A West-Seattle Net-Zero

A West-Seattle Net-Zero

Architect
Shed Architecture & Design
Location
West Seattle, Seattle, WA, USA | View Map
Category
Private Houses
Rafael Soldi

A West-Seattle Net-Zero

Shed Architecture & Design as Architects

A compact, net-zero, Shibui-inspired home built to endure
Maintaining a compact footprint, this home was designed to maximize efficiency, privacy, and greenery. Despite the restrained size, SHED was able to incorporate an open-plan kitchen, living and dining area, a flex room to be used as an office or guest room, two bathrooms (master and guest), and a garage ample enough for an electric vehicle, bike storage, and trash room. The program is stacked, with the living, kitchen, and dining area over the flex room, facing toward the street, and master suite over the garage, facing the alley. An idea offered by the client was the Japanese concept of ‘Shibui’, referring to a particularly restrained, simple, and unobtrusive aesthetic–SHED followed this vision by creating a refined, elemental, minimal home, with an elegance but few superfluous touches.

 

The home was set back from the street to preserve a cherry tree and to create a sense of privacy and distance from the public realm. Concrete site walls cut through the raised yard at the street, anchoring the house in the lot, and defining the entry sequence by guiding to the front door, Where the wall continues into the stair–the outside is brought in at the entry. That design impetus is echoed in the lower floor plan the elevation creates, allowing the base level to meet the alley at grade for car and bike access.

 

Privacy guided the location of interior spaces, developing the idea of controlled, diagonal views from inside the house to the outside. This is exemplified by the sliding doors located in the main space, on either side of a wall that blocks the view of the neighbor’s house to the south. From inside, one looks diagonally SE and SW over the yard to the street or alley, visually directed to serene landscape and trees rather than adjacent buildings. The project has a strong roof form, both to accomodate a large PV array and to protect against the elements. Though the home opens fully on the upper level to the west deck through large patio sliders, it is well protected below the large roof overhangs.

 

Creating a robust and restrained net zero home anchored to the street and alley, the design simultaneously creates a place that feels voluminous and private, open to surrounding greenery and amenable to quiet reflection. A noteworthy environmental element is the use of a non-infiltrating bio-retention tank to collect rain and stormwater, filter it, and then apply it to the landscaping.

 

Material Used :
- Glo windows — Euro PH-certified windows for high thermal performance
- Over-insulated and thermal bridge free envelope
- Electric boiler
- Whole house water filtration
- In-floor hydronic heating
- All LED fixtures
- Water-sense certified fixtures
- Durable and maintenance-free metal envelope
- Formaldehyde-free panels in casework
- Stormwater mitigation, bioretention

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More