is exemplarisch voor de transformatie van het Hollandse landschap. Historische boerderijen maken plaats voor kunstmatige boerderettes of abstracte woonhuizen. Het agrarisch gebruik van grond maakt plaats voor meer recreatieve invulling van het landschap. In plaats van beschutting rond de woning is uitzicht een belangrijke kwaliteit voor het wonen.

Voor het sculpturale woonhuis in Vriezenveen diende de donkere silhouetten en van de historische boerderijen als belangrijkste inspiratiebron. Ook de organisatie van de kavels in de lengterichting vormde de basis voor dit woonhuis. Net als bij de grote boerderijen is ook hier de eettafel in de grote woonkeuken de spil van het wonen.

Architectuur
Het open landschap langs een monumentale agrarische laan tussen Vriezenveen en Almelo vormt het decor van dit woonhuis. Het huis is net als de historische boerderijen aan de Weitemansweg in de lengtelichting georganiiseerd. De contouren van de achter elkaar geschakelde volumes is hier in één sculpturaal huis samengebracht. Het huis wordt verlengd door de verdieping in twee volumes uit elkaar te schuiven richting de voorzijde en de achter zijde. Hiermee ontstaat de voor die omgeving karakteristieke silhouet van losse volumes. Daarnaast wordt met deze plastiek het gevraagde overdekte terras aan de achterzijde en een carport aan de voorzijde gecreëerd. Dit huis gaat op in de lange lijnen van het landschap. Het zwarte zink van de gevel is in lange horizontale felsnaden op de gevel aangebracht. Door de glans en bobbeling van het materiaal reageert het huis subtiel op de kleuren van de Hollandse luchten. Door de donkere ingetogen kleur gaat het huis meer op in het landschap dan de grote boerderijen met hun oranje daken. De kamers in het huis zijn als grote vensters op de omgeving gericht. Iedere kamer heeft een sterke focus op één van de windrichtingen. Alleen de keuken is meervoudig georiënteerd en fungeert als spil van het huis. Vanuit deze centrale ruimte zijn alle kamers (soms via open trappen) te bereiken. De hoofddraagconstructie bestaat uit drie stalen portalen met daarop twee gelamineerde balken van één meter hoog en zevenentwintig meter lang! In combinatie met houtskeletbouw wanden konden hierdoor overstekken in meerdere richtingen worden gemaakt.

This story is available in multiple languages
Share or Add Villa View Vriezenveen to your Collections
Project Credits
The Woodspeen
next project

The Woodspeen

Bars and Cafés and Restaurants
Belmont, Berkshire, United Kingdom - Build completed in 2014
View Project