White Cubes in Naxos Island, Cyclades

4 PRIVATE SUMMER HOUSES IN NAXOS

Tsolakis Architects als Architecten

The project involves the design of four independent twostorey houses in the area of Agios Panteleimon in Naxos. The shape of the plot and its orientation determine the main decisions for the composition and positioning of the houses. The residences are developed linearly along the North-South axis. The juxtaposition of the volumes on the natural ground creates a functionally and aesthetically whole volumetric. The cubic volumetric highlights the unity and geometry of a Cycladic settlement, fully integrating the intervention into the landscape. 

Caption
Caption

The pure cubic geometry of the volumes, the articulation of the interior space, the proportions of the openings, as well as, the materiality were designed to correlate with the natural surroundings and the traditional architecture of the island. There are two typologies of houses that alternate successively, giving rhythm to the whole. One typology has a low aisle and a high one, while the second typology is organized in a larger horizontal area having two low aisles surrounding a high aisle. The second typology is organized in a more extensive environment with a built-in seating area and a linear swimming pool. The proposed construction and the choice of materials is in accordance with traditional building principles. 

Caption
Caption

The stone is used as a building material which is coated with white plaster. Wooden linings and constructions highlight the naturalness of the materials. A gentle playfulness is found in the facades with the insertion of wooden openings with sunshade creating a plasticity in the facade. The arrangement of the openings has been studied for effective lighting and ventilation of all spaces which, in combination with the small scale of the volumes and the bioclimatic properties of the structural stone, form an environmentally friendly system with low energy requirements. Elements of transparency and points of view are intensified through the diametrically opposite juxtaposition of the openings, as well as the positioning of the outdoor living areas in line with the swimming pool. The creation of a cluster of various small volumes creates an interesting skyline and a playful variety of lit and shaded surfaces. Cement mortar is applied to the internal and external surfaces of the floor and walls, rendering the element of Cycladic architecture in an even more tangible way. 

Caption
Caption

A gentle intervention, with a simplicity of architectural gestures, was an important element of the design, so as not to burden the traditional church of Agios Panteleimonas located in a distance of 80 meters southwest behind a rocky area. The intervention in the surrounding area of the plot is also mild, as the paving and hardscape have been kept to a minimum, leaving the plot and the natural landscape intact as much as possible. 

Caption
Caption

Green areas are covered with xerothermic plants and palm trees that have little irrigation requirements. Grass and lavender surround the outdoor living and dining area, in the extension of which is the swimming pool. The study also foresees small-scale pergolas, in a traditional form with a wooden frame and mat filling. Pergolas provide shade to outdoor spaces and visual integration of the houses

Caption
Caption
Producten Achter Projecten
Product Spotlight
Nieuws
RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool
1 mrt. 2024 Nieuws
RAUM voltooit de zorgvuldige renovatie en uitbreiding van een gemeenschappelijk zwembad

Het Franse architectenbureau RAUM architectes heeft de zorgvuldige renovatie en uitbreiding van een... Meer

Archello Houses of the Month - February 2024
1 mrt. 2024 Nieuws
Archello Huizen van de Maand - Februari 2024

Archello heeft zijn Huizen van de Maand voor februari 2024 geselecteerd. Deze lijst toont de 20 mees... Meer

Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility
1 mrt. 2024 Nieuws
De geprefabriceerde modulaire cabine van Appareil Architecture geeft prioriteit aan eco-verantwoordelijkheid

Appareil Architecture uit Montreal heeft de Micro-Cabine voltooid, een kleinschalige hut die werd on... Meer

Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut
28 feb. 2024 Nieuws
Bernardo Bader Architekten ontwerpt een eigentijdse kijk op een traditionele hut

Het in Bregenz gevestigde Bernardo Bader Architekten ontwierp Haus Gapfohl als een eenzame houten wo... Meer

Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing
28 feb. 2024 Nieuws
Gestapelde dozen creëren een zigzaggend binnen-buitenplein in het Nanhu-district, Jiaxing

B.L.U.E. Architecture Studio (Beijing Laboratory for Urban Environment) heeft Seed Plaza voltooid in... Meer