Administrative and Industrial Complex for Stonex

Administrative and Industrial Complex for Stonex

Architect
Urbanscape Architects
Location
Kishangarh, Rajasthan, India | View Map
Project Year
2019
Category
Offices

Factories
Suryan and Lokesh Dang
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
GlassALCOI
LightingCree LED
Paint Arts / Artifacts - Weather ShieldDulux Canada
Sanitaryware / FittingsHindware
Sanitaryware / FittingsJaquar
GlassLaminum

Product Spec Sheet
Glass
by ALCOI
Lighting
Paint Arts / Artifacts - Weather Shield
Sanitaryware / Fittings
Sanitaryware / Fittings
by Jaquar
Glass
by Laminum

Administrative and Industrial Complex for Stonex

Urbanscape Architects as Architects

Stonex India’s administrative and industrial complex serves as an eminent landmark in Kishangarh. The complex represents a native production-house geared for excellence and innovation of the global order.


Product of simultaneous interactions between dynamic ordering of principles across varying systems and scales, and responses towards the site, the complex succeeds in carving out a niche of its own amidst the industrial landscape.

Production: The Industrial Shed

Adhering to exigencies of site and logistically sound planning the manufacturing block orients rather unconventionally in the East-West direction. The orientation is strategically exploited by incorporating complementary systems: North light trusses are introduced, sloping at a suitable angle of 23 degrees towards the south providing for ample surface for photovoltaic panels.

 

The façade is enveloped in a stone screen that is fabricated using the waste stone from a nearby quarry and the stone wastage that is generated on site. This screen provides solar shading from the south-east and west glare. A playful, visual appeal is created by the light and shadow of interwoven stone blocks that appear to be floating at different levels. Prefabricated white metal flutters give the entire structure a buoyant profile, when looked at from afar. The stone buttresses make the building appear grounded at a more proximal viewing.

 

The sides facing east and west are mostly blank, barring the small windows that connect the occupants with the surroundings. The building is designed such that the spaces are used judiciously, allowing for maximum possible green cover and softscaping. Other sustainable measures include the use of bio STPs that recycle waste water and use it for flushing toilets; rainwater harvesting techniques keep the groundwater table recharged; solar panels installed on the roof generate about 1 megawatt of energy (sufficient enough to fulfill the power requirements of the factory).

 

Representation: The Office
The design of the building revolves around the concept of mutually respecting the surroundings and nature. The built form is raised and sunk into the ground away from trees already existing on site. Consequently, the built mass and the ground is punctured to create sunken courtyards and an amphitheatre within the earth-cooled lower floor. Being partly underground, the eccentric mass defines a seamless silhouette adorned by screens in stone and greenery climbing up the entire roof in a sweep. 

 

The orientation and design of the building facilitates climate responsiveness. The hot and dry climate of Rajasthan is combated by the partly sunk mass, staying cool during summers and warm during winters. This is achieved by the natural phenomena of Earth Berming and Earth Coupling. The temperatures indoors are regulated with the help of radiant cooling, allowing for a 60% efficiency in the running cost of the building. Also, this has led to HVAC load cutting by almost 40%.

 

The design in entirety stands as a testament to the ethos of Stonex – strength and perfection, through their state-of-the-art products and technology while adhering to the brand’s humble and rooted approach towards its processes, conceived as an unassuming and environmentally perceptive complex.

 

Material Used :
1. Glass: Alcoi/Laminum
2. Sanitaryware / Fittings: Hindware/Jaguar/Merino
3. Flooring: Tremix
4. Air Conditioning: Radiant Cooling Direct Evaporative Cooling System
5. Lighting: Cree- External/ Lumenetix
6. Paint Arts / Artifacts: Dulux Weather Shield
7. BIOSTP: Petrichor Emerging Technologies India Private Limited
8. Temple: Kundan Shilp
9. Stonex Screen: Stonex
10. Sculpture: M/S Office Design & Development (Mr. Vibhor Sogani)

Project Credits
Rayne's Park House
next project

Rayne's Park House

Private Houses
London, United Kingdom - Build completed in 2020
View Project