Albes Cemetery Extension

Albes Cemetery Extension

Architect
Stefano Peluso
Location
39042 Albes, Bressanone BZ, Italy
Project Year
2018
Category
Cemeteries
Gian Paolo Guacci

Albes Cemetery Extension

Stefano Peluso as Architects

The geometry takes up the planimetric shape of the existing cemetery, reinterpreting the architectural elements that characterize the area in a contemporary key. The perimeter wall is the generating system of the composition. The intent is to create a clear contrast that allows to highlight the emblematic historical cemetery and to create a synergy with it, so as to enhance the ancient "Kirchhof". From the old cemetery the visitor enters the courtyard and an arcaded area where cinerary urns and the ossuary are located. To emphasize the sacredness of this space, a large skylight was inserted which acts as a pivot between the space of the columbaria and the retaining wall to the north.

 

The zenithal light that comes from the large truncated pyramid on the surfaces of concrete walls create a changing and ephemeral geography of shadows. The boundary wall is extruded, and the various functions are organized in its thickness. The projections above the retaining wall create a portico that, in full local tradition, embraces the courtyard for interment, offering to visitors a sheltered place. The contrast between the concrete and the bronze of the panels and lamps represents the only stylistic note in an austere and deliberately abstract context.

Project team
Product Specifications
BrandCategoryProducts
BetonformPrefab Cinerary Urns
EllecostaSteel and Bronze elements
Oberhauser BauMain Building Company
ViabizzunoViabizzunoLights
Perry World House
next project

Perry World House

Universities
Philadelphia, United States - Build completed in 2016
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter