Villa View Vriezenveen

Villa View Vriezenveen

Architect
Zecc Architecten
Location
Vriezenveen, Netherlands
Category
Private Houses

Villa View Vriezenveen

Zecc Architecten as Architects

This remarkable residential property is a prime example of how the Dutch landscape is being transformed. The open landscape either side of an ancient country lane forms the backdrop to this house. Like the surrounding historic farmhouses, the house has a linear layout. The contours of the sections, which are linked one behind the other, come together to form a unified, statuesque whole. The house is lengthened by the formation of the upper floor in two separate elements that are offset towards the front and rear ends. This produces a silhouette of apparently separate sections that stands out in the surrounding area. In addition, this formation leads to the creation of the requested covered terrace at the rear and a carport at the front.


This house follows the linear structure of the landscape. The black zinc of the outer walls is applied in long, horizontal strips with folded seams. Due to the sheen and somewhat uneven finish of the material, the house reacts in a subtle way to the colours of the Dutch sky. Thanks to the dark, subdued colour, the house blends in with the landscape more than the big farmhouses with their orange roofs.


The rooms of the house, with their large windows, are oriented towards the surrounding area. Each room has a strong focus on one of the points of the compass. Only the kitchen has a multiple orientation and functions as the central hub of the house. All the rooms are accessible from this central space, some of them via open staircases. The main load bearing structure consists of three steel portals supporting two laminated beams, each 1 metre high and 27 metres long. In combination with walls of a wooden skeleton structure, this allowed overhangs in multiple directions to be created.

This story is available in multiple languages
Share or Add Villa View Vriezenveen to your Collections
Project Credits
Seattle Central Library
next project

Seattle Central Library

Libraries
Seattle, United States - Build completed in 2004
View Project