Altana Research Center

Altana Research Center

Architect
Malik Architecture
Location
Mumbai, India
Project Year
2002
Category
Research Facilities

Altana Research Center

Malik Architecture as Architects

R & D CENTRE FOR ALTANA PHARMA The plot itself filled with lush large trees and its profile have dictated the evolution of the design concept. A careful study of the site, levels and the root structure of the trees leaves limited areas for development of the R&D center. It is this study that first drove us into demolishing the existing house along with the following reasons:


1. Aesthetically unsuitable for a modern R&D lab. 2. Large area available without trees. 3. Possibility of construction of a basement + upper floors to optimize built-up area.


The major advantage we thus gained was that we could locate the admin & visitor interactive spaces closer to the main entrance and also impart a futuristic look to the center at the very entrance itself (first impression of the center).


The other salient aspect of the design has been to draw and define distinct functional guide-lines. By doing this, we achieve maximum efficiency and also a strict and simple access and security control system, which is critical for such centers.


The central space becomes a large water body & landscaped hub that connects the common spaces to the cafeteria. This water body also becomes a water reservoir and serves as a wonderful reflection pool for the trees and surrounding structures.


The development of the building forms and facades respect the sun orientations.


The design incorporates active and passive energy systems that allow effective use of resources and reduces running expenditure.


A combination of earth tone terracotta walls, aluminum matte steel panels and deeply recessed windows form the southern façade. This reduces the harsh glare of the sun predominant in this direction thereby reducing air-conditioning loads. Large areas of glass on the north and east optimize climatic planning by maximizing diffused light ingress. North light is also allowed to filter in through clerestory of roof forms. The use of solar energy to heat water, rain water harvesting and a sewage treatment have also been proposed to maximize available resources.


In summary, the entire R&D complex simply flows through the trees without being obtrusive, the dappled effect of light and shade and the movement of the sun through the trees, the reflections of this entire combination into the water contemplate a total effect of ‘serenity’ that is so vital in any R&D center.


Our past knowledge of R&D Pharma Centers gives us a greater insight into the designing of the services and the infra-structure, which is evident in the design and layout.

Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More