818

818

Architect
A.As - Arquitectos Associados
Location
Porto, Portugal
Project Year
2019
Category
Offices
FG+SG Fotografia de Arquitectura

818

A.As - Arquitectos Associados as Architects

The obstacle created by the disproportion of the construction site has determined the search for a visual stretch through a formal solution. By taking the building’s own structure and making it visible to the exterior and using a repetition of slim columns in all four facades, it was possible to magnify the building’s height. The communication between engineering and architecture is clear with this formal solution.

 

These structural elements, repeated in the building’s perimeter, introduce a classicism reading of the plan and create a skin layer that will control the light going to the interior of the building, giving the structure a sense of lightness. In the center of the square plan, we can find the vertical circulations and bathrooms, allowing a maximum of free area available surrounding the inner spine. We can clearly distinguish in its functional structure three groups of intervention that are disposed vertically. The ground floor, that works as reception of the building, the upper floors, that are destined to the working áreas and the basement, that will hide the parking lot and the technical áreas.

 

GROUND FLOOR

The representative character of the building is particularly relevant on this floor. The location of the entrance in the South- West corner is related to the sidewalk that connects existing streets from West to East and with the main garden area of ​​the site. The access to the entry lobby can be done via a small staircase and a ramp for disabled people. After crossing the glazed main access door, we can find a double height ceiling with large windows connecting the floor to the ceiling and in relation to the exterior garden. The lobby holds a reception desk and a waiting area. From here, we can access the elevators, technical areas, the emergency staircase, a toilet and a polyvalent room. By using noble materials, the lobby area translates the building intentions.

 

UPPER FLOORS

The upper floors spaces are reserved for the implementation of workspaces needed by client. The floors 3, 4, 5 and 6 will be immediately and initially occupied by the ALTRI Company. From this circumstance it was defined, together with the client, a compartmentalization, necessary for the work of this company. The last floor will be used for board meetings, a pantry for small events, larger rooms and a terrace. Framed by the repetition of windows, the view of the city and to the ocean, contrasts with the warm colors of the different woods used for the interior of this noble floor.

 

ROOF

The roof is accessible and there we can find the technical infrastructure and solar panels. The implementation of these gears was planned to be in the center of the plan, minimizing the visual impact when viewed from the exterior.

This story is available in multiple languages
Share or Add 818 to your Collections
Project team
Cristobal Balenciaga Museum
next project

Cristobal Balenciaga Museum

Museums
Getaria, Spain - Build completed in 2011
View Project